Tensiunea iniţială a relaţiilor dintre preşedinte şi partidul care a câştigat alegerile, ilustrată şi de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerea de premier a social-democraţilor, anunţă o "coabitare dură", apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.
Politologul a declarat, pentru Agerpres: "Comentariile negative s-au acumulat, starea de spirit a unei părţi a opiniei publice s-a modificat, în sensul în care de la surpriza iniţială s-a ajuns la un refuz şi preşedintele a anunţat scurt şi simplu că nu ia în considerare această propunere, cerând PSD şi ALDE o altă propunere".
Pîrvulescu consideră că propunerea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier a fost una "riscantă".
Politologul a precizat: "Aici apare o mică tensiune. Liviu Dragnea a afirmat că, dacă această propunere nu este acceptată, va merge mai departe şi dacă va continua pe această linie este în conflict cu o parte a opiniei publice. A fost o propunere foarte riscantă pe care a încercat-o Liviu Dragnea, care şi-ar putea şubrezi (...) poziţia de lider al PSD".
Mai mult, el arată că, într-o măsură, propunerea lui Sevil Shhaideh a fost contrară campaniei PSD.
Cristian Pîrvulescu a adăugat: "Procedura pe care a folosit-o pentru numirea doamnei Sevil Shhaideh este una atipică, care a primit un vot în alb. Cu siguranţă, mulţi din PSD au fost surprinşi. Şi nu trebuie nicio clipă să uităm campania pe care o bună parte a PSD a făcut-o împotriva străinilor, o campanie centrată pe identitatea naţională şi religioasă. Or, această campanie nu are nimic în comun cu propunerea PSD, care era interesantă, părea să fie o propunere în consonanţă cu social-democraţia, dar profilul doamnei Sevil Shhaideh (...) nu era al unui lider cu experienţă".
În ceea ce priveşte faptul că preşedintele nu şi-a motivat refuzul, Pîrvulescu a afirmat că "nu există niciun fel de argument constituţional care să ceară preşedintelui să identifice motivul".
"Motivele sunt nenumărate şi ţin în special de sensibilitatea opiniei publice din punctul meu de vedere", a adăugat el.
În acelaşi timp, Cristian Pîrvulescu afirmă că declaraţia scurtă a preşedintelui "este şi un răspuns la formula foarte apăsată prin care Liviu Dragnea a anunţat că va recurge la Curtea Constituţională şi eventual la procedurile de suspendare".
"Această tensiune iniţială a relaţiilor dintre preşedinte şi partidul care a câştigat alegerile anunţă o coabitare dură, o coabitare dificilă", a mai arătat el.
Cristian Pîrvulescu a mai apreciat: "Propunerea PSD a fost o propunere surpinzătoare şi nu bine primită de o parte a opiniei publice, mai ales a celei care era apropiată de campania, de viziunea PSD".
Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu acceptă propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru şi a cerut acestei coaliţii să facă o nouă nominalizare.
1. Incompetența naște Monștrii !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 00:55)
În CAPUL strâmb : Logica și Constituția se Strâmbăăă...!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 09:09)
Este absurd sa ajungem la acest conflict constitutional pentru ca Dragnea nu are incredere in nici un parlamentar PSD. Totusi PSD este un partid mare si are si oameni de valoare acolo. Unul care imi vine acum repede in minte este chiar Eugen Teodorovici , care a fost un ministru de finante bun in timpul lui Ponta.
Daca Dragnea nu are incredere in nimeni de la PSD atunci sa caute repede la ALDE un om de valoare si sa rezolvam odata conflictul asta !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 11:04)
M-au frapat 3 lucruri din programul de guvernare al PSD :
1. PSD vrea sa cumpere 20 de aeronave pt Tarom. O aeronava noua (B737) costa intre 45-80 milioane de dolari. Insa problema principala a Tarom nu sunt aeronavele ci faptul ca nu "stie" sa vanda bilete intr-un mediu puternic concurential. Deci , PSD vrea sa cheltuiasca vreo 2 miliarde dolari si apoi ne vom intoarce exact de unde am plecat , la pierderi operationale.
2. PSD vrea sa cumpere 3000 de ambulante la sate. Asta inseamna ca mai trebuie sa angajeze inca 6000 de soferi ( cel putin 2 soferi pe ambulanta) si inca 3000 de medici la sate ( cel putin un medic pe ambulanta) . O ambulanta fara medic este doar o masina care zace in curtea primariei. Oricum , aceste 3000 de ambulante , vor sta in curtea primariei si vor astepta sa se intample un eveniment de natura medicala. Deci , PSD vrea sa cheltuiasca vreo 3 miliarde de euro ca sa cumpere 3000 de ambulate care sa stea , sa astepte si sa rugineasca in curtea unor primarii. De asemenea , vrea sa angajeze vreo 10.000 de oameni care sa astepte langa salvare sa apara "evenimentul" din satul respectiv.
3. PSD vrea sa construiasca 6 spitale mamut. Bineinteles, programul va incepe in forta cu ... studiile de fezabilitate. Nu stiu cum este in alte parti , dar la Timisoara , pe Calea Torontalului , imediat la iesirea din oras , se construieste de 22 de ani un spital nou. In 22 de ani au reusit sa contruiasca doar structura pe etaje a spitalului si scarile. Nu are pereti, nu are aparatura , nu are medici , nu are nimic.
Eu nu zic ca Romania nu are nevoie de spitale noi. La 7 miliarde de euro cat se cheltuiesc anual in Sanatate probabil ca ni le si permitem. Problema noastra este ca pana vor fi gata cele 6 spitale mamut ale PSD , noi vom muri cu zile in niste spitale nerenovate , neutilate, fara aparatura moderna si ... fara doctori. Am ajuns in Romania anului 2017 sa-ti fie frica sa faci o operatie de apendicita pt ca nu stii cu ce bacterii de ultima generatie pleci din spital !
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 13:55)
Somnul natiunii (in ziua votului) naste/a nascut monstrii!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 14:57)
Legat de alegeri ,Romania are un mare ghinion pt ca 3 milioane de oameni tineri si in putere lucreaza peste hotare si nu voteaza. Spre deosebire de celelalte partide, PSD a inteles foarte bine ca cei care fac jocurile la alegerile din Romania sunt pensionarii. In fiecare an electoral si preelectoral PSD majoreaza pensiile (ceea nu este neaparat un lucru rau pt ca pensiile normale , nu cele speciale, sunt foarte mici) si pensionarii tin minte acest lucru in ziua votului. Pensionarii se uita doar la 2 televiziuni , care au un format mai otvist ,mai agresiv si nu stau pe internet sa citeasca despre toate dedesubturile jocului politic (lupta anticoruptie , modificarea codului penal, imunitatea parlamentara etc.).
Dl Johannis greseste foarte tare ca nu vorbeste mai mult si ca nu explica mai clar ce face. Spre exemplu , povestea asta cu prim-ministrul lui Dragnea. Pentru pensionari , gestul lui Johannis pare un gest nemotivat si un gest arogant. Ceilalti ,ies la televizor si vorbesc vrute si nevrute. Oricum , atitudinea asta un pic aroganta il va costa mult pe Johannis la alegerile prezidentiale si chiar e pacat, dar asta e. Dl Johannis nu a inteles inca ca alegerile astea nu se castiga nici cu Comisia Europeana , nici cu intelectualii ci cu pensionarii.
1.5. Excelent comentariu, binevenite obsevatii (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 28.12.2016, 17:15)
Stiu baietii astia sa cheltuiasca, ceva de speriat, nu alta!
Mi-a atras si mie atentia stupiditatea cu 3000 de ambulante. Asa cred ei ca vor face ceva bun pentru stadiul actual al satului romanesc? N-ar fi mai bune niste nave cosmice, una in fiecare sat!
Vor cel mai mare spital! Costul prevazut pentru un spital cca 200 mil euro, in timp ce spitalul in care a nascut regina Spaniei a costat cca 60 mil euro. Ciudatenii si stupiditati cit nu cuprinde intelegerea umana.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 08:23)
Frumos articol.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 08:43)
Un joc de copii facut de oameni maturi.Pacat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 08:55)
Pirvulescu rezumeaza amenintarile propagandei securiste.
Cvorumul necesar este 30%. Iohannis nu este in masura sa impuna absolut nimic.
Procedura asa-zis atipica, Pirvulescule, slugarnicule, are legatura cu strategia bolsevica de compromitere a adversarilor politici. De la nominalizare si pana la respingere n-ati reusit s-o arestati, dar ati terfelit-o cu ajutorul propagandei securiste.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de lili în data de 28.12.2016, 10:45)
Anonime dute si bea o cafea...tu esti complect pe langa subiect...fabulezi,,,
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 10:59)
Du-te si tu si pune mâna pe carte. Am raspunsul exact la subiectul abordat de slugarnicul Pârvulescu.
4.3. La cratita! (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2016, 18:32)
Lili, inainte sa-ti exprimi opinia, trebuie sa indeplinesti niste conditii generale, de exemplu sa stapanesti limba romana din punct de vedere gramatical si ortografic.
Dumneata esti necivilizat de ignoranta.
Lasa comentariile si treci la locul tau!