Numirea lui Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, în fruntea operaţiunii ruse din Ucraina s-ar putea să fie un semnal foarte îngrijorător, în contextul în care Vladimir Putin a recunoscut "situaţia dificilă" din cele patru regiuni anexate ilegal, spune fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, transmite News.ro.
"Această îngrijorare exprimată de Putin cu privire la cele patru regiuni presupune o acţiune. Când îşi anunţă o aşa-zisă vulnerabilitate, preşedintele Putin în egală măsură transmite mesajul că va rezolva această vulnerabilitate", a explicat Cristian Diaconescu.
În al doilea rând, "se discută din ce în ce mai insistent despre un eventual nou moment militar spre Kiev, din nord. Se discută despre o ofensivă din sud, sud-est. Se discută despre securizarea, din punctul de vedere al Federaţiei Ruse, a celor patru oblasturi pe care le-am menţionat. Pe o logică simplă, cu cine poţi face aşa ceva? Nu cu tot felul de aşa-zişi militari, care ştiu doar să inspire teamă, teroare şi să tragă în blocuri. Bănuiesc că nu-ţi trebuie o mare pregătire militară pentru o astfel de acţiune. Dar atunci când te gândeşti la o a doua ofensivă şi nu-ţi permiţi politic să mai ai rezultatul primei ofensive, în mod evident, prima orientare, prima gândire este spre militarii de carieră, ale căror ordine se execută, şi nu se discută", arată fostul şef al diplomaţiei.
"Or, nici Prigojin, nici militarii care mai mult de profilează prin frica pe care o generează, şi nu prin succese strategice şi tactice, aşa cum îşi doreşte Federaţia Rusă, sigur că n-ar putea fi o variantă, dacă se preconizează un astfel de plan politic. Concretizarea sa militară sigur că ţine până la urmă de cei care au capacitatea şi ale căror ordine sunt urmate", a adăugat Diaconescu.
"Să nu uităm, se vorbeşte de o mobilizare de 500.000 de oameni. N-ai să-l pui pe Prigojin vreodată să comande o armată de 500.000 de oameni şi nici pe respectivii să-i respecte ordinele. S-ar putea ca această mişcare şi semnalul transmis de preşedintele Putin să anunţe de fapt o chestiune mult mai gravă şi o profesionalizare a unei noi ofensive în Ucraina", a conchis fostul ministru de externe.
"Pentru opinia publică a arăta grupul Wagner şi amintirea actelor pe care le-au comis aceşti militari prin Siria, de exemplu, unde au ras de pe suprafaţa pământului localităţi întregi evident că mesajul intră într-o anumită logică şi gen de atitudine la care cei care se opun acestei acţiuni militare se pot aştepta. Dar dacă e vorba să pleci la un plan puternic, strategic, evident că este nevoie de militari instituţionali, militari de carieră", a subliniat Cristian Diaconescu.
Într-o mişcare ce a luat prin surprindere, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a numit ieri pe şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, la comanda campaniei militare a Rusiei din Ucraina, în cea mai recentă remaniere a conducerii militare a Moscovei. Numirea vine în condiţiile în care nu mai târziu de octombrie anul trecut, Rusia îl promovase pe Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armageddon" de către presa rusă pentru reputaţia sa de militar necruţător, în funcţia de comandant principal al operaţiunilor de luptă din Ucraina, după o serie de contraofensive ucrainene care au schimbat cursul conflictului.
Ministerul rus al Apărării spune că aceste schimbări au fost făcute pentru a creşte eficienţa gestionării operaţiunilor militare din Ucraina, după mai bine de 10 luni de campanie.
Cea mai recentă schimbare de conducere militară are loc însă pe fondul tensiunilor continue între figurile de rang înalt care se ocupă de războiul Rusiei în Ucraina.
Gherasimov, la fel ca Şoigu, s-a confruntat cu critici dure din partea bloggerilor militari ruşi şi din partea lui Evgheni Prigojin, şeful puternicei grupări Wagner, pentru multiplele eşecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă şi pentru eşecul de a asigura victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aştepta să o încheie după puţin timp.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 08:31)
Aceasta numire a lui Gherasimov este proportionala cu mobilizarea efectuata de Rusia pana acum. Din cei 370 000 de militari mobilizati, doar vreo 80 000 au ajuns pe linia frontului, cel mai probabil ca forte care restabilesc efectivele initiale are trupelor rusesti (deci asta inseamna 17-20 000 de morti si 60 000 de raniti, in proportiile statistice cunoscute).
Despre restul de aproape 300 000 se stie doar ca formeaza noi structuri militare, nu se alatura celor existente.
Surovikin a fost la comanda celor aproape 200 000 de militari din structurile cu care Rusia a pornit invazia. In conditiile dublarii structurilor militare, era evident nevoie de un comandant care sa conduca structurile unificate. Aici intervine numirea lui Gherasimov care are doi adjuncti: Surovikin cu armata lui, si inca un alt general.
Diaconescu are si el dreptate. Este un semnal ingrijorator. In cel mult 2 luni, Rusia va pune la treaba fortele militare. Iar fUkraine va fi reorganizata, pacificata, demilitarizata si denazificata.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 09:09)
si debetonizata, nu scapa o bucata de beton nesparta de geniul mintilor lungului sir de comandanti obedienti numiti sa acopere prostiile sefului
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 12:08)
Comentariu de troll rusesc care va fi pastrat conform regulamentului.
Amin!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 13:30)
Exact, grande Bursa!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 10:32)
numirea asta a ditamai sefului de stat major pe frontul Ucrainei inseamna ca miza a crescut mult pentru rusi si ca vor veni acolo ofensive puternice. cumva poate fi si o reactie la anunturile de trimitere de patriot, tancuri si tehnica militara grea de catre Occident la care se adauga atacurile Ucrainei parca mai dese in interiorul Rusiei. cred ca rusii vor sa mute centrul conflictului din Ucraina mai la vest de linia de acum a frontului si creste riscul de ciocnire directa cu NATO.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 11:31)
Armament de ultima generatie Ucraina nu a primit,
nici cantitativ nu este suficient (Patriot deca va functiona
va putea apara NUMAI Kiev-ul, toate tancurile au peste 30 de ani),
aceste ajutoare militare nu pot schimba raportul de forte actual
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 13:31)
Raport actual nu-i avantajeaza pe rusi, care de 1 an sunt tot in retragere.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 19:06)
Se tot retrag de un an de zile, saracii rusi. Retragindu-se.asa vor ajunge sa faca sa piarda, niste nemernici, dintr-o uriasa banda de idioti-nativ gradele militare, titlurile.de doctori, pensiile speciale si..salariile uriase pentru nemunca
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 10:39)
Rusii au mai fugit odata din fata Kievului atunci cand au avut elementul surpriza de partea lor. Vor incerca si a doua oara la cat sunt de dobitoci. Aia va fi lupta finala. Pt ca daca pierd si a doua oara, si mi se pare normal sa piarda pentru ca de data asta Ucrainienii vor fi pragatiti si rusii vor fi la fel de meseriasi ca si data trecuta, razboiul s-a terminat adica ce mai speri??
Ucraina are marele avantaj ca lupta acasa la ei. Asta nu inteleg rusii. Vai ca noi am invins Germania la Stalingrad. Da, acasa la voi. Ok? O mare diferenta.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 13:33)
Au facut si rusii istorie cum am facut si noi, care tot timpul, de la daci, am fost tigrii Europei...
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 19:03)
Germania a fost invinsa la Berlin, la ei acasa. Romania a fost invinsa de rusi in Moldova, la noi acasa, unde ne asezasem pe multe linii defensive.... nu a contat. Ne-au invins la noi acasa. Ok? Mai citeste istorie.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 19:52)
n-au invins de unii singuri, mai citeste istorie