Creşteri puternice pentru pieţele europene de acţiuni

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2022

Creşteri puternice pentru pieţele europene de acţiuni

Kathy Bostjancic, Oxford Economics: "Preţurile foarte ridicate ale petrolului şi energiei înceţoşează perspectiva activităţii economice şi a pieţei de capital"

Pieţele europene de acţiuni erau în creştere ieri, la ora 17:30, după patru sesiuni de scăderi consecutive, apărute pe fondul conflictului din Ucraina ce intră astăzi în cea de-a treia săptămână.

Indicele pan-european Stoxx 600 avea o apreciere de 3,9%, aproape toate sectoarele şi pieţele fiind în teritoriul pozitiv. Indicele Stoxx Europe 600 Travel and Leisure, imagine a domeniului turistic dar într-o anumită măsură şi a transporturilor, avea un avans de 7,2%, în timp ce pentru Stoxx Europe Banks creşterea era de 6,5%. În schimb sectorul energetic era în scădere, indicele Stoxx Europe Energy având un declin de 3,2%, la ora 17:30.

Scădere pentru preţul petrolului

Marţi seară preşedintele american Joe Biden a spus că Statele Unite vor interzice importurile de petrol şi gaze ruseşti, iar Marea Britanie a anunţat că va renunţa la petrolul rusesc până la finalul anului. Cu toate că importurile de produse energetice ale SUA din Rusia sunt relativ reduse, mişcarea poate duce la o creştere suplimentară a preţurilor, în condiţiile în care este posibil ca şi alte ţări să îşi limiteze importurile din Rusia. În acest context, preţul petrolului a avut iniţial un puseu de creştere, pentru ca apoi să se retragă.

Ieri, la ora 17:30, contractele futures ale ţiţeiului american WTI cu scandeţa în aprilie se tranzacţionau la preţul de 118 dolari pe baril, în scădere cu 4,6%, în timp ce sortimentul Brent, relevant pentru piaţa europeană, se tranzacţiona la circa 121,5 dolari pe baril.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodymr Zelensky a lăsat să se înţeleagă într-un interviu ABC News că este gata să facă concesii majore. Zelensky a spus că este deschis dialogului cu privire la soarta republicilor Doneţk şi Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independenţă, şi că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO.

DAX - liderul aprecierilor pieţelor mari din Europa

În acest context general, indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt avea ieri, la ora 17:30, o creştere de 7%, în timp ce la Paris indicele CAC 40 era în apreciere cu 6,3%. Pentru FTSE 100, referinţa bursei londoneze, avansul era de 2,6%.

Pe lângă contextul geopolitic, bursele europene au fost influenţate şi de profiturile în creştere obţinute de companii, Vivendi, Adidas, Continental, Deutsche Post, L&G şi Prudential fiind printre marile nume care au raportat miercuri. Acţiunile Adidas aveau o creştere de 14,4%, în condiţiile în care producătorul de articole sportive german şi-a publicat rezultatele pentru anul trecut, în timp ce pentru Deutsche Post DHL avansul era de 12,1%.

Acţiunile Polymetal International aveau o creştere de circa 55%, după ce compania anglo-rusă de extracţie a metalelor preţioase a anunţat că toate operaţiunile sale din Rusia şi Kazahstan continuă neîntrerupte, şi că este puţin probabil să fie impuse sancţiuni împotriva sa. În schimb, acţiunile distribuitorului belgian de automobile D'Ieteren Group erau în scădere cu circa 12,1%, după ce compania şi-a publicat raportul pentru anul trecut, conform CNBC.

Creşteri pentru bursele americane, în prima parte a sesiunii de tranzacţionare

În Statele Unite indicii erau în creştere în prima oră de tranzacţionare. Indicele Dow Jones Industrial Average era în creştere cu 2,1%, în timp ce pentru Standard and Poor's 500 avansul era de 2,4%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, avea o apreciere de 3,1%.

Kathy Bostjancic, economist şef al Oxford Economics a spus, conform CNBC: "Piaţa de acţiuni continuă să se mişte în funcţie de schimbările preţurilor mărfurilor, şi anume ale petrolului (...). Volatilitatea va continua şi se va intensifica atunci când preţurile se vor retrage dar, în general, preţurile petrolului şi ale energiei foarte ridicate înceţoşează perspectiva activităţii economice şi a pieţei de capital".

După scăderile din sesiunile anterioare generate de temerile conform cărora preţurile mari ale energiei vor afecta cheltuielile clienţilor, anumite acţiuni ale unor companii legate direct de consumatorul final erau în creştere. Titlurile Nike aveau o apreciere de 6,1%, iar cele ale Starbucks de 3,5%. De asemenea, companiile aeriene şi liniile de croazieră aveau creşteri considerabile, în prima parte a sesiunii americane. Titlurile Carnival aveau un avans de 10,4%, în timp ce pentru United Air Lines creşterea era de 11,6%.

Investitorii renunţă la instrumentele cu venit fix, ce oferă o anumită protecţie a capitalurilor, conform CNBC

Preţurile titlurilor de stat erau în scădere, iar randamentele în creştere, semn că investitorii renunţă la instrumentele cu venit fix, care oferă o anumită protecţie a capitalurilor, conform CNBC. Randamentul titlurilor de stat cu scadenţa pe zece ani era în creştere cu aproximativ 3,9 puncte de bază, până la 1,92%. Un punct de bază este egal cu 0,01%.

Acţiunile băncilor erau în creştere, PNC Financial având un avans de 3,9%, în timp ce pentru Wells Fargo avansul era de peste 6%. Goldman Sachs şi JPMorgan aveau aprecieri de 3,7% şi 4,8%. În schimb acţiunile companiilor energetice erau în scădere.

Ross Mayfield, analist de investiţii la Baird este de părere că Statele Unite ar trebui să poată să evite intrarea în recesiune. "Forţa pieţei muncii din Statele Unite, a consumului şi a sectorului corporativ ar trebuie să ne ţină departe de o recesiune pe termen scurt. Per ansamblu, volatilitatea probabil va persista. Există o gamă amplă de rezultate posibile în Ucraina, dar fundamentele economiei americane arată încă decent, mai ales dacă Fed-ul poate opera creşterea ratelor dobânzilor fără a întrerupe cererea", a spus Mayfield citat de CNBC.

Contracele futures pe aur cu scadenţa în aprilie erau în scădere cu 2,2%, la 1.999 de dolari pe uncie, în timp ce contractele pe argint cu scadenţa în mai se tranzacţionau la 26,53 de dolari pe uncie, în scădere cu 1,36%, conform datelor furnizate de investing.com.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb