Creşterea pensiilor cu 40% nu va crea un deficit major bugetului asigurărilor sociale

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Politică / 7 august 2007

Bugetul de asigurări sociale se va menţine excedentar în acest an, va rămâne în surplus şi în prima parte a anului viitor şi nu va înregistra un deficit major din cauza creşterii pensiilor cu 40%, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Domnia sa a spus că a fost chiar o surpriză să constate că, după ce au fost analizate datele dis­ponibile referitoare la problema pensiilor, bugetul de asigurări sociale va înregistra chiar surplus în 2007, iar anul viitor va rămâne echilibrat sau va înregistra un deficit extrem de mic.

Bugetul de asigurări sociale înregistra la jumătatea acestui an un excedent de 0,5 miliarde euro, iar creşterea salarială era de 20%, faţă de 10% cât estima Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

În opinia guvernatorului BNR, problema cea mai spinoa­să în ceea ce priveşte inflaţia este creşterea alertă a câştigurilor salariale, care duce la sporirea veniturilor bugetului de asigurări sociale.

"Creşterile salariale sunt atât de mari, încât, într-o perspectivă de câteva luni, şi în prima parte a anului viitor, eu nu văd o problemă a pensiilor. Nu pensiile, ci politica veniturilor în general, este nesustenabilă pe termen lung, mult peste anticipări", a spus gu­vernatorul băncii centrale, care a avertizat că politica de creştere a veniturilor este prin­cipalul risc pentru inflaţie.

Majorarea pensiilor cu 40% a fost în ultima vreme un subiect de dispută între pre­şedintele României şi reprezentanţii Guvernului. Traian Băsescu a solicitat precizarea surselor financiare pentru aceste creşteri, inclusiv realizarea unei proiecţii pe această temă până în anul 2013. El a explicat că pensionarii ar putea să se trezească fără pensii majorate, dacă în 2008 se va schimba Guvernul în urma alegerilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb