Sectorul industrial se confruntă, în acest an, cu o serie de incertitudini, potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Domnia sa ne-a spus că, printre acestea, se numără creşterea preţurilor utilităţilor şi a salariului minim pe economie, majorări ce vor urma să fie absorbite de producătorii din industrie, care se vor confrunta, astfel, cu noi costuri.
"Vom vedea cine va rezista şi cine nu", spune domnul Pârvan, opinând că, deşi anul a început bine în industrie comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013, este, încă, devreme ca reprezentanţii domeniului să se pronunţe cu privire la întreg anul în curs.
În luna ianuarie 2014, cifra de afaceri din industrie a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,3%, iar comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 12,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Scăderile înregistrate în prima lună a anului în curs faţă de decembrie 2013 vin ca urmare a reducerilor din industria extractivă (-10,8%) şi prelucrătoare (-2,0%).
Pe marile grupe industriale, au avut loc scăderi în sectoarele bunurilor de uz curent (-9,8%), energetic (-8,5%) şi bunurilor de capital (-2,4%). Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,9%) şi în industria bunurilor intermediare (+4,3%).
Creşterea de 12,2% din ianuarie 2014 faţă de luna similară a anului precedent se datorează majorărilor din industria prelucrătoare (+13,2%). Industria extractivă a scăzut cu 9,2%.
Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele, după cum urmează: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,6%), industria bunurilor de capital (+12,7%), industria bunurilor de uz curent (+12,6%), industria bunurilor intermediare (+12,3%) şi industria energetică (+7,2%).
Potrivit INS, în perioada analizată, comenzile noi din industrie au scăzut faţă de decembrie cu 1,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-8,0%), fiind înregistrate creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+52,1%), industria bunurilor de uz curent (+13,4%) şi în industria bunurilor intermediare (+5,0%), şi au crescut comparativ cu prima lună din 2013 cu 9,7%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+46,7%), industria bunurilor de uz curent (+11,6%), industria bunurilor de capital (+9,4%) şi în industria bunurilor intermediare (+7,6%).