Criptomonede CFD versus Crypto Exchange - un Matrix real al zilelor noastre


Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2021

Criptomonede CFD versus Crypto Exchange - un Matrix real al zilelor noastre

Articol susţinut de XTB România

Lumea banilor digitali, autonomi, securizaţi, fără nicio implicare a vreunei forme de guvernare în evoluţia lor şi cu posesori anonimi nu mai este demult doar apanajul filmelor science fiction, ci a pătruns şi s-a instalat confortabil în viaţa noastră, inclusiv în domeniul investiţiilor. Se ridică însă o nouă dilemă - cum alegem cea mai bună investiţie în criptomonede? Există două variante - de a cumpăra şi a vinde monede virtuale. Printr-un Crypto Exchange, adică platforme online în care poţi face "schimb valutar" ca şi la un Exchange clasic sau prin intermediul unei case de brokeraj a cărei platformă de tranzacţionare oferă efect de levier pentru tranzacţionarea criptomonedelor fără a deţine neapărat activele de bază.

De ce să investim în criptomonede?

Criptomonedele şi-au stabilit poziţia în lumea finanţelor globale, fiind folosite ca mijloc de plată şi fiind tratate ca o clasă de active cu drepturi depline în portofoliile investitorilor din întreaga lume. Pe de altă parte însă, criptomonedele sunt considerate, încă, printre cele mai volatile şi, deci, riscante active.

Probabil cel mai important argument pro, şi paradoxal şi contra, investiţiilor în criptomonede este volatilitatea gigantică ce caracterizează această clasă de active. O volatilitate zilnică de 1% înseamnă foarte mult pentru instrumentele financiare tradiţionale. Cu scopul de a realiza o comparaţie, în 2021, poţi calcula pe degetele de la o mână de câte ori volatilitatea Bitcoin a fost sub 3%!

Majoritatea investitorilor începători sunt convinşi că pot obţine randamente uriaşe, pe termen scurt, prin investiţiile în criptomonede, însă ar trebui să avem mereu în vedere un aspect esenţial: cu cât este mai mare volatilitatea unui instrument, cu atât mai mare este riscul asociat investiţiei (precum şi riscul de a pierde fondurile).

Care sunt avantajele CFD-urilor cu suport pe Monede Virtuale?

1. CFD-urile îţi oferă posibilitatea de face profit şi din scăderea preţurilor

Unul dintre avantajele CFD-urilor, important mai ales în contextul activelor care înregistrează o volatilitate crescută, este posibilitatea de a investi profitabil nu doar atunci când preţul creşte (aceasta fiind numită o poziţie long sau de cumpărare), dar şi atunci când preţul scade (numită şi poziţie short sau de vânzare în lipsă)! Aşadar, dacă eşti de părere că preţul Bitcoin, de exemplu, o să scadă, atunci poţi profita de această evoluţie cu ajutorul unui tranzacţii short (de vânzare) pe Bitcoin CFD. Adică vinzi la momentul prezent ceva ce nu ai, urmând să răscumperi mai târziu la un preţ mai mic, marcând diferenţa de preţ dintre vânzare şi cumpărare ca profit.

2. "Efectul de levier"

Levierul sau tranzacţionarea în marjă este un mecanism ce reprezintă o caracteristică a CFD-urilor. Acesta permite angajarea, într-o investiţie, doar a unui procent din valoarea tranzacţiei, şi nu suma întreagă aşa cum se întâmplă la investiţiile tradiţionale.

Dimensiunea levierului diferă în funcţie de furnizor. Spre exemplu, la XTB levierul pentru Criptomonedele CFD este de 1:2, ceea ce înseamnă că investitorul are nevoie de 50% din valoarea totală a tranzacţiei pentru a deschide o poziţie.

Levierul financiar poate reprezenta o oportunitate pentru investitori, dar în acelaşi timp contribuie şi la creşterea nivelului de risc. Atât câştigurile cât şi pierderile sunt amplificate cu valoarea levierului.

3. Limitarea riscurilor

Volatilitatea incredibilă ce caracterizează criptomonedele poate duce atât la profituri foarte mari, cât şi la pierderi foarte mari pentru un investitor. Aşadar, extrem de important pentru investitorii în criptomonede CFD este ca platforma de tranzacţionare să aibă integrate instrumente de administrare a riscului - ordine de tip SL (stop loss) şi TP (take profit).

TP (take profit) - Un ordin similar cu cel de Stop Loss este Take Profit, doar că este folosit pentru marcarea automată profiturilor la un nivel de preţ stabilit de investitor.

4. Dimensiunea minimă a ordinului

Unul dintre argumente în favoarea alegerii CFD-urilor ca modalitate de investire în criptomonede este posibilitatea de a realiza tranzacţii de dimensiuni reduse. De când valoarea unui singur Bitcoin a depăşit câteva mii de Euro, această variantă de tranzacţionare, prin CFD-uri a devenit preferată de cei care nu deţin sau nu îşi permit să investeasca zeci de mii de Euro, mai nou. De exemplu, dimensiunea minimă / volumul minim pentru o tranzacţie ce poate fi deschisă cu Bitcoin CFD (în contextul ofertei XTB) este de 0.01.

5. Diversitatea monedelor virtuale

În general, în investiţii, se recomandă diversificarea portofoliului pentru atenuarea riscurilor. Pe acelaşi principiu este ideal să alegi un broker care oferă o diversitate a monedelor virtuale în care poţi investi. Spre exemplu, XTB România, oferă 14 Crypto CFD, printre care se numără deja "clasicele" Bitcoin şi Ethereum, dar şi mai noile apariţii din domeniu precum Stellar, Dogecoin, Polkadot, Ripple, Stellar, Tezos sau Uniswap.

Cum să evităm capcanele din cryptospace?

Crypto Exchange-urile sunt deschise 24 ore / 7 zile pe săptămână şi, în acest context, lichiditatea poate fi foarte mică. Câteva ştiri legate de un anumit proiect pot schimba dramatic preţul unei monede într-un timp foarte scurt. Mai mult, preţurile lor reacţionează puternic la deciziile unor guverne privind reglementări mai stricte sau chiar la planuri de blocare a popularităţii lor. În consecinţă, îţi recomandăm cu tărie să nu investeşti niciodată în criptomonede fonduri pe care nu îţi permiţi să le pierzi.

Multe exchange-uri s-au închis brusc fără niciun avertisment, fie din cauza falimentului, fie din cauza unei înşelătorii planificate, iar fondurile clientului lor au dispărut definitiv. În alte cazuri, unele Crypto Exchanges au fost atacate de hackeri şi, înainte ca cineva să poată stăvili pericolul virtual, fondurile clienţilor lor s-au pierdut complet.

Cum se pot proteja investitorii români de fluctuaţiile criptomondelor?

Volatilitatea crescută a criptomonedelor este o tendinţă care se va menţine în viitorul apropiat. Spre exemplu, Bitcoin a ajuns să coste într-un an cât un apartament (de la un minim de 4.000 USD în martie 2020 la un maxim de 42.000 USD în ianuarie 2021, deci o creştere de peste 10 ori), urmând ca apoi, în doar câteva zile, să scadă cu aproape 30%, înapoi spre 30.000 USD.

Dar există tehnici foarte riguroase prin care investitorii se pot proteja împotriva fluctuaţiilor nedorite. Spre exemplu, cu ajutorul posibilităţii de vânzare în lipsă (short-selling) caracteristică CFD-urilor, investitori îşi pot îngheţa tranzacţiile deja existente pentru a se feri de fluctuaţiile nedorite ale pieţei. Concret, hedging-ul presupune deschiderea simultană de poziţii opuse (vânzare şi cumpărare) de acelaşi volum care îi ajută pe investitori să îşi "îngheţe" temporar tranzacţiile deja existente pentru a-i feri de fluctuaţiilor nedorite ale pieţei. După ce trece pericolul, investitorul poate închide una dintre direcţii (vânzarea sau cumpărarea) şi lăsa tranzacţiile să îşi continue parcursul supunându-se fluctuaţiilor pieţei.

"Regula nr. 1 a legendarului investitor Warren Buffett este "nu pierde niciodată bani', iar regula nr. 2 spune ‚nu uita niciodată de regula nr. 1'. Investitorii pe termen lung, de succes, ştiu că protejarea capitalului lor reprezintă un aspect mult mai important decât înmulţirea acestuia. De aceea, hedging-ul reprezintă o strategie de investiţii foarte importantă în portofoliul oricărui investitor, care vizează limitarea impactului negativ al schimbării preţurilor. Iar această strategie este posibilă numai cu ajutorul vânzarii în lipsă (short-selling-ului) caracteristică instrumentelor derivate precum CFD-urile. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiţii, hedging-ul nu presupune obţinerea de profit, ci limitarea pierderilor. Poate părea complicat, dar, în realitate, este foarte simplu! Această tehnică este foarte populară printre investitori, fiind uşor de implementat", explică Irina Cristescu, General Manager XTB România.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb