Creşterea pensiilor cu peste 10% decât cea a salariilor adânceşte deficitul

D.B.
Bănci-Asigurări / 27 februarie 2020

Creşterea pensiilor cu peste 10% decât cea a salariilor adânceşte deficitul

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat joi că orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc nesustenabil salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul, deoarece pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute.

Economistul-şef al a explicat că, dacă se aplică creşterea cu 40% din septembrie, vom ajunge în 2022, când efectul va fi încorporat în totalitate, ca salariile şi pensiile împreună să constituie 22,2% din PIB, reprezentând o creştere de peste 6% faţă de anul 2015.

Valentin Lazea a mai spus: "Pensiile ar putea fi crescute fără corelarea cu creşterea, şi aceea sustenabilă, a salariilor. Lumea habar nu are în România, la 30 de ani de tranziţie, că avem un sistem de tip 'pay as you go', adică pensiile de azi sunt plătite de salariaţii de azi. Orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc, paranteză nesustenabil, salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul. Pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute. Am avut o pierdere din relaxare fiscală de venituri de 3%. Avem o creştere potenţială prevăzută din salarii şi pensii de 6%. Astfel, 6 şi cu 3% înseamnă 9% pe care cu ce îi acoperi? Cu promisiuni".

Acesta a adăugat că este o iluzie dacă se consideră că toate aceste pierderi şi cheltuieli crescute pot fi compensate cu măsuri de genul eliminarea pensiilor speciale pentru 9.000 de persoane (magistraţi, diplomaţi, aviatori).

Economistul-şef al BNR a subliniat că societatea românească nu consideră ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii înregistrate, legate de buget şi acest dezechilibru.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu zau! Dar unde sunt acumularile mele de 45 ani ?

    1. Dar unde, in ce cont personal le-ai acumulat?

      Toate pensiile dintr-o luna se platesc din CAS datorat, platit si incasat pana pe 25 a lunii anterioare (de la salariati, PFA, etc...) si se completeaza din imprumuturi rostogolite in permanenta! 

      CAS este in medie 25% din venitul brut (5500lei/luna, conform INS), iar punctul de pensie de 1275 lei.

      Nu mai posta numai ca asa ti s-a spus... 

      Cresterea euro este direct legata de profitul realizat in Romania de bancile straine de pe teritoriul romanesc mult mai mare ca cel al bancilor mama ,care este externalizat .COMPARATI SITUATIA cu aceiasi perioada a anului 2019.Pacalindu-i pe romani(dupa tot felul de scamatorii ) cu complicitatea "marelui Isarescu"), aceste banci ne considera cam handicapati!?"

      Cresterea eurobe direct legata fe deficitul de cont curent , de gradul de indatorare si de rata dobanzilor ! Cresterea euro este certa atata timp cat ai un buget in care pensiile si salariile nu mai lasa loc de investitii, deci de speranta unor venituri suplimentare. Lasati pseudo expertii, lasati teoriile conspiratiei cu care va manevreaza niste excroci!!!

    din hibernare si emana pareri de zgubilitic !

    Ăsta când are,, secvență", cu aceiaș TEZĂ...

    Domnule, vad ca ai urechi mari si ochelari pe masura. Cu toate acestea, inainte de a sustine in public ceva in chestiunea aceasta, trebuia sa stabilesti daca pozitia din BNR, iti permite sa faci asemenea prognoze. Apoi, ca sa fiie justificat demersul tau, treduia sa ne prezinti si ce anume te califica si iti da dreptul sa faci aceste afirmatii, afirmatii ce pot avea urmari grave asupra a milioane de oameni. Ca daca esti economist sef la BNR nu-i indeajuns. .

    Faptul ca luctezi la BNR nu reprezinta o garantie ca cele pe care le afirmi sunt intemeiate si ca se vor adeverii. In trecut au mai fost personaje din BNR care din lipsa de intelepciune au afirmat ca, de ex. " legea darii in plata va distruge si va .. dezastru... dobanzi.. Nimic nu s-a adeverit, BCR, BRD si altele sunt pe profit si personajul in cauza, cel putin in ochii celor care am remarcat sustinerile sale aiurite, este compromis.  

    Asa ca lasa-ne, vizionari ca baba Vanga am mai vazut noi.

    In Romania sunt milioane de pensii de sub 150 de euro. Sustinerile pe care le faci ii afecteaza in primul rand pe ei. Si ii afecteaza in general pe toti pensionarii ce au pensiile mici. Acesti oameni nu mai pot suporta viata in Romania fara aceste majorari. Nu se poate sa traim in uniunea europeana a preturilor si a muncii si in afara uniunii europene a pensiilor si salariilor.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb