CRISTIAN BUŞOI, PNL: "Implicarea Parchetului în cazul dezinfectanţilor arată şubrezimea sistemului de sănătate"

D.P.
Miscellanea / 26 aprilie 2016

Sursa foto: Facebook/Cristian Buşoi

Sursa foto: Facebook/Cristian Buşoi

Actualizare 17:03 Cristian Buşoi, PNL: "Implicarea Parchetului în cazul dezinfectanţilor arată şubrezimea sistemului de sănătate"

Prim-vicepreşedinte PNL Cristian Buşoi consideră că implicarea Parchetului General în cazul dezinfectanţilor folosiţi în spitale arată cât de dezorganizat este sistemul de sănătate, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Când în situaţii grave, care pun viaţa oamenilor în pericol, primele instituţii care reacţionează sunt cele din sfera Justiţiei şi nu Ministerul Sănătăţii, asta înseamnă că problemele din sistem sunt mult prea grave. Situaţia din Sănătate a ajuns atât de gravă şi pentru că instituţiile din domeniu nu au politici proactive, ci de ani de zile se reacţionează doar după o criză gravă, iar reacţia este întotdeauna una lentă şi incompletă", a declarat Cristian Buşoi.

În opinia sa, planul privind infecţiile nosocomiale lansat de Ministerul Sănătăţii va rămâne doar "vorbă frumoasă pe hârtie", dacă nu este completat cu măsuri urgente de modificare a legislaţiei, de înfiinţare a unui laborator propriu al ministerului, de reorganizare a sarcinilor şi responsabilităţilor în Direcţia de Sănătate Publică.

"Ministerul Sănătăţii nu trebuie să mai aştepte crize pentru a schimba lucrurile, ci are nevoie să gândească şi să acţioneze mai rapid. După situaţia de la Colectiv care a scos la lumină problemele acute privind infecţiile din spitale nimeni nu mai poate spune că nu ştie ce se întâmplă. Chiar de a doua zi contractele din spitale, oamenii şi produsele trebuiau verificate, tocmai ca să nu mai fim iar luaţi prin surprindere de realitatea de zi cu zi. De asemenea, trebuie impuse standarde minime de calitate pentru dezinfectanţi, iar produsele îndoielnice selectate după unicul principiu al celui mai mic preţ trebuie eliminate", afirmă prim-vicepreşedintele.

(A.P.)

------------------

Hexy Pharma: "De ce nu verifică Ministerul niciodată în laborator dezinfectanţii din spitale?"

Hexi Pharma susţine că nimeni în Uniunea Europeană nu verifică dacă un producător respectă concentraţia de substanţe dezinfectante de pe etichetă, această nefiind impusă de nici un standard, potrivit unui comunicat remis de companie.

Dezinfectanţii din spitale nu sunt verificaţi, ci este verificată eficacitatea lor, respectiv efectul pe care îl au şi asta face fiecare spital din România. Nimeni nu o impune sau verifică, de aceea diferă de la un producător la altul, de la un produs la altul. Pentru a-l putea vinde, compania trebuie să demonstreze că acel produs este eficace cu compoziţia respectivă. Motivul pentru care se declară concentraţia de substanţă este acela că nu ai voie să o mai schimbi ulterior avizării, se mai arată în sursă citată.

"În toată Uniunea Europeană eficientă se testează în laboratoare independente, nu de către Ministerul Sănătăţii, lucru care se poate vedea în Regulamentul European de punere pe piaţă a produselor biocide (528/2012, anexă 2). Şi Hexi Pharma a făcut teste atât în laboratoare din România, cât şi din Germania. În mod normal, conţinutul acestor teste sunt secrete comerciale, doar concluzia fiind publică, dar probabil vom ajunge în situaţia de a le face publice pentru a nu lasă loc de îndoieli", susţine Dr. Dan Codrea.

Eficienţa procedeului de dezinfecţie este măsurată de către cei de la DSP care vin în controale periodic în spitale, recoltează probe de pe suprafeţele din blocurile operatorii, saloane, blocuri alimentare şi le lucrează în laboratoarele proprii.

"Credeţi că ar mai cumpăra apoi spitalul respectiv produse de la aceeaşi firmă, dacă au avut probleme? Chiar dacă există contracte se pot rezilia fără nici o problemă pe un astfel de motiv. Fiecare spital de mărime medie sau mare are un laborator microbiologic şi cel puţin un doctor epidemiolog. A cărui meserie exact asta e, să verifice dacă se respectă protocoale de dezinfecţie şi sterilizare, dacă dezinfectanţii sunt eficienţi etc. Putem să credem că nici unul nu ar fi observat asemenea probleme şi nu a sesizat nici producătorul nici Ministerul?'', a punctat Dr. Dan Condrea.

Hexi Pharma subliniază faptul că spitalele publice care au fost, în majoritate, făcute în vremea regimului comunist sau chiar înainte nu pot îndeplini standardele europene de curăţenie şi dezinfecţie. În cazul în care există germeni de spital, cum e piocianicul (pseudomonas aeruginosa), singură soluţie este raderea din temelii, împreună cu tot mobilierul deoarece "nici un dezinfectant din lumea asta nu poate intră în toate crăpăturile şi colţişoarele în care s-a cuibărit virusul", se mai menţionează în comunicat.

Referitor la Cazul Colectiv, doctorul Codrea a ţinut să precizeze că "oricât de buni ar fi medicii şi oricât de bune dezinfectantele şi antibioticele folosite, la pacienţii cu arsuri mari sistemul imunitar este depăşit, organismul este în stare de şoc. Infectarea se poate produce şi prin aer, singură cale de a-i feri de infecţii letale este să îi pui imediat într-o cameră sterilă în care să stea până la vindecarea arsurilor. Asfel de camere sterile nu au fost din păcate disponibile şi nici o ţară europeană nu avea 146 de locuri disponibile în camere sterile, aşa că nu aveam cum să avem noi în România. Dar am fi putut să îi împrăştiem în toate oraşele europene care aveau aşa ceva, şi poate am fi salvat mai mulţi".

"Fraza «concentraţia de sprayere este mai mică decât în aviz» poate sună ca şi cum un jurnalist a găsit oul de aur, însă în realitate a fost vorba doar despre o neconcordanţă de etichetare. În 2014, în urmă unei directive a U.E, etichetele au trebuit să conţină anumite detalii, în majoritate legate de intructiunile de utilizare iar DSP asta a verificat: etichetele vs avizul. Dacă am dori neapărat să tragem o concluzie de aici, aceea ar fi că eticheta spunea că există o concentraţie mai mică decât era de fapt, în nici un caz o diluare!", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Apoi sa ne suparam ca pleaca doctorii asistentele ?

    Planul doi ce sume se invart in discutiile Dna ? 

    s.p.c.i.n.-urile trebuie sa fie de sine statatoare , subordonate direct autoritatilor centrale si nu angajatorilor care-i platesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb