Cristian Popa, BNR: "Inflaţia vine jos, depăşim plafonul şi începem coborârea"

S.B.
Bănci-Asigurări / 6 aprilie 2023

Cristian Popa, BNR: "Inflaţia vine jos, depăşim plafonul şi începem coborârea"

Inflaţia vine jos, depăşim plafonul şi începem coborârea, însă nu toate lucrurile sunt roz şi nuanţele contează, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, el precizând că deficitul extern este balaurul cu care România trebuie să se lupte, informează Agerpres.

"Mesajul este că inflaţia vine jos. Depăşim plafonul şi începem coborârea. Însă nu toate lucrurile sunt roz şi nuanţele contează. Există semne de întrebare când ne uităm la inflaţia de bază. Vine în jos însă cu alte caracteristici. De asemenea, operăm într-un mediu plin de incertitudine nu numai noi în România, ci peste tot în lume. De asemenea, urmărim cu atenţie deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene, ale FED-ului american, ale băncilor centrale din regiune. Şi aici mesajul este că perspectiva este mai înceţoşată să spunem. De aceea noi am spus că vom merge pe principiul văzând şi făcând, fără ghidări prospective. Nu le-am făcut în trecut, nu le facem nici acum, pentru că incertitudinea este mare. Acestor incertitudini globale se adaugă şi problemele structurale ale României. Mă refer la deficitele gemene. Deficitul extern, balaurul cu care România trebuie să se lupte, este o provocare. Principala sursă a acestui deficit extern este deficitul fiscal. Generează o parte importantă a deficitului extern. Însă deficitul fiscal este o problemă spinoasă. Aţi văzut şi dumneavoastră sunt discuţii ample zilele acestea la nivel politic. Eu nu voi intra în aceste discuţii. Banca Centrală s-a pronunţat de nenumărate ori pe acest subiect, dar voi căuta mai degrabă să vorbesc despre ceva mai pozitiv şi anume absorbţia fondurilor europene, în principal a celor PNRR", a spus Cristian Popa, la conferinţa cu tema "Finanţarea României", organizată de Oxygen Events.

El a declarat că absorbţia fondurilor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este esenţială, susţinând că fondurile europene ajută la menţinerea stabilităţii macroeconomice a României, la creşterea capacităţii de a face faţă unor evoluţii adverse, iar în aceste condiţii, în care politica monetară frânează, politica fiscală caută să frâneze, contează să avem un buffer care să susţină creşterea economică.

Cristian Popa a precizat că, pe termen lung, nu poate exista o "convieţuire" a deficitului de cont curent ridicat cu aprecierea cursului. Aprecierea monedei naţionale este pusă de acesta pe seama capitalurilor străine care au intrat în România.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Asta zic astia de ani de zile ba ca -i tranzitorie, ba ca nu-i tranzitorie dar va scadea. Intre timp preturile merg in sus. Inflatia e tot 15%(oficiala, pe care o calculeaza ei sa iasa cum vor ei). Poate la salariile bugetarilor BNR nu-i o problema ca mielul a fost 45 de lei anul trecut, iar anul asta e 55. Altii chiar simt lucrurile astea. O punga banala de cadou e 10 lei. De la 5 lei . Nu mai vb ca ar fi bine sa si pui ceva in ea.

    1. Anumite componente ale inflatiei, mai precis. De exemplu daca subventiile pentru electricitate si gaze la populatie sunt anulate inflatia o ia tare in sus, dar populatia va avea mai putini bani pentru cumparare de bunuri din extern, qed.

    ce face inflatia imobiliara?

    ce face inflatia taxelor? 

    inflatia impozitelor? 

    inflatia chiriilor? 

    tot in jos? 

    Eu zic ca se duc in sus bomba!! 

    s c cret 

    1. nominal.

      Ma uit in piata si piata reala om cu om e amortita / letsrgica / se gmface ca are de munca. 

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb