Creşterile au adus un nou volum record, conturând cea mai bună săptămână din acest an

DECEBAL T. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 aprilie 2009

Finalul săptămânii de tranzacţionare a adus un nou record de lichiditate pe piaţa instrumentelor financiare derivate administrată de Bursa din Sibiu unde, pe fondul aprecierilor spectaculoase, au fost încheiate până la ora 17,15 peste 25.000 contracte (24.922 futures 241 opţiuni) din mai mult de 2700 tranzacţii cu o valoare de 20,24 milioane lei. Astfel, pentru a doua oară în aceeaşi săptămână se înregistrează un nou punct de referinţă al volumului de transfer, precedentul record de 23.821 contracte fiind realizat în şedinţa de luni 6.04. Volumul rulat vineri a dus la îmbunătăţirea cu 5 % a acestuia. "Aşa cum preconizam cu o zi în urmă, creşterile au continuat atrăgând ca un magnet jucătorii. O parte din aceştia au preferat marcări de profituri sigure în timp ce alţii, adică cei short au preferat să se închidă pentru a limita pierderile, astfel că numărul poziţiilor futures a scăzut" a declarat Bogdan Ungureanu, broker la Interdealer Capital. Intensitatea la tranzacţionare s-a făcut simţită încă de la debutul zilei, preţurile urcând rapid către maximele de oscilaţie admise. Acestea au fost atinse, dar cotaţiile au reuşit să iasă apoi de câteva ori din această zonă datorită faptului că, de această dată, vânzătorii au fost o prezenţă activă în piaţă. Spre finalul şedinţei cotaţiile au intrat însă din nou în variaţia maximă. "Optimismul din pieţele financiare este unul foarte puternic, astfel că atingerea acestor praguri maxime este firească. În consecinţă, modificarea marjelor de către Casa Română de Compensaţie este una foarte utilă, şi benefică bunului mers al pieţei" a declarat un alt broker.

Per total, raportat la toate cele cinci zile ale săptămânii, 6-10 aprilie, au fost încheiate aproape 100.000 de contracte, majoritatea pe piaţa futures. Valoarea acestora s-a ridicat la 73,5 milioane lei. Volumul menţionat a conturat cea mai bună săptămâ­nă a Sibex de la începutul acestui an, în cinci şedinţe fiind realizat un volum foarte apropiat de cel din toată luna ianuarie a acestui an.

Pe piaţa futures, în ierarhia sesiunii de vineri 10 aprilie, s-au impus nimeni altele decât derivatele pe acţiunile SIF 5 cu un total ce a depăşit 19.000 contracte, încheiate până la ora 17,15. Aceste produse au fost cele mai tranzacţionate şi pe parcursul întregii săptămâni în care au atras circa 72.700 contracte. Termenul iunie a fost preferatul investitorilor care au tranzacţionat vineri la preţuri între 0,741 şi 0,8 lei şi în creştere cu 8 bani, adică limita permisă. DESIF 5 septembrie s-au apreciat în mod similar şi au fost cotate la 0,81 lei/acţiune

DESIF 2 au ocupat locul doi atât vineri cu peste 5300 contracte realizate până la 17,15, cât şi în clasamentul săptămânal, cu aproape 22.000 contracte. Pentru iunie, o acţiune SIF 2 a pendulat între 0,6 şi 0,653 lei, apreciindu-se cu maximul permis (6,5 bani) în raport cu ziua anterioară.

Perechea euro/leu a atras vineri în jurul a 400 contracte, ocupând locul trei în clasamentul săptămânii, cu peste 2800 de contracte. Simbolul în discuţie a avut o evoluţie descendentă conform direcţiei de pe piaţa interbancară, respectiv a cursului oficial. Această direcţie a fost adoptată şi de investitorii futures, care au estimat un euro în scădere, cu valori între 1,5 şi 5 bani pentru toate scadenţele.

Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, până la ora închiderii de la ora 18,00 urmând să apară modificări ale cotaţiilor, variaţiilor, numărului de contracte şi valorii. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sidex.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb