Creşteri masive la BVB, în debutul sesiunii de tranzacţionare

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 8 martie 2022

Creşteri masive la BVB, în debutul sesiunii de tranzacţionare

Actualizare - Indicii încheie cu aprecieri pe linie sesiunea de tranzacţionare

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat sesiunea de tranzacţionare de astăzi în teritoriul pozitiv, după scăderile masive din sesiunea precedentă. Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 2,24%, la 1.672 de puncte, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide nouăsprezece acţiuni ale pieţei noastre, a urcat cu 2,22%, până la 11.208 puncte.

În Europa pieţele au avut o volatilitatea mai accentuată, indicele Stoxx 600 fiind în scădere cu 0,25%, la ora 18:15, în timp ce la Frankfurt indicele DAX 30 era în urcare cu 0,4%. La Londra, indicele FTSE 100 avea un avans de numai 0,06%, comparativ cu sesiunea precedentă.

Pieţele au fost acaparate de perspectiva impunerii unui embargo asupra produselor energetice din Rusia, iar pe parcursul zilei a apărut informaţia că Statele Unite vor interzice importurile de petrol, gaze naturale şi cărbune ruseşti. În aceste condiţii, după primele ore de tranzacţionare, principalii indici din Statele Unite erau în scădere cu circa 0,5%, în timp ce aurul şi petrolul erau în creştere.

La Bursa de Valori Bucureşti impactul s-a resimţit mai puţin, indicele financiar BET-FI încheind ziua cu un avans de 2,69%, la 46.410 puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 2,67%, până la 757 de puncte.

Rulajul s-a ridicat la 116,3 milioane de lei, peste media zilnică a acestui an, de 100 milioane de lei, circa 11,5 milioane de lei provenind din tranzacţiile cu obligaţiuni.

---

Evoluţia vine după ce, ieri, indicii au avut scăderi generalizate, pe fondul perspectivei impunerii unui embargo asupra petrolului rusesc

Tranzacţii de 17 milioane de lei, mai puţin de o cincime din rulajul mediu zilnic al anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au început şedinţa de tranzacţionare în creştere, după prima oră de la deschiderea sesiunii aprecierile situându-se între 4,9% pentru BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, şi 1,7% în cazul BET-FI, ce include SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET, al celor mai lichide nouăsprezece acţiuni ale bursei noastre, era în apreciere cu 4,7%.

Creşterile vin după o scădere masivă în sesiunea de ieri, precipitată de perspectiva impunerii unui embargo de către Statele Unite şi partenerii săi europeni asupra petrolului rusesc, ceea ce generează îngrijorări cu privire la creşterea economică mondială şi la stagflaţie.

În Europa, creşterile sunt mai reduse, indicele Stoxx 600 având un avans de 1,4%, în vreme ce la Frankfurt indicele DAX 30 era în urcare cu 1,7%. La Londra, indicele FTSE 100 avea un avans de 0,6%, faţă sesiunea de ieri.

A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat cu "progrese limitate" în privinţa încetării focului, confom Bloomberg, care citează un oficial de la Kiev. Între timp, agenţia ucraineană de informaţii pentru apărare a susţinut ieri seară că forţele din Ucraina au ucis un general rus lângă Harkov, oraş unde au avut loc lupte intense în ultimele zile, potrivit presei internaţionale.

În acest context general, la Bucureşti, indicele extins BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 30 de acţiuni de la BVB, avea o creştere de 4,2%, după prima oră de tranzacţionare, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, era în apreciere cu 3,9%.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), favoritele investitorilor străini care vor să ia expunere pe bursa noastră, aveau un salt de 4,17%, la 2,25 lei, în timp,ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) erau în apreciere cu 4,59%, până la 17,3 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, aveau o creştere de 4,96%, la 0,444 de lei, iar titlurile Romgaz (SNG) erau în apreciere cu 4,85%, până la 35,7 lei. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) aveau un avans de 9,15%, la 35,8 lei.

Pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), alt vehicul folosit de investitorii străini care vor să ia expunere pe economia ţării noastre, creşterea era de 3,98%, până la 1,83 lei.

După prima oră de tranzacţionare, valoarea schimburilor de la Bursa de Valori Bucureşti se ridica la 17 milioane de lei, mai puţin de o cincime din rulajul mediu zilnic al anului, de 103 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Gata, BVB si-a revenit.

    1. Uita.te la rulaje, la volume te rog

      ...

    Evolutia bursei incepe sa semene cu...2008. ''Surpari'' masive urmate de reveviri conjucturale. Pentru noi ar putea fi chiar mai rau ca in 2008 pentru ca suntem aici unde suntem si razboiul economic abia a inceput.

    1. Nu mai avem expunerile pe credite atat de mari ca in 2008, impactul nu are trebui sa fie asa mare.

      Depinde foarte mult de evolutia conflictului din Ucraina. Rusia si UE la un loc nu sunt in stare sa induca o asemena criza cum a fost cea generata in State in 2008.

      PE ce te bazezi? UE este cel mai mare spatiu economic al planetei. O scadere de 10% este nimic?

    Cea mai importanta informație de pe planeta de când a început războiul din Ucraina...Tara este în corzi...

    1. Crapa ea si bevebica! Teraplast de la 0,3 la 1,4 si acum la 0,64. Ce urmeaza, trp la 1,4 sau trp la 0,3? Ca rezultatele sunt muci!

      Dar brk? Nu cumpara nimeni la 0,23

      Poate vrei sa spui de crc, bidless

      La akro dau brokeriile targhet price 4,4 si acum e 1,4

      Alro

      Si teraplast la per se 30, comi arax si dafora!

      "Dau brokeriile" e un fals, prețul respectiv a fost dat mult înainte de începerea războiului...sau crezi că "brokeriile" au un glob de sticla? Am și eu Alro, sunt pe minus evident, dar as prefera sa vad comentarii adevărate măcar...

    inca 20% in jos si dupa aia vorbim

    Este doar inceputul! Volatilitatea este foarte mare si va continua tot asa. Un pas mic in sus, 2 pasi mari in jos.... Stau pe cash 90%, voi intra din nou cand cotatiile vor scadea cu inca 50%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb