Crin Antonescu: Proiectul nostru de ţară este 'România Occidentală'

R.S.
Politică / 18 februarie

Crin Antonescu: Proiectul nostru de ţară este 'România Occidentală'

Candidatul comun al PSD, PNL şi UDMR în alegerile prezidenţiale din 18 mai, Crin Antonescu, a declarat marţi, la Timişoara, că în momentul de faţă el şi partidele care îl susţin au un proiect de ţară intitulat 'România Occidentală', iar cea mai mare dificultate actuală a ţării este că nu are un preşedinte ales, potrivit Agerpres.

Candidatul liberal a subliniat că liderii politici care să susţină un proiect de ţară sunt cei pe care electoratul i-a ales în alegerile parlamentare de la 1 decembrie.

'Liderii politici există, sunt cei pe care îi avem la îndemână, cei pe care românii au ales în recentele alegeri, din 2024 pentru a-i reprezenta în Parlamentul României. Cred că există proiectul şi există liderii care să reunească România esenţială pe o anumită direcţie. Proiectul nostru este 'România Occidentală', cu tot ceea ce înseamnă această opţiune făcută de mult de naţiunea română prin reprezentanţii săi (...)', a afirmat Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că acest proiect va fi reconfirmat de electorat prin alegerea unui preşedinte care să garanteze stabilitatea internă şi direcţia occidentală a României.

Crin Antonescu a menţionat şi că în prezent reprezintă două pericole mari pentru ţară dezbinarea electoratului şi faptul că încă nu avem un preşedinte ales.

'Este această lipsă de coeziune şi, mai mult decât atât, această dezbinare fără precedent din interiorul corpului electoral şi din interiorul opiniei publice româneşti şi mai ales evoluţia tensiunilor şi evenimentelor internaţionale, care pot să inducă încă o notă de neclaritate în ceea ce priveşte opţiunile noastre. În momentul în care noi spunem 'România Occidentală', parcursul occidental european şi transatlantic al României, aceasta presupune că Uniunea Europeană, structurile în care noi am intrat, ne-am consolidat poziţia, ne-am câştigat un profil (...), trebuie să fie convergentă cu acţiunea administraţiei americane, cu politica americană esenţială şi pentru parteneriatul strategic între România şi Statele Unite, şi desigur pentru NATO, o structură de securitate şi o structură politică de securitate fără de care e greu de conceput tot ceea ce înseamnă structura occidentală, incluzând Uniunea Europeană, Europa în general şi Statele Unite. (...). Deocamdată, dificultatea României este că nu are un preşedinte pe deplin legitim, un preşedinte ales, ci are doar un preşedinte interimar. (...). Până la alegerea unui nou preşedinte, e foarte dificil şi pentru parteneri să înţeleagă încotro se va îndrepta România după 18 mai (...) Pericole există, însă şi până atunci e foarte important ca toţi cei care vorbesc în numele României să dea cât mai multe informaţii şi cât mai multe garanţii partenerilor noştri din Europa şi din Statele Unite', a afirmat Crin Antonescu.

Candidatul la Preşedinţia României a subliniat că faptul că suntem în Uniunea Europeană, dar suntem în acelaşi timp în parteneriat şi cu Statele Unite şi membrii NATO reprezintă 'valorile, busola, călăuza şi temeiul pe care noi ne vom pronunţa şi în interiorul Uniunii Europene şi în dialogul bilateral cu Statele Unite atunci când el va avea loc'.

Întrebat dacă ar accepta să se retragă din cursa pentru Cotroceni în favoarea actualului preşedinte interimar, Ilie Bolojan, el a răspuns că nu se pune cazul pentru o astfel de problemă. 'Cum aş primi o astfel de veste? Nu aş primi-o. Nu se pune această problemă', a mai spus Crin Antonescu.

Candidatul susţinut de PSD, PNL şi UDMR pentru prezidenţiale a ales Timişoara pentru a-şi începe precampania electorală. El a discutat cu primari din judeţul Timiş, cu reprezentanţii ai mediului academic local şi ai oamenilor de afaceri şi a avut o întrevedere cu Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, conform Agerpres.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7573
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2777
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9915
Gram de aur (XAU)Gram de aur445.0254

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb