Matematicianul Cristian Sima, preşedintele "WBS România", a fost ales membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori, la Adunarea Generală a Acţionarilor din 17 martie - o recunoaştere aparent surprinzătoare a valorii şi capacităţilor sale pentru contribuţii la dezvoltarea Bursei, în condiţiile în care, cu numai un an şi jumătate în urmă, fusese întâmpinat cu ostilitate de numeroşi acţionari şi oficiali ai pieţei.
La data aceea, cuvântul său fusese întrerupt de la masa prezidiului Adunării Generale a Bursei, reproşându-i-se că opinia sa ar fi nereprezentativă pentru interesele acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti, deoarece valoarea tranzacţiilor încheiate la Bursă de casa sa de brokeraj se ridica la "performanta" cifră de ... zero!
Dar, ceea ce nu s-a spus atunci este că "WBS România" neglija programatic investiţiile pe piaţa Bursei bucureştene, în virtutea strategiei imprimate de Cristian Sima.
În realitate, "WBS România" investeşte cu succes pe pieţele de capital internaţionale, realizând valori de invidiat.
Acum, după admiterea României în Uniunea Europeană, se dovedeşte că Sima este, dacă nu un vizionar, cel puţin un bun strateg, o persoană cu logică închegată.
Căci admiterea europeană deschide fluxurile de ambele sensuri în investiţiile pe pieţele de capital - atât româneşti cât şi pe restul continentului.
Iar experienţa lui Sima devine valoroasă în strategiile şi tacticile pe care Bursa de Valori Bucureşti trebuie să şi le elaboreze şi să le aplice în tentativele sale de parteneriat şi alianţă cu bursele europene - problemă care, în situaţia actuală, presează cu insistenţă.
De aceea, alegerea lui Cristian Sima să ocupe locul liber din Consiliul Bursei este foarte potrivită momentului.
NOTĂ
În aceeaşi AGA au fost aprobate regulamentele pentru tranzacţionarea contractelor futures pe indicii BET şi BET-FI şi comisioanele aferente.
Domnul Cristian Sima ne-a prezentat programul său şi al Consiliului Bursei pentru viitorul apropiat. Domnia sa speră ca, în curând, să fie introduse noi produse la BVB, să se listeze mari companii la Bucureşti (cum ar fi Erste şi OMV) şi ca Bursa să se asocieze cu bursele mari.