• UPDATE: Radu Nicolae Olaru este noul director general al Oltchim
Radu Nicolae Olaru, fostul director general adjunct al combinatului Oltchim, a fost numit ieri de către Consiliul de Adminstrare, administrator provizoriu până la întrunirea Adunării Generale a Acţionarilor, se transmite printr-un comunicat al Bursei de Valori Bucureşti.
Radu Nicolae Olaru îi ia locul lui Constantin Roibu, cel care a condus Oltchim din anii '90 şi care şi-a dat săptămâna trecută demisia din funcţie pe fondul unor neînţelegeri cu Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.
Noul director are 41 de ani, este inginer chimist, doctor în ştiinţa polimerilor şi are o experienţă în domeniu de 17 ani.
În cadrul şedinţei de ieri, CA a Oltchim a respins cererile de demisie înaintate de toţi directorii combinatului în afară de cea a lui Roibu.
--------------------
• UPDATE 2: Greva foamei la Oltchim
Opt angajaţi ai Oltchim au intrat astăzi în greva foamei şi susţin că nu vor renunţa la acest gest până în momentul în care liderul de sindicat îşi va da demisia, transmit sursele de presă.
Revolta angajaţilor împotriva liderului de sindicat Mihai Diculoiu este atât de mare încât pe lângă cei opt şi alţii au anunţat că vor recurge la greva foamei.
Şi în această dimineaţă, în faţa sediului Oltchim s-au adunat în jur de 200 de oameni să protesteze.
-------------------
• UPDATE 1: 13 firme au cumpărat caietul de sarcini al Oltchim
Numărul caietelor de sarcini pentru privatizarea Oltchim creşte de la o oră la alta. Până la această oră au fost achiziţionate 13 caiete.
După ce dimineaţă Remus Vulpescu anunţa că sunt 10 caiete vândute, ministrul Economiei Daniel Chiţoiu l-a informat pe premier, în şedinţa de miercuri a Guvernului, 12 firme au cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim, iar în rumă cu puţin timp, în presă a apărut înformaţia că a mai fost achiziţionat unu.
"Doamne ajută! Nu, nu, nu! Nu spuneţi «douăsprezece» la microfon, vreau să rămână una şi bună care, în primul rând, să salveze locurile de muncă şi să dea o perspectivă în termen mediu şi lung pentru tot ceea ce înseamnă Oltchim, Arpechim şi tot ceea ce mai e de făcut", i-a transmis Ponta lui Chiţiu în şedinţa de Guvern.
--------------------
• UPDATE: Au fost achiziţionate 10 caiete de sarcini pentru privatizarea Oltchim
Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a declarat astăzi că până acum au fost achiziţionate 10 caiete de sarcini pentru privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Mai multe companii sunt interesate de preluarea Oltchim, Vulpescu spunând că acesta este un succes remarcabil, întrucât doar ieri s-au cumpărat trei caiete de sarcini, iar în total de când a fost demarat procesul au fost achiziţionate zece astfel de caiete.
Remus Vulpescu a adăugat că şi băncile s-au arătat dispuse să contribuie la redresarea şi reluarea activităţii la Oltchim.
----------------------
• Interviu cu doamna Cristina Chiriac, fost vicepreşedinte AVAS
Reporter: Stimată doamnă, care credeţi că sunt şansele de reuşită ale privatizării "Oltchim"?
Cristina Chiriac: În primul rând aş vrea să subliniez importanţa societăţii "Oltchim", atât din punct de vedere economic, cât şi strategic.
La nivel local, "Oltchim"-ul asigură ponderea cea mai mare a forţei de muncă pe plan local, reprezentând cel mai important contribuabil atât la bugetul local, cât şi la bugetul de stat.
3.400 de oameni depind financiar de soarta societăţii, nemaivorbind de micile întreprinderi care s-au dezvoltat la nivel local şi care, prin închiderea/sus-pendarea activităţii Oltchim-ului, sunt direct afectate.
Din punctul meu de vedere, este vital ca societatea Oltchim să îşi reia activitatea. Cât priveşte şansa de reuşită a privatizării societăţii Oltchim, sunt sceptică.
Reporter: Care este părerea dumneavoastră cu privire la metoda de privatizare aleasă de OPSPI pentru vânzarea combinatului?
Cristina Chiriac: Odată cu aderarea şi primirea României în Uniunea Europeană, legislaţia specifică în materie de privatizări a suferit o serie de modificări esenţiale.
Am să vă dau un simplu exemplu şi anume: nu mai sunt posibile privatizările cu un cumpărător strategic, gen "Ford".
Aşadar, astăzi putem vorbi de contracte de privatizare în condiţii concurenţiale, fără să poţi îngrădi în vreun sens cumpărătorul, fără să poţi impune strategii de dezvoltare, investiţii sau pro-tecţie socială etc.
Din punctul meu de vedere, consider că Ministerul Economiei, prin OPSPI, ar fi trebuit să continue demersurile în ceea ce priveşte majorarea capitalului social cu creanţa deţinută de AVAS, mai ales după toate demersurile făcute timp de patru ani la Uniunea Europeană.
Personal, consider că, renunţând la aceste demersuri, de fapt statul român renunţă la majorarea capitalului social al societăţii!
Reporter: Sunt unii analişti care spun că trebuie să fii nebun să cumperi Oltchim. Care este opinia dumneavoastră?
Cristina Chiriac: Gradul de îndatorare a societăţii "Oltchim" este foarte ridicat, adevărat. Cred însă că, printr-un management adecvat şi un program de restructurare, eventual chiar şi o infuzie de capital, lucrurile pot căpăta o altă dimensiune chiar şi în condiţii de criză economică.
Din punctul meu de vedere, câştigătorii de astăzi sunt antreprenorii de acum 20 de ani, cei ce au avut curaj .
Diferenţa între analişti şi antreprenori constă doar în doza de curaj. Există un risc în tot ceea ce întreprindem, unii îl calculează prea mult şi renunţă, şi aici îi regăsim pe cei din prima categorie, alţii perseverează cu curaj şi aici îi regăsim pe cei din a doua categorie.
Reporter: Se vorbeşte că statul nu va reuşi să privatizeze Oltchim şi îl va trimite în insolvenţă. Cum comentaţi?
Cristina Chiriac: Aşa cum v-am spus, sunt sceptică cu privire la reuşita privatizării societăţii "Oltchim", însă nu cred că insolvenţa este o soluţie. Sunt alte soluţii mai bune!
Reporter: Având în vedere că statul a renunţat la conversia creanţei AVAS în acţiuni, mai există vreo posibilitate ca organismele europene să sancţioneze România?
Cristina Chiriac: Nu.
Reporter: A meritat ca statul român să renunţe la această conversie, având în vedere eforturile pe care le-a făcut până acum pentru obţinerea acestui ajutor de stat? Care sunt costurile de reprezentare pentru această conversie (avocaţi, lobby-şti etc.)?
Cristina Chiriac: Cred că este o mare greşeală faptul că statul a renunţat la conversia datoriilor în acţiuni. În ceea ce priveşte costurile de reprezentare, desigur acestea pot fi cuantificate financiar de către managementul societăţii Oltchim, însă vă asigur că toate aceste costuri ar fi fost insignifiante în condiţiile în care această conversie a datoriilor în acţiuni s-ar fi realizat.
Cred într-o economie bazată pe industrie, iar "Oltchim" este un vector important pentru a renunţa atât de uşor!
Privatizarea cu investitor strategic presupune:
- continuarea obiectului de activitate o anumită perioadă de timp;
- păstrarea locurilor de muncă;
- condiţii de investiţii tehnologice;
- infuzie de capital;
- investiţii de mediu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2012, 01:14)
Doamna, este, deopotriva, Destapta si Frumoasa. Daca alaturi de opinia Domniei Sale, regaseam si opinia ''sponsorului'', care a propulsat-o, in pozitia respectiva, aveam o opinie completa si pertinenta. Poate de dreapta, sau poate din pdv al cercurilor de influentza, din care provine....O documentare mai aprofundata, ar putea creste tirajul publicatiei Dumneavoastra...Cu Stima...
1.1. daca e frumoasa precis are sponsor :-) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgll Bestea în data de 12.09.2012, 10:14)
pe logica aceasta mergem pe noi culmi de civilizatie si progres. Fidea sau fidel pentru a nu fi de asemenea subsonat ca si in spatele meu ar exista un sponsor, nu de alta , dar prietenul Dorin m-ar banui ca l-am tradat, acum dupa ce mi-a dat participatia lui la cvorum, as dori doar sa precizez ca domnul Vulpescu este un geniu. Continuand logica dumnealui potrivit careia marirea de capital nu este posibil decat prin aprobarea ei in AGEA, chiar daca UE si-a batut atatia ani capul si considerand ca inca suntem independenti cum spunea maestrul Kogalniceanu de ce nu s-ar putea spune acelasi lucru si despre micsorarea de capital unde dupa ce a trecut pe la registru nu a mai fost necesara si aprobarea deciziei prin AGEA, punctul respectiv fiind eliminat de pe ordinea de zi. Sau poate de fapt e o decizie corecta , altfel chiar am gandi ca putem sa ne asezam pe balansoar cu UE si sa ramanem in imponderabilitate, sau in echilibru instabil.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de mircea b. în data de 12.09.2012, 11:11)
Este de neconceput si de domeniul "ridicolului" sa vina un organism din afara ( cazul ns.FMI ) si sa-ti spuna ce sa facem noi in "curtea noastra" Toti care au contribuit la acest dezastru in care a ajuns acest Combinat sunt si ar trebui sa raspunda in fata natiuni. Nu exista din partea lor nici un pic de mandrie si orgoliu pentru aceasta natiune. Rusine lor si nu exista alta solutie decat schimbarera lor din functiile pe care le detin dela cele mai inalte varfuri. fie ele economice fie politice...Se observa din ce in ce mai vizibil lipsa totala de incompetenta...
1.3. In decembrie se implinesc 40 ani relatii FMI (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 12.09.2012, 11:31)
dar acest lucru nu inseamna ca suntem la mana lor. Este o institutie care trebuie respectata si ale carei reforme sau decizii nu au stat intotdeauna in relatie sincrona cu cele ale bancii mondiale. De aceea este necesar sa aratam ca intelegem importanta a ceea ce ni se cere, dar trebuie dusa logica pana la capat. Ce inseamna vanzare cu orice pret? Nimic mai simplu decat taierea unei posibilitati de accesare a valutei forte pentru a nu destabiliza si mai mult balanta economica. Conform Monsieur Roiss petrochimia la prezentarea strategiei in 2011 la Constantinopol daca nu ma insel suna cam asa " there me make some money". Probabil ca in tara noastra nu este suficient atributul "some", poate avem nevoie de 53,4% ROE ca in 2008 pentru a fi cel putin dublu Deutsche Bank din era prietenului meu Joe pe care sincer il stimez. Cu hai rup a la Mister Pi DiDii nu suntem suficienti de convingatori, insa poate fi o solutie. Si acum vine si prietenul Mugur care de asemenea il stimez si spune poate n-am ciulit suficient de devreme urechile. De asta il iubesc pe presedinte pentru ca iti spune verde in fata unde ne aflam in croaziera noastra europeana si te trimitem sa mai studiezi un pic hartile sa nu o mai luam prin toate furtunile precum scufita rosie, sau sa spalam puntea pentru a ne gandi unde am gresit. Cand pe mine ma face cineva papagal ma uit in oglinda sa vad daca sunt mai atractiv din punct de vedere cromatic. Daca nu se intampla totusi nimic in Spiegel atunci ma gandesc totusi ca ar trebui eventual sa ma exersez in ale palavrelor. Dureaza o vreme pana cand imiti doar ce spun altii, insa intr-o zi poti cu putina indemanare sa fii tu primul care iei cuvantul. E si chestie de viteza, dar si de sincronism, asa cum spuneam la inceputul discursului :-)
1.4. cea mai frumoasa prezentare a notiunii (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 12.09.2012, 11:36)
de politician este in aceasta fraza draga Mircea "Nu exista din partea lor nici un pic de mandrie si orgoliu pentru aceasta natiune." Restul cu rusine s.a.m.d nu ar trebui sa ne intereseze pentru ca pentru cei care nu ar respecta aceasta lege nescrisa a politicienilor singura reactie care este necesara o consider INDIFERENTA!
2. realism
(mesaj trimis de argesanu în data de 12.09.2012, 07:59)
da are dreptate doamna oltchim este un punct nodal al ec romanesti care ar putea reinvia industrializarea romaniei dar nu avem barbati de stat,astia fura si spun ca asta era moneda de schimb pt aderarea la diferite organizatii sau secretizeaza contractele si asa pacalesc pe saracii romani si nu trebuie numai dl roibu culpabilizat de situatia oltchim de vina este actionarul principal dar daca se va ajunge la mana pcc asta e finalul
3. CLAIMS
(mesaj trimis de hassan awdi în data de 12.09.2012, 12:42)
HOW MANY CLAIMS AVAS HAS BECAUSE THE CONTRACTS WERE NOT RESPECTED . THE TOTAL PLEASE ??
3.1. Hey!, Hi!, Hello! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 12.09.2012, 17:38)
Buna ziua Hassan, it's nice to meet you on our web-site.
I will try to answer your question: as I remember, the total number of AVAS claims exceed in a 1/2 proportion the total number of privatisated companies.
In fact, the aproximative figures are:
11500 companies and 17000 claims.
As I remember, only 25% were successfully privatised.
Your Rodipet is between the other 75%.
4. oltchim
(mesaj trimis de adi în data de 12.09.2012, 22:01)
Unii din asa zisii grevisti de la Oltchim nu sunt angajati Oltchim. Zvonurile sunt ca acesti grevisti sunt manipulati de cativa lideri de-ai lor (cernev, andrei) ce au fost platiti de pcc, vladescu & co pentru a destabiliza sindicatul. este evident ca actualul lider Mihai diculoiu a incurcat multe socoteli ale baietilor destepti...asa ca vor sa scape de el cu orice pret.