CRISTIAN AGALOPOL, AMCHAM: "O mare provocare pentru investitori este exit-ul din piaţa noastră"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 22 noiembrie 2019

Cristian Agalopol

Cristian Agalopol

"La ora actuală, la nivel de piaţă, modul de administrare al riscului este mult mai important decât randamentul"

Citiţi luni, în Ziarul BURSA, interviul complet cu Cristian Agalopol

Una dintre cele mai mari provocări pentru investitorii din piaţa noastră şi îndeosebi pentru cei mari nerezidenţi nu este să cumpere acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ci să îşi facă exit-ul, în condiţiile în care aceştia nu au o contraparte pe măsură, susţine Cristian Agalopol, membru în board-ul Camerei de Comerţ Americană (AmCham România) şi preşedintele grupului de lucru pentru piaţa de capital & servicii financiare din cadrul AmCham.

Cristian Agalopol ne-a spus: "Din punctul meu de vedere, o iniţiativă importantă pe care o avem la AmCham este susţinerea fondurilor de pensii. Acestea sunt un pilon foarte important pentru piaţa de capital din România şi pot deveni o contraparte serioasă în tranzacţii pentru clienţii nerezidenţi. Pentru că, la un moment dat, aceştia au nevoie de o contraparte pe măsură. Iar din acest punct de vedere, una dintre marile provocări ale investitorilor în piaţa noastră nu este să cumpere ci să îşi facă exit-ul".

În aceste condiţii, este foarte important ca expunerea fondurilor de pensii la Bursa de Valori Bucureşti să crească, spune oficialul AmCham, care a punctat că se referă atât la Pilonu II cât şi Pilonul III.

"Acestea au acumulări de cash care, din punctul meu de vedere, trebuie investit", ne-a spus Cristian Agalopol, care a adăugat: "La ora actuală, circa patru - cinci miliarde de euro sunt investiţi în diverse companii din Europa. De ce să finanţezi creşterea acelor companii, când le poţi finanţa pe ale tale, din România? Din punctul meu de vedere, fără fondurile de pensii nu se poate dezvolta cererea locală a investitorilor pentru acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti".

Reprezentantul AmCham a mai punctat că, în prezent nu mai există investitori internaţionali mari, de tipul brokerilor - dealerilor de anvergură mondială, care să spună că nu vin în ţara noastră pentru că nu au ce să cumpere.

"Când un astfel de investitor vrea să tranzacţioneze într-o piaţă precum este România, trebuie să parcurgă mai multe etape, să facă o propunere care să-i fie aprobată de organismele interne de risc, se întreabă dacă există sau nu Contraparte Centrală, Fond de Garantare, care este legislaţia, care sunt riscurile post - trading etc. La ora actuală, în momentul în care un mare investitor intră în România, de genul brokerilor - dealerilor importanţi, există un chestionar care poate avea chiar 600 - 700 de întrebări, în care nu se găseşte nicio întrebare legată de ce se poate cumpăra", a precizat Cristian Agalopol.

Practic, în prezent, partea de cerere a unei pieţe este foarte mult legată de modul în care aceasta abordează managementul riscului, spune oficialul AmCham, care a completat: "Noi spunem că piaţa noastră are printre cele mai mari randamente (n.r. din lume), dar vedem că investitorii nu vin şi nu înţelegem de ce. La ora actuală, modul de administrare al riscului este mult mai important decât randamentul".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb