CRISTIAN GHINEA: "Anul trecut statul român a luat costul unei autostrăzi din bugetul de stat şi a pus suma în bugetul de pensii"

S.B.
Politică / 13 iunie 2021

"Anul trecut statul român a luat costul unei autostrăzi din bugetul de stat şi a pus suma în bugetul de pensii"

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că sistemul de pensii din România este nesustenabil şi neechitabil, precizând că anul trecut statul a luat costul unei autostrăzi din bugetul de stat şi a pus suma în bugetul de pensii, menţionând că acest cost creşte în fiecare an, informează news.ro.

"Dacă este creştere economică, atunci vom creşte pensiile", a subliniat el.

Cristian Ghinea a fost întrebat duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, cum le-a explicat oficialilor europeni discrepanţa care există între pensiile din România, de la 16.000 de euro pe lună, pensia unui fost procuror comunist, la 160 de euro pe lună, o pensie câştigată de aproape un milion de români.

"Nu trebuia să le explic, pentru că ei asta spun. Unul dintre criteriile cu da sau nu de evaluare (pentru PNRR - n.r.) este dacă noi acoperim recomandările de ţară. Sunt anumite recomandări de ţară pe care România le primeşte de 10 ani de la Comisie în aşa-numitul semestru european pe care guvernele le ignoră de obicei. A venit momentul ăla în care regulamentul acesta, regulament european, spune nu mai trebuie să ignoraţi recomandările Comisie Europene, trebuie să spuneţi ce faceţi cu ele. Una dintre recomandări este că "trebuie să faceţi ceva cu sistemul de pensii pentru că este nesustenabil şi inechitabil". Nesustenabil înseamnă că se tot trece deficitul de la pensii şi trebuie să o rezolvăm cumva pe termen lung, nu pe termen scurt. Nu trebuie să se sperie nimeni", a afirmat Ghinea.

Realizatorul Sebastian Zachmann a precizat că iar trebuie puşi bani ca să fie plătite pensiile românilor.

"16 miliarde de lei anul trecut. Dacă faceţi un calcul este cât dăm pe Autostrada A7. Anul trecut statul român a luat costul unei autostrăzi din bugetul de stat şi a pus-o în bugetul de pensii. Acest cost creşte în fiecare an. Vi se pare că o o problemă de care nu trebuie să vorbim? Mi s-a reproşat că am spus în acea introducere la PNRR că trebuie să avem curaj să spunem părinţilor noştri. Mama are o pensie de 1.100 de lei, tata o pensie de 2.400 de lei. Am curaj să le spun nu mai aşteptaţi de la PSD sau de la politicieni, de la oameni politicianişti în general creşteri de pensii înainte de alegeri din burtă, pentru că fondul de pensii nu este un sac fără fund trebuie să ne comportăm responsabil cu el", a afirmat Ghinea.

El consideră că trebuie menţinute pensiile actuale, crescute în cazul în care se înregistrează creşteri economice, dar şi că trebuie făcută mai repede tranziţia la pilonul 2.

"Trebuie să menţinem pensiile actuale, trebuie să le creştem în măsura în care creşte economia ca să nu mai dezechilibrăm şi mai mult şi pe lângă asta trebuie să avem curajul să facem mai repede tranziţie la pilonul 2 pentru ca eu şi cei de vârsta mea şi dumneavoastră să nu mai depindem de acest sistem în care trebuie să dea Ministerul de Finanţe în fiecare an un transfer mare de acolo", a explicat ministrul Proiectelor Europene.

El crede că pensionarii pot înţelege această chestiune dacă le este explicată în acest mod.

"Dacă este creştere economică, atunci vom creşte pensiile în măsura acestei creşteri economice. Eu cred că părinţii noştri, dacă le explicăm aşa, pot să înţeleagă această chestiune. La fel cum ei nu trebuie să înţeleagă că există un om în România care are pensie de 16.000 de euro, că există 9.000 de pensionari speciali care au pensie medie de 9.600 de lei. Asta este o porcărie", a subliniat Cristian Ghinea.

Întrebat care este soluţia, el a răspuns: "Asta e ce spune Comisia acolo, nu aveţi un sistem de pensii echitabil. Diferenţa între pensionarii care au pensii mici şi pensionarii speciali este nesimţit de mare. Soluţia este să avem curajul politic să le tăiem", explicând că acest lucru se poate face prin legi.

Ghinea mai consideră că magistraţii nu trebuie să aibă pensie specială.

"Am curajul să spun că nu cred că magistraţii trebuie să aibă pensie specială. Magistraţii oricum au avut salarii mari. Atenţie, eu nu spun că toată lumea trebuie să aibă pensie egală, eu spun aşa, în funcţie de cât ai avut salariul trebuie să ai şi pensie. Apare aceeaşi întrebare, dar uite militarii de pildă nu au avut contribuţie la pensie. Au avut un salariu, putem să facem un fel de calcul prin care pe salariul pe care l-au avut ei, să aibă acum pensii legate de contributivitate. Şi cei mai mulţi dintre militari ar înţelege asta. Dacă vă uitaţi la categoria militarilor sau categoria poliţiştilor şi acolo există nedreptate între pensia medie, între pensia cu care a ieşit un sergent din poliţie, când erau încă ofiţeri şi cu pensia cu care a ieşit un general din poliţie, care şi-a dat o pensie specială şi-a mărit salariul în ultimele şase luni şi a ieşit la pensie cu salariul ăla. Asta este genul de nedreptate care nu trebuie să mai existe", a declarat Ghinea.

El a precizat că au fost discuţii în coaliţie legate de tăierea pensiilor speciale pentru magistraţi, dar nu s-a ajuns la un numitor comun.

"Au fost discuţii în coaliţie pe toate pensiile speciale. Nu ne-am înţeles pe subiectul ăsta încă, dar o să ne înţelegem", a menţionat ministrul Fondurilor Europene.

Întrebat dacă se opune PNL sau USR-PLUS, Ghinea a răspuns: "Daţi-mi voie să nu ies cu această discuţie public până când încă mai există şanse de a ne înţelege în coaliţie".

Ghinea a precizat că în PNRR se afirmă că România va avea o lege prin care va rezolva pensiile speciale.

"Eu am o poziţie radicală pe subiectul ăsta, îmi asum ca om politic să spun că nu trebuie să existe pensii speciale pentru nimeni în România, toată lumea trebuie să aibă pensie în funcţie de cât a avut salariu. Dacă nu a contribuit, facem ca şi cum ar fi contribuit. Trebuie să avem curaj să întărim pilonul 2 pentru că în 20 de ani se preia cea mai mare parte din greutatea pensiilor. Însă nu am apucat să ne convingem unii pe alţii de chestiunea asta. Nici nu trebuie să ne convingem, s-ar putea ca la un moment dat să spunem nu se poate să găsim soluţie pentru această categorie, găsim pentru celalalte. În politică trebuie să ai un compromis. În PNRR spunem că vom avea o lege prin care vom rezolva pensii speciale, nu spunem care, pentru magistraţi...Deci în 2022 şi termenul de acolo este larg. Atenţie toate reformele din PNRR au fost discutate în coaliţie şi formula este larg pusă acolo astfel încât să avem loc de compromis. Dacă nu înţelegem să le tăiem pe toate, măcar pe unele. Nu să le tăiem, să le aducem în contributivitate", a transmis Cristian Ghinea.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. mai sulica franaru

    lipsa ta simturi este totala 

    in materie de pensii nu trebuie sa vorbesti decat de CONTRIBUTIVITATE!!!!! 

    ATA SI NIMIC MAI MULT! 

    PENSIILE BAZATE PE CONTRIBUTIVITATE AU SUSTENANTA! 

    PROSTIA VOASTRA SI NESIMTIREA AFERENTA NU ARE SUSTENANTA!!!

    AI INTELES SAU TREBUIE SA TI DESENAM???? 

    Modul in care se pune problema este inselator. Sistemul nu trebuie sa fie "sustenabil" in sensul ca generatia X+1 acopera tot costul generatiei X.

    Totusi, statul a incasat niste sume de la oamenii aia. 

    Deci, fundamental generatia X+1 ofera "cash flow" statului. Si in nici un caz nu acoperire 100%. 

    Altfel spus, ce a facut statul cu banii aia? Era datoria statului sa ii foloseasca cu cap, sa-i investeasca, etc. Iar daca i-a risipit se poate imprumuta sa acopere managementul prost ca pentru orice alta datorie pe care o are. 

    Nu vad de ce datoria statului fata de populatie este altfel decat datoria statului fata de cineva care ii cumpara obligatiuni. 

    Deci, sistemul de pensii 

    1. este FRAUDAT, pentru ca s-a incarcat cu pensii pentru oameni care nu au contribuit 

    2. A FOST FRAUDAT, pentru ca a ajuns sa se bazeze doar pe cash flow-ul generatiei curente si se face ca uita de banii care au disparut. 

    Eu sunt constient ca nu o sa vad pensie deloc. Daca as putea sa opt-out din sistem as face-o. 

    1. Ca sa vezi pensia este obligatoriu sa scapam de aceste gunoaie usr/pnl.

      Aștept cu interes alegeri anticipate.

      Cât despre pensii, as desființa de tot. Sa fie o contribuție minima pentru o pensie socială că sa nu ajungi o povară dar în rest sa fie doar pensia privata sau optionala. 

      Orice suma de bani gestionată de stat va fi gestionată prost. 

      Asa spune legenda, statul gestioneaza prost dar pana sa vina acesti dusmani (pnl, usr) nu au fost probleme cu pensiile. Dusmanii (pnl, usr) au lansat petarda ca pensiile (contributie) nu au sustinere din buget, cei care vor sa le mareasca sunt populisti etc.

      Povestea cu statul prost gestionar este mai veche. Prin 1994 trompetii urlau ca statul sa nu dea subventii, circula vrajeala cu 'economia de piata' si alte smecherii. Porcaria asta era si este valabila pentru noi si probabil la altii care au conducatori trepanati si slugi. Vedem ca taranii francezi primesc subventii si cand nu le convine fac scandal. Dupa tzeapa numita criza din 2008 s-au dat ajutoare de stat iar bani s-au tiparit in functie de muschi. La fel si in 2020. Statul ala care nu e bun gestionar a ajutat bancile si firmele private care stiu sa gestioneze. Prin 1994 mai circula abureala cu 'cererea si oferta si cine nu face fata pleaca.

      Cand cineva comenta ca mor firme, raspunsul era ca statul nu trebuie sa se amestece si ca asa este in capitalism. Vrajelile astea erau si sunt bune pentru cretini. In 2008 si fondurile private de pensii din SUA au avut probleme. Acolo, nefiind dusmani/cretini precum citu/orban/ghinea, guvenantii au ajutat si fondurile de pensii si bancile. Aici, nu o sa fie asa daca raman cretinii la putere.  

    Acum se vede unde se duceau banii in "anul cu cele mai mari investitii" din ultimii 30 ani :-)...0 km de autostrada in doi ani, 50 miliarde euro datorie publica intr-un an...incompetenta "da dreapta" in toata splendoarea ei

    Cat timp mai plătiți 1.000.000 RON pensie anuala?

    1. Pai v-ati laudat ca le taiati. Unde sunt respectarea promisiunilor si competenta?

      Le taie pe cele normale,doar nu vreti sa le taie la speciali sristi,stsisti,dna, cine mai vreti sa protesteze pentru ei,stiiau ca nu pot sa le taie dar au mintit prostimea cu buna stiinta

    ,,OMUL " E ÎN PLOP ȘI PLOPUL ÎN AER !!!

    Ghinea este un neica-nimeni care vorbeste sa se auda vorbind. Nici macar nu este ministrul care se ocupa cu pensiile.

    din punctul meu de vedere nici nu stiu daca acest ghiveci gandeste sau rage sau grohaie

    oricum este o mare nulitate 

    ref la pensii o intrebare cui vreti voi: ghinea, turca, cutu, etc: o tot aruncati pe piata ca nu sunt bani pentru pensii 

    opinia nr 2 este o reflectare dureroasa a unui adevar pe care politicul o ascunde permanent sub pres 

    de ce nu se vorbeste in sistemul de pensii doar de segmentul bazat pe contributivitate STRICT!? 

    orice pensie care depaseste aceasta zona sa fie suportat de STAT dintr-un buget separat si comunicat populatiei nu sub forma de pensie ci de MITA politica, de furt GUVERNAMENTAL, STATAL pentru ca ele sunt ":obligatii" pentru care contributorul nu are NICI O OBLIGATIE SA O SUSTINA! 

    aceasta parte suplimentara a "specialilor" RUINEAZA de fapat fondul de pensii iar aceasta EXCROCHERIE ESTE POLITICA DE STAT ABJECTA SI ASCUNSA  

    adica statul fura pensionarii, ii blameaza ca exista si mai are un pic pana condamnare prin impuscare ca metoda de rezolvare!

    CONCLUZIE: AVEM LA PUTERE O CLASA POLITICA DE SCURSURI UMANE! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb