Cristian Sima: "Vreau să devin preşedintele Bursei bucureştene"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 august 2007

Cristian Sima: "Vreau să devin preşedintele Bursei bucureştene"

Cristian Sima va investi 5 milioane de euro în contracte futures pe indicele BET

Cristian Sima, demisionat săptămâna trecută din Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, şochează din nou după ce a creat un val de reacţii printre oficialii instituţiei. Domnia sa a declarat pentru ziarul "Bursa" că doreşte să devină preşedintele Bursei bucureştene.

În luna martie, domnul Sima, proaspăt ales membru al Consiliului de Administraţie al BVB, îşi propunea să introducă la bursa bucureşteană "cele trei vrăjitoare" - contractele futures, opţiunile pe acţiuni şi opţiunile pe futures. Săptămâna trecută a demisionat, dezamăgit că nu a reuşit acest lucru. Însă Cristian Sima merge mai departe: "Vreau să schimb ceva! Nu am reuşit din prima, voi încerca din a doua". Domnia va trimite propunerea de convocare a Adunării Generale a Acţionarilor pentru schimbarea CA, despre care spune că este lipsit de transparenţă şi condus de mici orgolii. Domnul Sima doreşte să devină preşedintele Bursei şi să cumpere acţiuni BVB până la pragul de 5%, şi chiar să devină acţionar majoritar dacă se va schimba Statutul Bursei. În acest scop, a cumpărat 26.000 de acţiuni BVB la preţul de 90 lei/acţiune şi a declarat că va cumpăra toa-te acţiunile care vor fi la vânzare la orice preţ până la limita legală. Dacă va deveni preşedintele Bursei, Cristian Sima doreşte ca toate mecanis-mele pieţei să fie "exact ca la New York", ceea ce presupune şi schimbarea modului de calculare a indicelui BET. Propunerea fostului membru CA este ca indicele BET să fie calculat pornind de la ordonarea emitenţilor în funcţie de lichiditate, în ultima lună, ultimele 3, 6, 9, 12 şi 16 luni şi determinarea ponderii cu care fiecare emitent participă la formarea indicelui. Domnul Sima ne-a spus că actualul Consiliu a res-pins această formulă pentru calcularea indicelui BET, deşi aceasta este regula folosită şi la marile burse.

În ceea ce priveşte căutarea de parteneri strategici în rândul burselor străine, domnul Sima afirmă cu tărie că BVB nu este de vânzare. Domnia sa spune că a fost în postura de a negocia vinderea BVB către OMX, cu ocazia vizitei CA la Bruxelles, la care au luat parte şi Stere Farmache, Septimiu Stoica, Dan Paul şi Mugur Pop. După cum susţine, răspunsul său la oferta primită a fost: "Nu suntem de vânzare".

Sima pariază pe scăderea dramatică a burselor occidentale

Domnul Sima pariază pe scăderea burselor, în acest moment având poziţii "short" pe indicii americani, cât şi la bursa de la Sibiu. "WBS (n.r. societatea de brokeraj a domnului Sima) are investitori în acest moment care mizează peste 50 milioane de dolari pe prăbuşirea bursei occidentale. Eu cred că America o să scadă cu 20% în următoarele trei luni, iar China cu 30%", a precizat domnul Sima. Prăbuşirea burselor occidentale va determina, în opinia fostului membru al Consiliului de Administraţie căderea Bursei autohtone. Domnia sa previzionează că acest lucru se va întâmpla în luna octombrie a acestui an, motiv pentru care va investi 5 milioane de euro în contracte futures pe indicele BET, dacă va începe tranzacţionarea acestora.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb