CRISTIAN AGALOPOL, AMCHAM: "Să ne bucurăm rezervat pentru pasul către piaţa emergentă"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 octombrie 2016

"Să ne bucurăm rezervat pentru pasul către piaţa emergentă"

"Ne aşteaptă o perioadă de eforturi susţinute în vederea îndeplinirii tuturor criteriilor pentru promovarea efectivă la statutul de piaţă emergentă"

FTSE îşi va intensifica monitorizarea asupra ţării noastre, după anunţul includerii României pe lista de monitorizare în vederea trecerii la statutul de piaţă emergentă, ne-a spus Cristian Agalopol, preşedintele grupului de lucru pentru piaţa de capital din cadrul Amcham România. În opinia sa, modul în care ne bucurăm trebuie să fie rezervat, întrucât ne aşteaptă o perioadă de eforturi susţinute în vederea îndeplinirii tuturor criteriilor pentru promovarea efectivă la statutul de piaţă emergentă.

Reporter: Ce înseamnă pentru BVB punerea pe "watch list" a FTSE, în termeni concreţi - valoarea tranzacţiilor, vizibilitate?

Cristian Agalopol: Acest succes este rezultatul efortului colectiv al multor instituţii ce au un rol semnificativ în dezvoltarea pieţei de capital, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naţională a României, Bursa de Valori, Depozitarul Central. Un rol deosebit de important, în ultimii ani, l-au avut asociaţiile din piaţa de capital (Amcham, Asociaţia Română a Băncilor, Coaliţia pentru Dezvoltarea României), care au reuşit, prin membrii lor, să stabilească importante punţi de comunicare între mediul privat şi mediul politic, fapt ce a întărit colaborarea la nivel instituţional pentru atingerea acestui obiectiv. Beneficiind de o largă susţinere la nivelul comunităţii de afaceri, promovarea pieţei de capital locale din categoria pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente este un obiectiv important pentru Amcham. Raportul de clasificare publicat joi seară de FTSE este un semnal pozitiv, confirmând progresul înregistrat de piaţa de capital locală, atât în ceea ce priveşte infrastructura, cât şi reglementările şi procedurile. În perioada următoare, FTSE va creşte gradul de monitorizare pentru piaţa noastră, analizând modul în care schimbările în infrastructura pieţei vor afecta investitorii. Din punct de vedere cantitativ, este dificil de previzionat că vom vedea o schimbare majoră a volumului de tranzacţionare pe BVB, dar cu siguranţă vom vedea semne de îmbunătăţire în jurul momentului publicării raportului intermediar de anul viitor, când FTSE va comunica rezultatele monitorizării pieţei noastre. Un lucru este cert, însă; un rol crescut îl vor avea băncile custode (globale şi locale), dar şi brokerii internaţionali care vor comunica permanent feedback-ul lor cu privire la modificările legislative şi de reglementare din piaţa noastră. Comunicarea cu aceştia, dar şi modul în care Bursa îşi va sincroniza mesajele cu punctele de vedere ale acestor instituţii, vor avea un rol decisiv. Cred că această decizie a FTSE Russell va avea un puternic rol motivator pentru noi ca piaţă, dar modul în care ne bucurăm trebuie să fie rezervat. În continuare, ne aşteaptă o perioadă de eforturi susţinute în vederea îndeplinirii tuturor criteriilor pentru promovarea efectivă la statutul de piaţă emergentă.

Reporter: Cât poate sta o ţară pe "watch list"?

Cristian Agalopol: Depinde de modul în care România doreşte să continue reforma de dezvoltare a pieţei. Vom sta în această anticameră până la momentul în care FTSE, investitorii şi custozii globali consideră că România respectă în totalitate toate cerinţele de eligibilitate. Nu va fi uşor, dar ceasul în această anticameră a început să ticăie. Conform metodologiei FTSE Russell, vom sta minimum un an, perioadă în care vom fi atent monitorizaţi. Putem sta şi mai mult de un an. Există astfel de cazuri. Cu siguranţă, va exista o relaţie de cauzalitate între eforturile noastre colective în vederea îndeplinirii integrale a tuturor criteriilor de piaţă emergentă şi timpul în care România va sta pe această listă.

Reporter: Ce ar însemna pentru România ca peste un an să fie scoasă de pe "watch list"?

Cristian Agalopol: În momentul în care o ţară este scoasă de pe lista de monitorizare, este un mesaj negativ foarte puternic pentru investitori, iar nivelul de încredere în piaţa noastră ar scădea foarte mult. Am convingerea, însă, că în cel mai scurt timp vom reuşi să coagulăm toţi factorii de decizie la nivel de ţară în jurul obiectivului de a plasa Bursa de Valori şi piaţa noastră de capital pe harta pieţelor emergente din lume.

Reporter: Ce ar trebui să facă BVB şi comunitatea pieţei pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă?

Cristian Agalopol: România şi piaţa de capital trebuie să prezinte încredere şi predictibilitate pe toate planurile. Investitorii au nevoie de un calendar foarte clar de măsuri şi paşi, de garanţia respectării acestuia. Viitorul pieţei de capital româneşti pe harta pieţelor financiare globale va depinde de modul în care noi ca piaţă vom ţine pasul cu întreaga dinamică specifică lumii financiare.

La momentul de faţă, putem vorbi de o îmbunătăţire a comunicării cu marile agenţii de rating şi cu marii investitori. Iar aici vă pot spune cu certitudine că AmCham şi celelalte asociaţii importante din piaţa de capital (Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Asociaţia Română a Băncilor) împreună cu ASF, Bursa şi Depozitarul Central au făcut progrese importante în această direcţie. Mai sunt multe de făcut, şi personal nu cred că listarea unei singure companii, indiferent de companie, va rezolva ecuaţia lichidităţii. Din punctul de vedere al AmCham, mai important decât includerea pe lista de monitorizare a FTSE Russell este modul în care noi ca piaţă vom şti să îmbunătăţim gradul de competitivitate în relaţie cu alte pieţe. Pentru acest lucru, AmCham se va concentra, prin membrii săi din Comitetul Piaţă de Capital, să îşi intensifice eforturile pentru implementarea întregului set de priorităţi reper. O parte din acest set de măsuri a fost deja implementat, iar feedback-ul pozitiv din partea investitorilor internaţionali nu s-a lăsat aşteptat. Mai sunt lucruri de făcut şi îmi afirm încrederea că vom reuşi să implementăm întregul set de priorităţi. Includ aici înregistrarea electronică din punct de vedere fiscal a nerezidenţilor, tranzacţiile OTC, dar şi alinierea grilei de comisioane percepute de instituţiile din piaţa de capital cu pieţele din regiune. Nu în ultimul rând, vom susţine pe deplin eforturile Bursei de Valori, dar şi ale Coaliţiei pentru Dezvoltarea României în demersul acestora de a convinge instituţiile statului să continue procesul de privatizare şi listare a companiilor de stat pe bursă.

Reporter: Care consideraţi că sunt motivele scăderii lichidităţii BVB în ultimii doi ani?

Cristian Agalopol: Trebuie să privim scăderea lichidităţii BVB în contextul unor condiţii dificile şi a unui lanţ de evenimente ce au avut loc în pieţele internaţionale, care au afectat, în ultimii doi ani, nu numai lichiditatea Bursei de Valori, dar şi a altor burse din regiune. Acest aspect, cumulat cu faptul că, în ultimii ani, au fost ratate o serie de momente importante în îmbunătăţirea infrastructurii, au condus inevitabil la scăderea încrederii în noi ca piaţă şi, în consecinţă, la îndepărtarea noastră de interesele investitorilor internaţionali. Întârzierea procesului decizional privind îmbunătăţirea sistemelor din infrastructură şi reducerea sau eliminarea totală a intervenţiei manuale au afectat credibilitatea noastră ca piaţă. Trebuie să învăţăm din experienţele trecute, iar printr-o mai bună disciplină şi comunicare, să ne construim avantajele competitive în faţa investitorilor.

Reporter: Cum văd investitorii străini piaţa noastră de capital, în acest moment? Care este feedback-ul lor?

Cristian Agalopol: În percepţia investitorilor, imaginea României este bazată pe o serie de indicatori, riscuri şi oportunităţi pe care aceştia le bifează sau nu. Feedback-ul acestora devine acum extrem de important pentru clasificarea României ca piaţă emergentă. Stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa sunt singurele atribute care diferenţiază o piaţă competitivă de restul pieţelor. Din acest moment, modul în care răspundem cerinţelor investitorilor poate face diferenţa între continuarea progresului şi o plasare la marginea Europei. Este foarte important ca investitorii şi agenţiile de rating să vadă că facem paşi în direcţia pe care am anunţat-o deja, aceea de a obţine statutul de piaţă emergentă. Cu siguranţă, decizia FTSE Russell va creşte vizibilitatea pieţei de capital din România, dar trebuie să continuăm reforma pentru a evita un efect de bumerang.

Reporter: Care sunt criticile investitorilor?

Cristian Agalopol: Accesul facil la piaţă, predictibilitatea şi un calendar clar de măsuri de reglementare asumat şi respectat. Aş mai puncta: alinierea costurilor de tranzacţionare - decontare cu restul pieţelor emergente din regiune, eliminarea unor restricţii de tranzacţionare (aşa cum sunt menţionate şi în raportul MSCI), îmbunătăţirea procesului de înregistrare şi raportare fiscală pentru investitorii nerezidenţi. Nu vreau să spun că nu s-au făcut paşi în această direcţie, dar nu trebuie să uităm că decizia finală de a investi într-o piaţă depinde de o combinaţie de factori care au la bază, pe lângă randamentul investiţional, şi percepţia investitorilor internaţionali despre accesibilitate.

Din punct de vedere al percepţiei investitorilor, Bursa de Valori are un decalaj faţă de piaţa interbancară, iar acest lucru este reflectat în lichiditatea pe aceste pieţe. Titlurile de stat sunt incluse în indicii pentru piaţa emergentă de aproape cinci ani, aspect reflectat în volumul zilnic de tranzacţionare. Am convingerea că şi Bursa de Valori Bucureşti are în vedere continuarea eforturilor de creştere a accesibilităţii pieţei noastre de acţiuni pentru a transpune îmbunătăţirea percepţiei investitorilor în valoare adăugată pentru companiile listate. Pentru ca piaţa de capital să fie o alternativă viabilă de finanţare a economiei româneşti, avem nevoie ca investitorii de portofoliu şi societăţile de brokeraj internaţionale să îşi intensifice activitatea pe piaţa locală.

Reporter: Când ne putem aştepta la o upgradare şi din partea MSCI?

Cristian Agalopol: MSCI analizează anual clasificarea pieţelor în baza criteriilor menţionate în MSCI Market Classification Framework. Decizia FTSE reprezintă un semnal pozitiv pentru investitori, al căror interes pentru piaţa românească ar putea să crească, însă MSCI are o serie de criterii pe care România încă nu le îndeplineşte. La nivelul Comitetului din cadrul AmCham dedicat Pieţei de Capital, vom intensifica comunicarea pe care o avem cu MSCI pentru a ne asigura că vom transmite toate informaţiile de care aceştia au nevoie pentru a lua în calcul o posibilă includere a pieţei de capital pe lista de monitorizare. Este o abordare care a avut succes în cazul FTSE Russell. Este o certitudine că piaţa de capital din România va trece printr-o perioadă complexă, dar modul în care noi vom comunica şi ne vom intensifica eforturile va influenţa viitorul Bursei de Valori şi locul acesteia pe harta financiară a lumii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Agalopol ar trebui sa mai taca dracului din gura. Asta era in opozitie cu depozitarul si pe cand il conducea. Acum se pare ca nu ii place idea ca BVB e pe lista asta de asteptare, dar jucand la 2 capete, nu uita sa se inscrie si la capitolul celor mai mari luptatori pentru ca BVB sa intre pe aceasta lista. Nu ca BVB ar face mai mult de 2 parale din acasta asezare la coata, dar omul asta e complet haotic. Si nu, pe bune, ati inteles vreodata ceva de la el, din discrsurile lui de la conferinte, din articole din presa semnate de el? E pur si simplu un urechist barfitor, fara alta ocupatie serioasa, care incearca sa uimesca fraierii cu interpelarile lui. Mare problema a pietei este ca desi este un rahitic intelectual, chiar reuseste.

    1. Amenajarile din Depozitar au cantarit greu in acceptarea pe lista.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb