Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a declarat marţi, la RFI, că instituţia pe care o conduce este singura care are competenţa şi capacitatea de a face anchete în dosarele de corupţie săvârşite de magistraţi, subliniind că este total lipsit de eficienţă compromisul privind desfiinţarea Secţiei speciale, informează Agerpres.
"Garanţii de independenţă nu sunt oferite prin existenţa sau inexistenţa unei secţii. Acest compromis este total lipsit de eficienţă. Aşa cum m-am exprimat în permanenţă, cel puţin pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi, singura instituţie care are competenţa şi capacitatea necesară de a instrumenta şi a avea rezultate în acest domeniu este DNA. Noi vedem că au început, din luna martie, să fie desemnaţi colegii noştri procurori (în noua structură care a înlocuit Secţia specială, n.r.) pentru a instrumenta cauze cu procurori şi judecători. Eu sper să aibă şi rezultate, dar vor fi lipsiţi de poliţia judiciară, dacă legile justiţiei vor intra aşa în vigoare. Or, noi avem în continuare poliţie judiciară, serviciu tehnic, specialişti. Eu cred că acest compromis este şi va fi lipsit total de eficienţă în combaterea corupţiei în rândul magistraţilor", a spus Bologa, într-un interviu la RFI.
Şeful DNA a precizat faptul că în rapoartele europene s-a prevăzut expres desfiinţarea Secţiei speciale şi revenirea competenţelor la parchete.
"În ceea ce priveşte Comisia Europeană, atât în raportul MCV, cât şi în raportul privind Statul de Drept s-a prevăzut în mod expres nu numai desfiinţarea Secţiei, ci revenirea competenţei la parchete, aşa cum a fost iniţial. Pentru corupţie - la DNA, pentru competenţa DIICOT - la DIICOT şi celelalte infracţiuni - la parchete. Or, nu a fost respectată această condiţionalitate, decât parţial. Noi nu am primit această competenţă", a spus şeful DNA.