Cristina Prună, USR: "Se pregăteşte o nouă epocă a băieţilor deştepţi din energie prin limitarea concurenţei pe piaţa de gaze naturale"

F.D.
Politică / 10 aprilie

Cristina Prună, USR: "Se pregăteşte o nouă epocă a băieţilor deştepţi din energie prin limitarea concurenţei pe piaţa de gaze naturale"

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să crească garanţia depusă de furnizorii din România la 1 milion de euro. Dacă această măsură intră în vigoare, piaţa de gaze naturale va rămâne doar piaţa lor: a marilor jucători internaţionali care au resurse financiare şi a celor câţiva furnizori conectaţi la lumea politică, clienta de partid a PNL si PSD, care mută cu neruşinare banii din buzunarul cetăţeanului în buzunarul prienilor politici prin locaţii dubioase şi legi strâmbe, se arată într-un comunicat de presă al USR.

 

"ANRE vrea să ţină facturile românilor la gaze naturale la un nivel crescut şi după martie 2025. Autoritatea a lansat în spaţiul public un nou proiect prin care vrea să crească de 10 ori (!) garanţia pe care trebuie să o depună o companie pentru a obţine licenţă de furnizare sau trading pe piaţa din România. Asta înseamnă de fapt că nu va exista suficientă concurenţă pe piaţă, deci preţurile se vor menţine la un nivel ridicat pentru populaţie şi firmele româneşti," a declarat Cristina Prună, vicepreşedinta comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

 

"ANRE susţine în mod fals că acest lucru este în interesul consumatorului şi că va curăţa piaţa de furnizori de tipul celor care au avut dificultăţi financiare în criza energetică care a început în 2021. Este o minciună şi este suficient să privim în urmă, respectiv la anul 2017, când garanţiile solicitate erau de 1 milion de euro la obtinerea licenţei pentru furnizorii de energie. Tot la acea vreme, 2 furnizori de energie cu o cotă de piaţă cumulată de 10% au intrat în insolvenţă. Aşadar, soluţia propusă de ANRE nu este o soluţie ci mai degrabă un nou mod de a justifica măsuri de limitare a concurenţei în beneficiul unora", spun reprezentanţii USR.

"Furnizorii neserioşi se vor cerne dacă ANRE va supraveghea piaţa în mod corect, nu la comandă politică aşa cum a făcut-o în trecut. Decât să pună bariere la intrarea pe piaţa de gaze a furnizorilor şi traderilor, mai bine ANRE s-ar concentra pe promovarea contractelor bilaterale pe termen lung care ar putea regla multe dintre probleme şi ar aduce mai multă predictibilitate. Altfel, vor câştiga iar băieţii deştepţi, iar banii se vor concentra în mâinile câtorva firme. Obsesia controlului pieţei nu a dus niciodată la nimic bun, cu atât mai puţin la preţuri corecte pentru consumatorii români," a adăugat Cristina Prună.

 

USR cere politicienilor PSD-PNL să nu mai dea comenzi politice către ANRE. Această instituţie nu mai e demult una independentă sau autonomă. Reamintim că aceste idei de limitare a concurenţei în piaţă au fost vehiculate pe rând de Virgil Popescu, pe vremea când era ministru, cât şi de mai mulţi politicieni PSD.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ANRM...ANRE....ENGIE...CONS CONC....OMV...PETROM...GAZPROM ...

    Ofi adevărat ca se vedeau în Serbia rusul cu maghiarul de la omv petrom?

    Cine-i rusul, cine-i maghiarul...alta poveste 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb