Creşterea expunerii pe acţiuni, probabil cea mai bună strategie de investiţii

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iulie 2009

Simona Diţescu: Estimez şapte-opt ani de recuperare a investiţiei ca medie pe piaţă.

Simona Diţescu: Estimez şapte-opt ani de recuperare a investiţiei ca medie pe piaţă.

Simona Diţescu, director general BCR Administrare Fond de Pensii, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre motivele pentru care fondurile de pensii tind să ocolească piaţa de capital autohtonă, preferând investiţiile în active cu venit fix în moneda naţională. Domnia sa ne-a mai vorbit despre nivelul comisioanelor de administrare ale fondurilor de pensii şi despre pericolul garantării de randamente peste inflaţie pentru aceste fonduri.

(Interviu cu Simona Diţescu, director general BCR Administrare Fond de Pensii)

Simona Diţescu, director general BCR Administrare Fond de Pensii, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre motivele pentru care fondurile de pensii tind să ocolească piaţa de capital autohtonă, preferând investiţiile în active cu venit fix în moneda naţională. Domnia sa ne-a mai vorbit despre nivelul comisioanelor de administrare ale fondurilor de pensii şi despre pericolul garantării de randamente peste inflaţie pentru aceste fonduri.

Reporter: Când credeţi că fondurile de pensii vor intra pe Bursa de Valori Bucureşti, cu atât mai mult cu cât mulţi cunoscători ai pieţei consideră că acesta este un moment de cumpărare?

Când vor începe fondurile de pensii administrate privat să investească mai mult pe pieţele externe şi în ce instrumente?

Simona Diţescu: Este greu să dau un răspuns exact cu privire la momentul în care fondurile de pensii vor fi mai agresive pe BVB. Acest lucru depinde de previziunile managerilor de portofoliu cu privire la evoluţia viitoare a economiei româneşti şi internaţionale. În plus pentru volumul activelor la care au ajuns multe fonduri de pensii, BVB este destul de nelichidă, iar oferta de companii listate este limitată. În orice caz, se observă, din datele publicate, că, în ultimele luni, procentul investit pe bursă din totalul activelor fondurilor de pensii Pilonul II s-a dublat, de la aproximativ 1,5% la aproximativ 3% la sfârşitul lunii mai şi probabil acest trend va continua.

În ceea ce priveşte investiţiile pe piaţa externă, cred că principalul motiv pentru care acestea sunt evitate este faptul că în mod normal ar trebui însoţite de operaţiuni de hedging pentru acoperirea riscului valutar, dar şi această piaţă este destul de nelichidă pentru necesităţile fondurilor de pensii.

De asemenea, instrumentele cu venit fix fiind principala ţintă a fondurilor de pensii a fost preferată moneda naţională întrucât oferă randamente mult mai bune. Cu cât ne vom apropia mai mult de momentul adoptării monedei unice cu atât vor creşte investiţiile în euro.

Reporter: Cum vă influenţează actualele condiţii economice strategia de investiţii? Care sunt instrumentele căutate de fondurile de pensii administrate privat în această perioadă?

Simona Diţescu: Criza finaciară începută în 2007 în Statele Unite, extinsă ulterior pe plan internaţional, se face simţită, astăzi, prin criza economică globală. Indicatorii macroeconomici confirmă acest lucru. România nu este nici ea ocolită de recesiune. Problema care se pune este cât va dura criza financiară actuală şi cât de rapidă va fi ieşirea din criză. În acest moment, probabil cea mai bună strategie de investiţii este creşterea procentului din activele fondului investit pe piaţa de acţiuni. Suntem un fond de pensii cu risc mediu şi, potrivit reglementărilor în vigoare, trebuie să deţinem un procent minim de instrumente cu risc scăzut, din care amintesc titlurile de stat. În consecinţă, titlurile de stat rămân între preferinţele fondurilor de pensii.

Reporter: În 2008, administratorul fondului de pensii BCR a înregistrat pierderi de 19,02 milioane de lei. Care sunt cele mai importante cheltuieli cu care se confruntă un administrator de fonduri de pensii? Când estimaţi că administratorii vor trece pe profit?

Simona Diţescu : Pierderile mari în 2008 au fost cauzate de trecerea pe cheltuială directă, neamortizabilă, a cheltuielilor reprezentând comisioanele cu agenţii de marketing, măsură ce a făcut ca majoritatea administratorilor să apeleze la modificări de capital social. În ceea ce priveşte 2007, anul de început al sistemului, cheltuieli foarte mari au fost şi cu marketingul şi promovarea.

Momentul trecerii pe profit depinde de volumul de active administrate şi de cheltuielile făcute. Totuşi, având în vedere că procentul virat către pensiile private este foarte mic, iar creşterea veniturilor administratorului este şi ea lentă, estimez şapte-opt ani de recuperare a investiţiei ca medie pe piaţă.

Reporter: Unii administratori de fonduri private reclamă comisioanele mult prea mici percepute pentru managementul fondurilor de pensii private. Care este punctul dumneavoastră de vedere faţă de aceste reclamaţii?

Simona Diţescu: Într-adevăr, comisioanele administratorilor sunt plafonate la un nivel mai mic decât cele din alte state europene, ceea ce nu lasă loc unei creşteri a veniturilor administratorului pe măsura efortului depus. Pe de altă parte, sistemul este la început, iar participanţii trebuie să dobândească încredere în el şi să simtă că se adună nişte sume în contul lor. Probabil, în viitor, legislaţia ar trebui schimbată în sensul creşterii acestui prag şi sunt convinsă că administratorii ar milita pentru acest lucru.

Reporter: De asemenea, este extrem de contestată iniţiativa de garantare de randamente peste inflaţie pentru fondurile de pensii private. Ce pericole ar rezulta pentru administratorii de pensii, dacă acest lucru ar fi legiferat?

Simona Diţescu: Iniţiativa garantării de randamente peste inflaţie ar fi, poate, cel mai grav lucru care ar putea să se întâmple pentru un "business" pe termen lung. Termenul lung la care ne uităm va deveni, astfel, scurt, probabil un an, timp în care administratorul va avea ca ţintă atingerea unui anume prag, iar această ţintă va lucra împotriva participanţilor din cauza limitării investiţiilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fatuco! !) Industria fondurilor de pensii in Romania este inca la nivelul de start-up! 2) Romania nu este in recesiune, este in depresiune (in recesiune sunt sursele de productie a valorii adaugate!) !3) Cand banii vin din caciula asigurarilor sociale de stat, a cheltui din resursele facute plocon pentru "promotion", denota cretinism! 4) Managementul unui fond de pensii care respecta contributorii si se respecta pe sine trebuie sa asigure o creste reala minimala a capitalizarilor, context in care legarea performantei mangementului de un minim garantat este mai mult decat rationala! De fapt, ce cauti tu acolo? Pune mana pe carte si ia niste meditatii in domeniu ca te faci de kko.Daca asta e viziunea ta despre fondurile de pensii, tu esti primul pericol care trebuie luat in calcul!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb