CRISTIAN DUŢESCU, AVOCAT: "ASF trebuie să investigheze situaţia creată la bursă, prin declaraţiile guvernanţilor"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie 2019

Cris­tian Duţescu

Cris­tian Duţescu

"Se presupune că o oficialitate are cunoştinţele minime pentru a îndeplini funcţia pe care o ocupă, dându-şi seama de impactul afirmaţiilor sau deciziilor sale şi în alte domenii decât cel direct vizat prin acţiunile întreprinse", susţine domnul Duţescu

"În noua lege a emitenţilor, orice faptă circumscrisă abuzului de piaţă este calificată drept infracţiune", spune avocatul

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să investigheze din oficiu situaţia creată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ca urmare a declaraţiilor venite dinspre Guvern, pentru menţinerea încrederii investitorilor din piaţă, este de părere avocatul Cris­tian Duţescu, care ne-a spus că, deocamdată nu putem şti dacă afirmaţiile venite dinspre Executiv pot fi interpretate ca fiind abuz de piaţă.

"Sigur că, dacă un investitor se simte prejudiciat, poate să facă plângere penală sau plângere la ASF", a mai spus domnul Duţescu.

Este o poziţie ce vine în contextul în care, începând cu ultima sută de metri a anului trecut, cotaţiile acţiunilor lis­tate la BVB se află sub asediul declaraţiilor venite din partea reprezentanţilor Guvernului, startul fiind dat în data de 19 decembrie când, ca reacţie la anunţul făcut cu o seară în urmă de Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind implementarea unor măsuri ce ulterior s-au concretizat în Ordonanţa n.r. 114/2018, indicele BET a suferit o cădere de 11,21%, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au înregistrat picaje de 19,91% şi 16,62%.

Cristian Duţescu a afirmat: "În situaţia teoretică în care taxa pe activele bancare (n.r. ce este prevăzută în OUG 114/2018) nu este anulată, iar o persoa­nă din cadrul unei autorităţi publice a declarat anterior că măsura respectivă va fi abrogată, se poate pune problema manipulării pieţei prin diseminarea de informaţii false dar, atenţie, trebuie să se demonstreze că informaţiile sunt false, adică s-a declarat ceva dar nu a existat niciodată intenţia autorităţii de adopta actul la care se referă declaraţia".

Potrivit avocatului Duţescu, se presupune că o oficialitate are cunoştinţele minime pentru a îndeplini funcţia pe care o ocupă, dându-şi seama de impactul afirmaţiilor sau deciziilor sale şi în alte domenii decât cel direct vizat prin acţiunile întreprinse.

"Aşadar, raportându-ne la forma manipulării pieţei de capital prin furnizarea de informaţii false, s-ar putea prezuma că ar trebui ca persoana res­pectivă să cunoască faptul că informaţiile pe care le transmite sunt false sau înşelătoare. Pe de altă parte, pentru ca fapta de diseminare de informaţii care au un potenţial fals sau înşelător să fie calificată drept manipulare, trebuie îndeplinită şi condiţia ca persoana care a transmis informaţiile false să fi obţinut pentru sine sau pentru o altă persoană beneficii de pe urma trans­miterii informaţiilor respective. Numai organul de urmărire penală poate stabili acest lucru, ASF-ul neavând aici vreo competenţă", ne-a explicat Cristian Duţescu.

Domnia sa a subliniat că, în noua lege a emitenţilor (Legea 24/2017), orice faptă circumscrisă abuzului de piaţă este calificată drept infracţiune, fiind eliminată varianta contravenţiei pentru faptele săvârşite din culpă.

Referitor la scenariul în care taxa pe activele bancare va fi anulată, avocatul Cristian Duţescu ne-a spus: "Cu privire la situaţia evocată de dumneavoastră, pot fi doar discuţii neconcretizate, fără ca iniţial să fi existat intenţia de anulare a taxei, caz în care trebuie analizat în ce măsură un investitor obiectiv, raţional, îşi bazează acţiunea de investire/dezinvestire pe baza afirmaţiilor venite din partea unor oficialităţi, sarcină pe care o are ASF-ul, care va hotărî dacă un investitor raţional ar fi putut fi influenţat de declaraţii care în final nu au avut un suport faptic".

Cristian Duţescu ne-a transmis că, teoretic, pot exista trei fapte penale diferite, numai pentru primele două putându-se pune problema, în măsura în care sunt întrunite toate elementele constitutive, existenţei unei răspunderi a persoanei care a făcut declaraţiile respective: "1. Manipularea de piaţă prin furnizarea de informaţii false, cu intenţie calificată, în mod necesar realizată în scopul de a obţine un beneficiu pentru sine sau pentru o altă persoană;

2. Tranzacţionarea în baza informaţiilor privilegiate sau transmiterea unor informaţii privilegate, în ipoteza în care, de exemplu, o persoană din cadrul Guvernului a transmis informaţia conform căreia Executivul urmează să adopte un anumit act normativ cu impact asupra pieţei în ansamblu sau asupra unui emitent sau categorii de emitenţi; 3. Manipularea pieţei de capital, fără a fi produsă de declaraţiile oficiale, dar prin specularea neîncrederii şi volatilităţii în piaţă generate de acestea, prin încheierea de tranzacţii sau emiterea de ordine", a dezvoltat avocatul.

Conform domnului Duţescu, în orice situaţie, ASF-ul ar trebui să investigheze dacă se pune problema manipulării pieţei de capital sau cea a utilizării abuzive a informaţiilor privilegiate şi, dacă va constata existenţa indiciilor cu privire la una dintre acestea, să procedeze conform obligaţiilor legale ce-i revin.

La finalul anului trecut, ASF a anunţat că a demarat o analiză a tranzacţiilor derulate la BVB în data de 19 decembrie 2018, cu privire la posibilitatea existenţei unor elemente care intră sub incidenţa abuzului pe piaţă, prevăzut de Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă.

"În situaţia în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente, Autoritatea adoptă măsuri care pot fi făcute publice, în funcţie de caracterul acestora. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informaţiilor publice, acestea au fost aduse la cunoştinţa publicului", transmitea ASF.

De atunci şi până în prezent, cotaţiile de la BVB s-au situat constant sub spectrul declaraţiilor venite dinspre Guvern privind măsurile incluse în OUG 114/2018.

Astfel, în data de 14 ianuarie, indicele BET înregistra o scădere de 4,23%, cu TLV şi BRD având căderi de 9,58%, respectiv 6%, situaţie care, potrivit brokerilor consultaţi de Ziarul BURSA la acel moment, a venit ca reacţie la declaraţia lui Darius Vâlcov, cosilierul premierului pe probleme economice, cum că taxa pe activele bancare în funcţie de ROBOR se va calcula şi aplica trimestrial şi nu anual cum se crezuse iniţial.

Chiar în debutul săptămânii trecute, în data de 4 februarie, indicele BET a marcat un avans de 3,75%, în timp ce TLV şi BRD cunoşteau creşteri de 11,11% şi 10,89%, în contextul discuţiilor din acea zi dintre reprezentanţi ai Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale a României (BNR) privind taxa pe activele băncilor din OUG 114/2018. Tot în data de 4 februarie, Darius Vâlcov a declarat pentru Bloomberg că Guvernul ar vrea ca BNR să modifice modul în care este calculat ROBOR sau poate chiar să-l elimine.

În data de 11 februarie, indicele BET cunoştea o scădere de 2,45%, cotaţiile celor două bănci importante având deprecieri de 5,73% pentru TLV şi 4,23% pentru BRD, în condiţiile în care, cu o seară în urmă, acelaşi Darius Vâlcov a infirmat, într-o emisiune televizată, zvonurile privind anularea taxei pe activele bancare.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 ce a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, include aplicarea unei taxe progresive pe activele băncilor în funcţie de nivelul indicelui ROBOR, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic şi de 3% pentru cele din telecom, precum şi o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii ce impune, printre altele, majorarea capitalului social al administratorilor fondurilor private obligatorii Pilon II, plafonarea comisionului din contribuţie la 1% şi modificarea celui aplicat pe active, în funcţie de performanţa fondului.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Daca cineva avea cunoștințe de ce va declara Teodorovici și Valcovici făcea bani frumoși, piata s-a mișcat în dinți de fierăstrău.

    1. Stai ca mai urmeaza. Și azi va fi o zi interestanta la BVB!

    E la mintea cocosului ca cineva a stiut si a profitat de aceste manipulari! ASF se face ca nu observa???

    ...

    1. Prietene, totul era OK dar te-a pus dracul sa te iei de mine.

      Hârști!, conform Regulamentului.

      Si ce frumos scriseseși! 

    E suficient sa ne uitam la ce comunicate da ASF ca sa ne dam seama ca e complet impotenta. Cu cine sa investigheze? Și credeam ca era rău mai demult cu Ursache. Acum e absenta totala. Și cum sa investigheze ASF, care e pus de PSD, magariile pe care le face chiar PSD? Un dezastru!!!

    1. CORECT!!!!

    Daca vreti sa vedeti procente adevarate studiati Wirecard.

    1. Puteti sa detaliati?

      Recent intrata in DAX firma de plati electronice a cazut cu 10 miliarde la Bursa in urma a 3 articole Financial Times. Cu ramificatii ale povestirii in Singapore, USA, Germany.

      Puteti sa detaliati?

      Inteleg. Ignorati a doua cerere de detaliere, din greseala :)

      este o filiala care merge foarte bine , insa la nivel de concern au probleme din cauza directorului financiar care nu lucreaza in mod acribic. Detalii suplimentare sunt posibile doar in interiorul unui articol datorita extremei actualitati.

    INTENTIA A FOST CLARA! DACA NU STIAU CE SE POATE INTAMPLA CU ACESTE DECLARATII,RESPECTIV LOVIREA PIETEI DE CAPITAL,SI ASA FRAGILA,ATUNCI FIE AVEM DE- A FACE CU NISTE IRESPONSABILI FIE CU NISTE TICALOSI DE SORGINTE SECURISTA,PUSI SPECIAL IN ASEMENEA POSTURI CA SA DESTABILIZEZE SI IN FINAL SA SUBMINEZE ECONOMIA.CONSECINTELE PE TERMEN SCURT SI MEDIU SUNT INCALCULABILE.

    1. Nu a fost intentie. Sunt doar un cuib de habarnisti. Chiar crezi ca Valcov se gândește ce si cum sa facă ca sa manipuleze bursa? Nu de alta, dar el e specialist în alte burse. De exemplu bursa tablourilor, ascunse prin pereți.

      VALCOV SE PRICEPE SI LA BLOCAREA JUSTITIEI .... CINE A MAI REUSIT SA INTARZIE APARITIA MOTIVARII PT RECICLAREA DE 8 ANI ????

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb