Economia Statelor Unite, cea mai mare a lumii, ar urma să înregistreze o creştere trimestrială a PIB de 29,6% în trimestrul al treilea 2020, conform celei mai recente rate anualizate calculate pe baza datelor ajustate pentru sezonalitate de Federal Reserve Bank of Atlanta în cadrul modelului GDPNow.
Estimarea evidenţiază o relansare robustă după declinul anualizat de 31,7% al PIB din trimestrul al doilea din acest an cauzat de lockdown-ul economic şi social aplicat pentru protejarea populaţiei.
Prognoza privind creşterea PIB reprezintă o îmbunătăţire modestă a avansului PIB estimat pentru T3 2020 la 1 septembrie: atunci prognoza arăta un plus probabil al PIB în T3 2020 de 28,5%.
"Suntem într-o revenire în V care se susţine singură. Cererea ridicată, producţia în creştere în sectorul manufacturier alături de o scădere a stocurilor ne vor da un impuls de creştere extraordinar în a doua parte a anului şi cred că trimestrul al treilea va fi cu o creştere (anualizată) de cel puţin 20%. Modelul GDPNow al Atlanta Fed este aproape de 30%, (dar) cred că 20% este un număr bun, cred că întreaga jumătate a doua (a lui 2020) şi anul viitor (vor avea cifre bune), cu condiţia ca politicile economice să rămână pro-creştere", a spus recent Larry Kudlow, consilierul economic principal de la Casa Albă, într-o conferinţă de presă.
Kudlow a mai spus că este de neexplicat de ce Democraţii cer, în cadrul negocierilor pe noul pachet de stimulare fiscală, o majorare totală a taxelor de 4 trilioane de dolari după o contracţie atât de puternică a economiei în prima jumătate a anului.
Economia SUA a scăzut cu 4,6% în S1 2020 vs. S1 2019.
"O vastă majoritate a economiştilor ştiu că nu creşti taxele (acum), cu orice valoare, mai ales cu o asemenea valoare, 4 trilioane. Cred că este un obstacol. Dar numerele sunt bune, cred că există mult optimism", a spus Kudlow.
Climatul din piaţa forţei de muncă din Statele Unite s-a ameliorat pentru a patra lună consecutiv în august: prima economie a lumii a generat 1,37 milioane noi locuri de muncă, rata şomajului scăzând la 8,4% de la 10,2%. Circa jumătate din toţi şomerii creaţi de criza Covid în Statele Unite şi-au regăsit de muncă.