CRISTIAN POPA, BNR: "Nu putem lupta cu inflaţia din trecut, ci cu cea viitoare, iar pentru a domoli inflaţia trebuie să creştem dobânzile"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2021

"Nu putem lupta cu inflaţia din trecut, ci cu cea viitoare, iar pentru a domoli inflaţia trebuie să creştem dobânzile"

Popa, BNR: "Prognoza noastră de 5,6% inflaţie la finalul anului nu mai este de actualitate" Pentru 2022 BNR se aşteaptă la "factori deflaţionişti puternici"

Nu putem lupta cu inflaţia din trecut, ci cu cea viitoare, iar pentru a domoli inflaţia trebuie să creştem dobânzile, a afirmat, ieri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, în cadrul unei intervenţii la Digi24. Amintim că rata anuală a inflaţiei a crescut în septembrie la 6,3%, de la 5,3% în august, pe fondul unei creşteri lunare de 0,84%, cu mult peste aşteptările analiştilor. Analiştii anticipau o rată anuală a inflaţiei de 5,8% pentru septembrie 2021.

Cristian Popa a declarat: "Vorbim de o acţiune treptată, nu vorbim de şocuri, însă tratamentul recomandat în aceste situaţii este de dobânzi mai mari şi fiind o economie mică şi deschisă, eu am mai spus-o, noi în România nu putem avea şi dobânzi mici şi inflaţie mică".

Prognoza BNR pentru inflaţia de la finalul anului era în august de 5,6%, dar majoritatea băncilor s-au dus deja cu prognozele la peste 7% având în vedere faptul că preţurile la energie continuă să crească şi că pe lanţurile de aprovizionare şi în economie toată lumea încearcă să majoreze preţurile. BNR a decis în data de 6 octombrie să majoreze dobânda- cheie cu 0,25% la 1,50% pentru a combate inflaţia ce nu doar că nu dă semne de încetinire, ci accelerează, după cum arată datele pe septembrie.

"Prognoza noastră din luna august este într-adevăr de 5,6%. În acest moment ea nu mai este de actualitate, vorbim de cifre ceva mai mari. Ce cred că este foarte important să spunem despre această cifră este că din 5,6 puncte procentuale, 2,7 puncte procentuale vin din energie, iar încă 0,8 puncte procentuale vin din alţi factori exogeni cum le spunem noi, factori care nu sunt în controlul băncii naţionale. Deci peste jumătate din inflaţie vine din energie şi alţi câţiva factori precum preţurile administrate sau tutun. Pentru 2022 noi vedem o reducere a inflaţiei, deci ne aşteptăm la factori deflaţionişti puternici, însă pe finalul anului şi probabil la începutul anului următor vedem mai degrabă o cocoaşă să-i spunem, o situaţie de moment, după care vom vedea inflaţia coborând", a spus oficialul băncii centrale.

Întrebat dacă BNR va putea să mărească dobânzile atât cât ar trebui sau cât ar vrea, în condiţiile crizei politice, Cristian Popa a afirmat că BNR este o instituţie independentă, cu un mandat clar, care va acţiona în funcţie de imaginea macroeconomică.

"Banca Naţională este instituţie independentă, avem un mandat foarte clar, acela de a asigura stabilitatea preţurilor. Ţinta (inflaţiei) asumată de BNR este de 2,5% plus-minus 1 punct procentual, un coridor de variaţie. Eu mă aştept să acţionăm în funcţie de datele pe care le vedem, de cifre, de imaginea macroeconomică. Putem discuta foarte mult despre imaginea macroeconomică, mă aştept să fim raţionali, să luăm deciziile corecte", a afirmat Popa.

Acesta a mai declarat, cu privire la evoluţia ascendentă a ROBOR din ultimele săptămâni, că băncile au anticipat decizia BNR şi au început în consecinţă să-şi împrumute mai scump bani între ele.

"Indicele ROBOR este legat cumva de acţiunile noastre. Am văzut o anumită tendinţă de creştere şi înaintea şedinţei Consiliului de Administraţie (din data de 6 octombrie). Cumva băncile aşteptau o decizie din partea noastră, nu era clar dacă vom decide (acum) în octombrie sau în noiembrie, iar ele anticipând aceste evoluţii au început să-şi împrumute ceva mai scump bani între ele - indicele ROBOR este preţul banilor, să-i spunem. Desigur că acest indice a continuat creşterea după anunţul deciziei noastre. Este o consecinţă a faptului că avem bani mai scumpi, piaţa monetară, piaţa de bani... cum spuneam existau anumite anticipări, iar creştere aprobată marţi (6 octombrie) a făcut exact ca această tendinţă să continue", a spus Popa.

Cu privire la situaţia inflaţiei la finalul lunii septembrie, datele INS arată că rata anuală a inflaţiei este cea mai mare din iunie 2011 încoace. Totodată, INS arată că preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 4,3% în septembrie, de la 2,7% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,95%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 8,7%, de la 7,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,73%. De asemenea, şi preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală, până la 3,8%, de la 3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,96%.

Conform analistului Călin Rechea, în primele nouă luni ale anului rata medie lunară a inflaţiei a fost de 0,6%, iar dacă media lunară se va menţine până la sfîrşitul anului atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 6,7% în octombrie 2021 şi de 7,5% în decembrie 2021.

Salariul mediu net a scăzut în august cu 58 de lei

Un salariat român a câştigat, în medie, în mână, cu 58 de lei mai puţin în august 2021, comparativ cu luna iulie 2021, iar angajaţii din domeniul IT continuă să conducă în topul salariilor, arată datele INS publicate ieri.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în august 2020, de 5.688 de lei, ceea ce înseamnă cu 92 de lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2021.

Prin urmare, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.487 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 58 lei (-1,6%), potrivit datelor publicate de INS. Acesta este în scădere faţă de nivelul maxim de la începutul anului, înregistrat în aprilie - 3.561 lei.

Potrivit sursei citate, comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%, dar, luând în calcul evoluţia preţurilor de consum (IPC - rata inflaţiei), indicele câştigului salarial real a fost 101,2% pentru luna august 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb