CRISTIAN PÎRVULESCU:  Eliminarea domiciliului de pe cartea de identitate va schimba procesul de votare

G.B
Miscellanea / 23 iunie 2021

Eliminarea domiciliului de pe cartea de identitate va schimba procesul de votare

USR PLUS vrea ca domiciliul să fie eliminat de pe cartea de identitate. Cel care a făcut anunţul a fost co-preşedintele USR PLUS Dan Barna. El a denumit actualul sistem drept "o legătura artificială în care identitatea e condiţionată de domiciliul de pe cartea de identitate". O astfel de modificare va schimba cu totul procesul de votare, deoarece cetăţenii vor trebui să se înregistreze, altfel nu vor putea vota, aşa cum se întâmplă acum, de exemplu, în Franţa, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu, potrivit Digi 24.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că este absolut normal ca identitatea să nu fie legată de adresă: "Identitatea se referă la anumite date antropomorfice care pot fi măsurate, nu e nevoie de adresă. Dar, din punct de vedere electoral, totul se schimbă. Sublinirerea adresei în cartea de identitate făcea ca în România alegătorii cu domiciliu în ţară să poată vota automat la o secţie de votare la care erau arondaţi. În momentul în care nu vor mai avea domiciliu în buletin, vor trebui să se înregistreze. Se va schimba tot procesul de votare".

Politologul a spus că o situaţie similară este în Franţa, unde cetăţenii care conform vechiului sistem erau în mod automat arondaţi unor secţii de votare, acum trebuie să se înregistreze, altfel nu pot vota.

"La noi nu e în obişnuinţă ca alegătorii să se înregistreze, vor avea dificultăţi. Mă aştept să fie o chestiune în etapă. Sunt deja oameni care au peste 60 de ani care primesc o carte de identitate definitivă, bănuiesc că lor li se va va face modifcarea doar la cerere.

O astfel de măsură ar oferi mai multă elasticitate votului din diaspora, dar şi ei vor trebui să se înregistreze. Din punctul meu de vedere, înregistrarea va deveni obligatorie", a afirmat politologul.

Principala refomă care trebuie făcută însă este este introducerea votului electronic, pe care însă politicienii nu îl doresc cu toţii, a spus Pîrvulescu: "Aşa nu va mai fi absenteism. Pe internet sunt alte reguli, deci nu va fi nevoie de adresă.

Dacă rămânem ca acum, cei din diaspora vor vota sau dacă se înregistrează la secţiile de la consulate sau, dacă sunt în deplasare, prezentând un act de identitate. Problema rămâne votul multiplu. Odată ce s-a introdus soluţia cu identificarea eletronică, numărul de cazuri de vot multiplu a devenit nesemnificativ şi sunt uşor de reperat aceste situaţii datorită noilor metode de control.

USR PLUS face calcule greşite privind diaspora. La alegerile din 2020 diapora a votat în mare parte cu AUR şi nu e nicio surpriză, pentru că mesajul antisistem are înţelegeri diferite. Şi USR PLUS are un mesaj antisistem, inclusiv ce propune acum e o încercare de modernizare interesantă. Merită dezbătută, dar prezintă riscuri în privinţa sistemului de vot în forma lui actuală".

Cristian Pîrvulescu a dat ca exemplu situaţia din Estonia, unde Klaus Iohannis a fost de curând în vizită oficială, şi unde cărţile de identitate, abonamentul de autobuz, cardul bancar nu au adresă şi totuşi nu există niciun fel de reticenţă din partea oamenilor faţă de acest sistem: "Trebuie gândit în dinamică, nu putem rămâne în secolul 19 pentru că unii nu acceptă modernizarea".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Sa vezi furt la usr pnl

    1. Nimeni nu poate depasi PSD-ul la furturi si hotii.

      Dar asta nu insemna ca USR si PNL nu incearca acum furtul voturilor si perpetuarea lor la putere. Ei se gandesc ca prin acest sistem sa nu mai poata vota toti alegatorii ci doar cei care se inregistreaza. Acestia vor fi cei mai informati. Care sunt ai lor. Si uite o noua metoda de furt la vot.

    las-o dracului cu lozincile astea cu diaspora, cu care am fost păcăliţi de mai multe ori.

    diasporenii, în cea mai mare parte, îi doare înspateîntrebuci de cine-pe-cine împinge pe scări în jos p-aci prin România.  

    din cei 8 amici pe care îi am p-afară, 7 sunt indiferenţi, iar unul vrea unirea cu R.Moldova, dar culmea trăieşte în Elveţia şi e beţiv, aşa că nu poţi pune bază pe el. 

    Dacă ai ţine seama de astfel de realităţi, analizele tale ar fi mai apropiate de adevăr.

    1. să mă scuzaţi, UN DOBITOC

    Un nou abuz hitlerist!

    La ce folosește înregistrarea într-o secție de votare sau in alta? Care sunt criteriile?

    Pe ce baza se va stabili că un om virează in locul A sau B? 

    1. corect, asta foloseste unor activisti bolnavi care se vor grupa intr-un loc sau altul sa promoveze interese dubioase

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb