CRISTINAPROFEANU.RO: 65% dintre persoanele care caută un loc de muncă au aşteptări salariale nerealiste

F.D.
Miscellanea / 26 septembrie 2022

 Cristina Profeanu, consultant în domeniul resurselor umane şi fondator şi CEO al agenţiei de recrutare cristinaprofeanu.ro

Cristina Profeanu, consultant în domeniul resurselor umane şi fondator şi CEO al agenţiei de recrutare cristinaprofeanu.ro

Piaţa muncii se confruntă cu o criză pe toate nivelurile ierarhice, de la personalul de curăţenie, la specialişti (arhitecţi, ingineri, consultanţi de vânzări, contabili) la middle şi top management. În timp ce aproximativ 65% dintre candidaţi au aşteptări salariale nerealiste, angajatorii sunt dispuşi să îşi majoreze bugetele, însă competenţele candidaţilor trebuie să fie în concordanţă cu solicitările acestora, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În timp ce 42% dintre angajaţi susţin că au nevoie de majorarea salariului, doar 18% dintre angajatori împărtăşesc această opinie, conform unui studiu elaborat la nivel global de EY. Una dintre categoriile profesionale cel mai afectate de situaţia economică este cea de agenţi de vânzări, în timp ce recrutarea pentru poziţii din zona de top management nu există dificultăţi, datorită bugetelor mai mari existente pentru astfel de funcţii.

"Un salariu de 5.000 - 6.000 de lei net pentru funcţia de contabil senior este acum considerat nesatisfăcător de către majoritatea angajaţilor, care se aşteaptă să fie remuneraţi cu 7.000 - 8.000 de lei net. Un alt exemplu, o ofertă salarială de 9.000 de lei net pentru poziţia de inginer în construcţii şi proiectare cu peste 5 ani experienta este respinsă de majoritatea candidaţilor. Această situaţie, apărută în urmă cu aproximativ patru luni, este valabilă toate poziţiile scoase pe piaţă", spune Cristina Profeanu, consultant în domeniul resurselor umane şi fondator şi CEO al agenţiei de recrutare cristinaprofeanu.ro.

Un alt motiv pentru care procesul de recrutare este îngreunat este lipsa transparenţei salariale în anunţurile de recrutare. Tot mai mulţi candidaţi se aşteaptă ca angajatorul să publice nivelul de salarizate încă din anunţul de recrutare. Un sondaj derulat pe Linkedin a relevat că 90% dintre respondenţi susţin transparenţa salarială pentru că acest lucru permite filtrarea candidaţilor încă din faza incipientă a procesului de recrutare. Totodată, anunţurile care menţionează oferta salarială primesc cu 37% mai multe CV-uri, potrivit studiului BestJobs. Doar 10% din respondenţi optează pentru secretizarea nivelului de salarizare în anunţurile de recrutare, argumentând că devoalarea acestui aspect le este interzisă de către angajator.

"Salariul trebuie să fie direct proporţional cu abilităţile şi competenţele angajatului, însă nu trebuie ignorate posibilităţiile angajatorului. Cei mai căutaţi sunt angajaţii cu vârste cuprinse între 30 şi cel mult 40 de ani, dar aceştia sunt şi cei mai pretenţioşi. În general, angajatorii evită persoanele foarte tinere, din cauza lipsei de experienţă, dar şi persoanele trecute de o anumită vârstă. Chiar dacă angajatorii sunt dispuşi să majoreze bugetele, ei se aşteaptă ca angajaţii să aducă plus valoare", adaugă Cristina Profeanu.

Creşterea inflaţiei la 15,3% în luna august, de la 14,96% în Iulie, modificarea codului fiscal şi optimizarea costurilor de către angajatori au creat, în ultimele şase luni, o distanţă semnificativă între oferta angajatorilor şi solicitările candidaţilor. Din aceste motive, numărul angajaţilor dispuşi să renunţe la locul actual de muncă a ajuns la 43%, faţă de doar 7% în urmă cu un an, potrivit unui studiului citat. În acelaşi timp, nouă din zece majorări salariale nu acoperă nivelul inflaţiei, iar 56% dintre angajaţi apreciază că o mărire de salariu cuprinsă între 10 şi 30% ar fi suficientă pentru diminua efectele inflaţiei, conform BestJobs.

În ultimele şase luni, aproximativ 80% dintre candidaţi au devenit mai selectivi în ceea ce priveşte schimbarea locului de muncă şi, pe lângă salarii mai mari, cer şi posibilitatea de a lucra de acasă, un program flexibil de muncă sau beneficii extrasalariale. Totodată, angajatorii pun mai mult accent pe competenţele avute deja şi mai puţin pe formarea profesională a angajaţilor, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In bula oamenilor de HR exista, in continuare, o masa iluzorie de candidati intre 30-40 de ani care stau undeva ascunsi dupa copaci gata sa se ofere pe tava, pe 2500 lei pe luna in locul celor care cer 4000-5000 lei net pe luna.

    Treziti-i pe oamenii astia din transa.. ! 

    O mare problema a actualei crize, cu preturi criminale la tot, este fragilizarea muncii pe bani putini.  

    Daca pana in 2020 mai merita cumva sa traiesti si cu 1600-2200 lei pe luna, dupa actuala explozie dementiala de preturi la mancare si energie, nu mai merita sa muncesti pentru mai putin de 3000 lei pe luna.  

    Aici nu se mai intalneste deloc cererea cu oferta pe piata muncii si nu se va mai intalni in urmatorii 10 ani dupa parerea mea decat daca completeaza statul cu ceva din buget pentru oamenii dispusi sa munceasca pe salarii mici, altfel nu vad cum.

    Explicati-le celor de la HR ca oamenii care au muncit pana acum pe salarii pana in 2500 lei au acum in jur de 50 de ani si, clar, nu mai pot munci pe aceiasi bani, mai bine se apuca si cultiva o gradina.  

    1. Ai expus foarte bine situatia.

    Adevarul este ca e nerealist sa te astepti sa poti sa traiesti cu banii din salariu

    "Un salariu de 5.000 - 6.000 de lei net pentru funcţia de contabil senior este acum considerat nesatisfăcător de către majoritatea angajaţilor" - de banii astia mai bine te angajezi femeie de servici la stat, mai primesti si bonuri de masa, tichete de turism, etc. Cea mai buna investitie - angajarea la stat, de departe cea mai profitabila, fara riscuri. Uitati de cariere in corporatii, piete de capital, antreprenoriat, etc.

    1. Corect, pana si marele maestru consilier de finante personale Iancu Guda este angajat la stat, ca la toti ne e greu.

      Aberezi dacă ai impresia că femeile de servici de la stat primesc salariul ăla. Știi și tu o placă și o cânți în continuu cum fac papagalii tefeliști.

      Cu excepția funcțiilor de conducere la care acced doar securiștii și membri de partid și care sunt remunerate obscen de mult, la stat salariul e comparabil sau mai mic decât în privat pe aceeași funcție. Avantajul la stat e că nu te ***e la cap patronul analfabet sau managerul inept. Cu alte cuvinte la stat ți se respectă niște drepturi minime în timp ce la privat te muncește până-ți ies perii albi.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb