CRISTIAN PÎRVULESCU: "Însăşi declaraţia lui Dragnea lasă să se înţeleagă că doamna Shhaideh va fi «o înlocuitoare»"

Ziarul BURSA #Politică / 22 decembrie 2016

Declaraţia lui Liviu Dragnea prin care a anunţat propunerea social-democraţilor de premier lasă să se înţeleagă că Sevil Shhaideh va fi "o înlocuitoare", apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.

"Domnul Dragnea spune că «deocamdată» nu poate ocupa poziţia de prim-ministru, ceea ce înseamnă că speră ca la un moment dat, prin declararea constituţională a Legii organizării Guvernului din 2001 sau printr-o majoritate parlamentară şi un cumul de factori juridici să poată ocupa domnia sa această funcţie", a declarat politologul, ieri, citat de Agerpres.

El a susţinut că preşedintele Iohannis nu va nominaliza "niciodată" un premier care a fost condamnat definitiv, chiar dacă respectivele condiţii legislative s-ar schimba.

"Însă, chiar şi în condiţiile în care Legea 90 ar fi modificată, criteriile pe care preşedintele Iohannis le-a enunţat rămân. Iar preşedintele României joacă un rol esenţial în nominalizarea prim-ministrului şi a anunţat că nu va nominaliza niciodată un prim-ministru care a fost condamnat definitiv", a spus Pîrvulescu.

Totodată, politologul a spus că nu este "nimic de reproşat" în CV-ul premierului propus.

"Pe de altă parte, în ceea ce priveşte calităţile profesionale ale doamnei Shhaideh, nu este nimic de reproşat: un CV care arată un funcţionar care a urcat pe diferitele trepte de decizie şi care a ajuns, în 2015, după condamnarea domnului Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale. Deci, tot un înlocuitor", a mai spus Cristian Pîrvulescu.

În acelaşi timp, el a afirmat că există riscul ca Guvernul să fie condus din Kiseleff.

"Relaţia dintre doamna Shhaideh şi domnul Dragnea este de notorietate. Această relaţie ar putea să fie singurul inconvenient care ar putea fi ridicat şi asta în măsura în care doamna Shhaideh nu ar dispune de întreaga independenţă de care trebuie să dispună un prim-ministru în funcţie. Riscul ca întreaga politică guvernamentală să fie condusă de la sediul de partid, din Kiseleff, şi nu de la Palatul Victoriei există şi probabil va ridica foarte multe obiecţii. Probabil va conta foarte mult şi sprijinul politic de care se va bucura această propunere şi, în funcţie de opţiunile partidelor politice, vom vedea care va fi reacţia preşedintelui", a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Propunerea social-democraţilor pentru funcţia de prim-ministru este Sevil Shhaideh, a anunţat, ieri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Mass-media internaţională: România ar avea în premieră un prim-ministru femeie şi de confesiune musulmană

Mass-media internaţională comentează propunerea de premier avansată de preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, evidenţiind că, pentru prima dată, România ar putea avea un prim-ministru femeie şi ar fi în plus prima dată când în fruntea guvernului de la Bucureşti s-ar afla o persoană de confesiune musulmană.

Propunerea ca Sevil Shhaideh să ocupe acest post este o mişcare surpriză a liderului PSD, partidul care a câştigat scrutinul legislativ din 11 decembrie, scrie Bloomberg, subliniind că, printre argumentele menţionate de Liviu Dragnea pentru susţinerea acestei propuneri se numără şi experienţa în atragerea fondurilor europene acumulată în perioadă cât doamna Shhaideh a condus Ministerul Dezvoltării.

Agenţia France Presse consideră această propunere drept o concesie făcută de Liviu Dragnea pentru a evita o criză politică, în condiţiile în care liderul PSD ar fi dorit să ocupe el postul de premier, dar nu poate din cauza opoziţiei preşedintelui Klaus Iohannis care invocă legea ce nu permite persoanelor condamnate penal să deţină un post în guvern.

Dar mass-media internaţională menţionează şi posibilitatea revizuirii în perspectivă a acestei legi pe care Dragnea o consideră neconstituţională, întrucât ea prevede o sancţiune "pe viaţă", astfel încât liderul PSD să poată totuşi deveni prim-ministru.

Agenţia germană DPA menţionează în acest context declaraţia prin care Liviu Dragnea a subliniat că, deşi nu ocupă postul de premier, îi revine responsabilitatea politică pentru activitatea guvernului şi nu va renunţa la această responsabilitate. Aceeaşi agenţie de presă mai remarcă faptul că România ar putea avea pentru prima dată un premier musulman, deşi numai 0,3% din populaţia ei este de confesiune musulmană.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. boc cu fusta

    de guvernul Ciolos. Ala nu mai era condus din alta parte, avea legitimitatea data de panarama de dupa Colectiv si era suficienta. Romanii au dat mandatul de guvernare catre PSD in mod foarte clar, ca e Dragnea , Shhaideh sau altcineva, tot democratic ramane. Ce ma doare este ca derapajele de la democratie nu sunt discutate deloc.

    este o lovitura data romanilor si crestinismului !

    punct 

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    Votanti Psd vreti musulmanca? Mossad impune aceasta doamna?

    Dragnea da-ti demisia !!! Partid cu 46% nu da premier seful, adica pe tine. Presa internationala vuvuie. Suna-l pe Ghita si poate iti tine un loc pe sezlong in Caraihe. 

    Cum sa vreau premier arab cu Siria bombardata. Cucerirea Romaniei de catre musulmani? 

    Din respect pentru Udmr trebuia sa il propui pe seful de la Udmr, fostul sau actualul. Psd a guvernat dupa dec '89 de mana cu ei. Nu ai incredere in ei Marko sau Kelemen ? Partidul lui Tariceanu ce sa spun: traseisti politici, fuga dupa ciolan. 

    Bursa trebuia sa puneti video cu tehnocrati, straini, iesirea nervoasa a dictatorului penal Dragnea. Primul articol trebuia sa fie azi in ziar.

    Dragnea PA ! 

    1. Nicușor Dan, favoritul tău, este incompetentul momentul. Momâia momentului.

    Ce ma, Parvulescule, nu va iese schema? Femeia nu e la mana multinationalelor? Nu e santajabila? Stai [Fragment eliminat, conform regulamentului.] in banca ta [Fragment eliminat, conform regulamentului.]! unii prosti vorbesc ca Dragnea si PSD vorbeau negativ la adresa strainilor hoti, dar nu a minoritatilor din Romania! Tatarii sunt cei mai credinciosi minoritari, nu au veleitati iredentiste ca ungurii, bulgarii, ucrainenii si sarbii! Sa fie clar!

    1. subsemnatul.crestin ortodox,sunt de acord cu aceasta prim ministru.decat un laic hot si curvar,mai bine asea.

      Mergi in Turcia sau Alep.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb