Gestionarea defectuoasă a crizei RCA şi lipsa unor soluţii din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) i-a nemulţumit pe deputaţii din Comisia de buget-finanţe, care analizează posibilitatea destituirii Consiliului ASF, în luna următoare, după cum ne-a declarat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI (asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto independente).
"Mai mulţi deputaţi din Comisia de buget-finanţe m-au abordat şi m-au întrebat cum aş vedea eu această posibilitate. Ei vor să ştie dacă este oportună destituirea Consiliului ASF, pentru că acolo vorbim de lipsa performanţei din partea unui grup, pentru că ASF nu a venit cu niciun fel de soluţie, pe fondul proastei gestiuni a crizei RCA. Consiliul ASF este un candidat eligibil la destituire. Ne putem aştepta ca în luna următoare să apară astfel de propuneri din partea mai multor deputaţi din Comisia de buget-finanţe", ne-a explicat domnul Muntean.
Potrivit sursei citate, ASF va avea o problemă şi mai mare după ce Consiliul Concurenţei va publica un raport privind piaţa de asigurări. Un reprezentant al Concurenţei a venit săptămâna trecută, la dezbaterea din Parlament proiectului ASF pentru modificarea legii RCA, cu date care arătau o creştere de până la 226% a preţului poliţelor, în perioada iunie 2015-ianuarie 2016, după ce ASF anunţase o creştere medie de 40% pentru ultima perioadă.
"Şedinţa de la Parlament (n.r. de joia trecută) a fost cu siguranţă una constructivă. S-au abordat multe subiecte tabu pentru piaţa de asigurări. Consiliul Concurenţei a confirmat, cel puţin parţial, supoziţiile noastre şi ale transportatorilor în ceea ce priveşte costurile primelor RCA. Cred că ASF va avea o mare problemă când Concurenţa va publica acele rezultate privind piaţa RCA, pentru că vor fi în contradictoriu cu ce anunţase anterior Autoritatea", ne-a declarat Cristian Muntean.
De asemenea, preşedintele ASSAI ne-a spus că, după încheierea acelei şedinţe, "Mişu Negriţoiu a sunat pe aproape toată lumea, ca să transmită că este împotriva proiectului cu intrarea EximAsig pe piaţa RCA". Reprezentantul EximAsig, Dan Dobrea, spusese atunci că intrarea societăţii pe piaţa RCA este singura soluţie pentru scăderea preţurilor la primele de asigurare.
Cristian Muntean ne-a mai spus: "Sunt uimit cum o astfel de instituţie (n.r. Autoritatea de Supraveghere a reuşit să învrăjbească toată piaţa. ASF este în război cu societăţile de asigurări, transportatorii, service-urile şi nici cu brokerii nu sunt în relaţii prea bune. În plus, am văzut că asigurătorii nu susţin deloc propunerea cu decontarea directă şi asta arată, de fapt, că ei îşi cunosc conduita privind plăţile şi nu au încredere unii în ceilalţi".
Referitor la încheierea poliţelor RCA pe 12 luni, în mod obligatoriu, propusă de ASF, domnul Muntean ne-a explicat că această măsură este un abuz asemănător contractelor încheiate de consumatori cu companiile de telefonie mobilă.
"E vorba de un contract multianual. Dacă nu îl denunţi cu o lună înainte, se prelungeşte automat la acelaşi asigurător, iar multe societăţi vor veni cu o primă mai mică în primul an, după care vor creşte costurile, bazându-se pe neatenţia consumatorilor cu privire la termenele de denunţare ale contractelor RCA. Este exact ca în cazul contractelor de telefonie mobilă şi rămâi captiv în contract", apreciază Cristian Muntean, care ne-a declarat că, în noul proiect de lege RCA, asigurătorul are posibilitatea să denunţe contractul oricând doreşte, chiar şi atunci când i se pare că dauna pe care trebuie să o plătească este prea mare.
Din proiectul ASF lipsesc clasele de sancţiuni pentru asigurători, în cazul în care aceştia nu îşi respectă obligaţiile faţă de clienţi, este de părere preşedintele ASSAI, domnia sa subliniind că trebuie introdus un sistem de sancţionare suplimentar în cazul în care societăţile de asigurări persistă în nerespectarea plăţii daunelor.
"În proiect se arată că rămâne la latitudinea legiuitorului să stabilească măsura potrivită între avertisment şi sancţiune. Dacă ar fi să aleagă între avertisment şi sancţiune, ASF va alege întotdeauna să dea un avertisment asigurătorilor pentru derapajele lor şi acest lucru nu este în regulă", ne-a spus Cristian Muntean, menţionând: "Colegii transportatori m-au informat că propunerea ca bugetul ASF să fie administrat de Ministerul Finanţelor a fost votată în Consiliul Economic şi Social, urmând ca aceasta să intre cât de curând în dezbaterea parlamentară".
Domnul Muntean a reiterat faptul că singura variantă pentru a echilibra piaţa RCA este intrarea EximAsig pe acest segment.
"Dacă Dan Dobrea de la EximAsig consideră că este necesar, transportatorii vor veni să discute posibilitatea ca ei să finanţeze proiectul de intrare a societăţii pe segmentul RCA. Lucrul acesta este foarte fezabil, pentru că există deschidere în acest sens din partea domnului Dobrea şi din partea transportatorilor", ne-a spus preşedintele ASSAI.
În cazul în care Ministerul Finanţelor nu va susţine această propunere, transportatorii se gândesc să organizeze un miting de susţinere pentru acest proiect şi, în paralel, vor găsi fondurile necesare pentru capitalizarea EximAsig în vederea accesului pe piaţa RCA.
Proiectul de modificare a Legii RCA, prezentat joia trecută în Parlament de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi care prevede, printre altele, posibilitatea plăţii în rate a poliţelor, decontarea directă, dar cu titlu opţional, sau încheierea poliţelor RCA pe 12 luni, cu extindere automată la acelaşi asigurător (dacă nu se denunţă contractul), i-a revoltat pe transportatorii prezenţi la dezbaterea publică, aceştia spunând că problemele lor nu vor fi rezolvate şi că vor fi în continuare fără nicio protecţie în faţa creşterii preţului la poliţele RCA.
Tot atunci, transportatorii au acuzat că Autoritatea de Supraveghere nu le-a explicat, până în prezent, care a fost motivul exploziei preţurilor la poliţe din ultimul an. Cele mai importante propuneri ale ASF pentru modificarea legii RCA sunt plata în rate a poliţelor, posibilitatea suspendării contractului RCA pe durata când autovehiculul nu este folosit, introducerea compensării directe, dar cu titlu opţional, încheierea poliţelor pe un an, cu extindere automată la acelaşi asigurător, dacă nu se denunţă contractul, precum şi posibilitatea răscumpărării daunei de către şoferii vinovaţi implicaţi în accidente uşoare.
1. Destituitii mai repede !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 29.02.2016, 07:02)
Cu cat mai repede cu atat mai bine !
Pietele supravegheate sunt aproape de COLAPS !
DNA sa ia la verificat ultimii 5 ani de la ASF !
2. fără titlu
(mesaj trimis de orwell în data de 29.02.2016, 08:43)
"Deputaţii iau în calcul destituirea Consiliului ASF" Ce minciuna! Pai daca ii destituie pe astia isi destituie amantele,nevestele, copii, nepotii. Crede cineva ca la ASF lucreaza "specialisti" ? Pai se poate asa ceva ?
3. Nu trageti...
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 29.02.2016, 09:08)
... in pianist ! ASF-ul are, fara indoiala, vina lui, dar problemele de pe piata asigurarilor sunt vechi, multe si grave, iar parlamentul s-a facut ca nu stie si nu vede. Solutia nu e falimentarea asiguratorilor si destituirea conducerii ASF, ci masuri punctuale care sa deblocheze situatia, pentru ca acum toata lumea tipa la ASF, iar ASF-ul sufoca asiguratorii cu sanctiuni, norme si reglementarii...
3.1. Solutia ? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 29.02.2016, 09:16)
Cand lucrurile nu merg este schimbata conducerea pentru incompetenta !
ASF-pianist ?
ASF are un topor de pompier si a distrus pietele reglementate !
Masuri punctuale, deblocarea situatiei, comisii etc !
Nu ii destituie nimeni pentru ca exact cum se spune la opinia 2 acolo sunt neveste, amante , nepoti, secretare si salarii nesimtite !
4. Misu face pisu pe RCA
(mesaj trimis de Liluca în data de 29.02.2016, 09:41)
Conducerea ASF nu ar trebui demisa, ar trebui incatusata pentru vanzarea intereselor romanilor catre multinationalele din asigurari. Misu a mintit transportatorii cu protocoale pe care a facut pisu si a transmis catre Parlament propuneri anti asigurat, dar care, ar umple buzunarele firmelor de asigurari. Securistul de la ASF ar trebui cercetat urgent de catre DNA.
5. sa mai crezi?
(mesaj trimis de Maria în data de 29.02.2016, 09:54)
Cum sa crezi in destituirea Consiliului ASF? Doar toate rudele Parlamentarilor sunt acolo... Mai bine aplici legea pe niste masuri concrete, de deblocare a situatiei, suntem sufocati doar de pareri! Este Misu penalizat? Nicidecum! Miting pentru destituirea incompetentei din ASF !
6. Foc de voie in pianist!
(mesaj trimis de robert în data de 29.02.2016, 10:08)
Atunci cand "pianistul" este doar un bandit cu putin talent la muzica, acesta trebuie sa aibe soarta banditilor, pt ca talentul nu il poate salva. Nu va faceti probleme, consiliul ASF poate fi destituit foarte simplu, iar rudele parlamentarilor aflate in esalonul 2, sa isi continue activitatea. In consiliul ASF nu exista rude ale parlamentarilor. Ca si cum gradul de rudenie cu un parlamentar roman ti-ar asigura automat, leagl si moral, o pozitie banoasa in ASF.
7. criminal
(mesaj trimis de Oscilococcinum în data de 29.02.2016, 10:08)
Mișu, singurul sus-pus cu doua crime la activ: o persoana si sistemul de asigurari
8. lupul paznic la stana
(mesaj trimis de boing! în data de 29.02.2016, 10:30)
Piata de asigurari este in pragul colapsului din partea unui ASF cu dubla comanda. Nici una din cele 2 comenzi nu are legatura cu interesele asiguratilor. Interese personale si " ordine de serviciu". Daca parlamentul nu ne scapa de lichelele din consiliu, vom scapa noi de ce lichelele din comisia de buget finante in toamna. SPAGARILOR!!!
9. Misu Negritoiu la puscarie
(mesaj trimis de Ilinca în data de 29.02.2016, 10:38)
Ati furat destul din buzunarele noastre!!! La puscarie!!!
10. Accident
(mesaj trimis de Anais în data de 29.02.2016, 10:58)
Mi-au luat banii hotii astia!!!! LA PUSCRIE MISULEEE!!!!!
11. In stradaaa!
(mesaj trimis de Dan în data de 29.02.2016, 11:01)
Doar in strada ne putem obtine drepturile...
12. Gata cu gluma
(mesaj trimis de Marin în data de 29.02.2016, 11:04)
Eu zic ca domnul Negritoiu trebuie sa se pregateasca pentru ca o sa petreaca muuult timp in puscarie.
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2016, 11:20)
ASF-ul a fost construit pentru ca PSD-ul sa aiba controlul indirect asupra membrlor sai si asupra membrilor din celelalte partide care si-au asigurat o sinecura la ASF prin neveste, amante, copii, nepoti, etc. Cum o astfel de operatine nu se putea face decat printr-o reorganizare s-a ajuns la aceasta suprastructura plina de fripturisti care nu are coerenta si consistenta fiindca este aservita total interesului de partid. In plus, frica sa nu superi pe cine nu trebuie si sa ramai fara salariu e suficienta pentru a paraliza orice initiativa. Desfiintarea ASF este necesara in principal pentru a elimina lichelismul institutionalizat si care se sustine prin uniunea de interes generata de veniturile exorbitante.
14. A sosit momentul
(mesaj trimis de Aurica în data de 29.02.2016, 12:12)
Parerea, ca ASF nu isi ia in serios atributiile este prezenta de mult timp pe piata. Faptul ca am fost mintiti de ASF la fiecare revolta sau miting organizat impotriva abuzurilor firmelor de asigurari a devenit deja o certitudine. A aparut, in sfarsit, negru pe alb, intr-un cadru legitim, demascarea minciunii promovate de ASF privind cresterea politelor RCA ( 40% spune SF, 226% declara Consiliul Concurentei).Ca si cum acest lucru nu ar fi de ajuns, ASF se demasca si mai mult de menirea pt care a fost infiintat(protejarea intereselor cetatenilor) si face DOUA lucruri:1. Se opune intrarii pe piata asigurarilor a EximAsig, fapt ce va duce la o scădere a preţurilor la primele de asigurare.2.Propune incheierea poliţelor RCA pe 12 luni, în mod obligatoriu, ingradind astfel libertatea asiguratului de a-si schimba optiunea in privinta alegerii unei firme de asigurari.Este mai mult decat evident, ca aceste intentii ale ASF sunt orientate impotriva asiguratilor. ESTE CLAR SI EVIDENT ca a sosit momentul ca ASF sa dea socoteala pt toata activitatea si campania pe care a sustinut-o impotriva cetatenilor. Ma bucur ca sunt si oameni bine intentionati si care se lupta cu adevarat, nu doar verbal, pt ca, cel putin pe piata asigurarilor, sa nu mai fim furati si opresati, si ma refer la d-l Cristian Muntean presedinte ASSAI, care reuseste sa aduca in atentia parlamentului, comportamentul deviant al ASF.
15. Doamne ajuta sa fie asa!
(mesaj trimis de cosmin în data de 29.02.2016, 12:22)
ASF este curva companiilor de asigurari ca doar acestia o platesc, nu? Trebuie schimbata toata conducerea cat si modul lor de finantare.
16. DOMNILOR PARLAMENTARI
(mesaj trimis de AURICA 2 în data de 29.02.2016, 14:46)
Domnilor parlamentari, a sosit clipa adevarului.Mingea este in terenul vostru. Aveti ocazia sa faceti un lucru memorabil pt piata de asigurari.Desfiintati ASF sau schimbati conducerea ASF si romanii va vor multumi pt faptul ca cineva, in tara asta, s-a gandit si la interesele lor. Facilitati intrarea pe piata a EximAsig, si romanii va vor multumi a doua oara pt ca se va regla pretul RCA. Aveti in vedere ca trebuie sa-i aveti pe cetateni romani aproape. Aveti dubla sansa de a echilibra lucrurile pe piata de asigurari. Nu ezitati si rezultatele se vor vedea.
16.1. asf inexistent (răspuns la opinia nr. 16)
(mesaj trimis de costel în data de 29.02.2016, 18:09)
atat timp cat fosta csa si actualul asf nu se supune nici unor controale,timp de 25 de ani nu au fost controlati de nimeni,comisiile din parlament executa ordine nu aleg asa cum au lasat de intelestoti.sunt oamnei de 20 de ani acolo care au incasat salarii de milioane de euro din bani platiti de noi,toti sunt rude,nasi,fini cu relatii in servicii,in masonerie,etc ...sau cheltuit peste 100 de miloane de euro pe diverse softuri si programe nefunctionale....cine raspunde...doar baza cedam a costat peste 50 de milioane de euro si este nefunctionala....cand se va face un control si la accesta autoritate?????nu asiguratorii sunt de vina si cei care ar trebuii sa ii contoleze si sa protejeze consumatorul.nici curtea de conturi,nici consilul concurentei nu fac nimic,mai ramane speranta in D.N.A.
17. drumul banilor
(mesaj trimis de observator în data de 29.02.2016, 21:56)
Activitatea ASF lasa de dorit dar probabil s-ar imbunatatii daca salariile ar fi platite de catre consumatorii de drept al serviciilor ASF adica asiguratii si clientii serviciilor bancare pe care ASF ar trebui sa le regularizeze, Ca urmare a incompetentei voite a conducerii ASF piata de asigurari si piata serviciilor bancare a deviat inspre o directie de care legiuitorul prin DNA o mai poate corecta. Oricum ASF-ul actual este total incompetent asa cum se vede din activitatea de pana acum.Demitere si o cercetare penala serioasa este singura solutie.