CRIZA ALIMENTELOR Fermierii noştri vor primi peste 11 milioane euro de la CE

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 septembrie 2015

Fermierii noştri vor primi peste 11 milioane euro de la CE

Fermierii din ţara noastră vor beneficia de un sprijin de 11,1 milioane de euro de la Comisia Europeană (CE), din totalul de 500 de milioane de euro - fondul aprobat de CE pentru sprijinirea fermierilor europeni.

Conform informaţiilor oficiale, şi Danemarca va primi 11,1 milioane de euro, Cehia - 11,2 milioane euro, Lituania - 12,6 milioane euro, Irlanda - 13,7 milioane euro. Cea mai mare sumă va fi acordată fermierilor din Germania - 69,2 milioane de euro, iar cei mai puţini bani urmează să fie acordaţi fermierilor din Malta, respectiv 100.000 de euro.

Alte măsuri din planul de sprijin includ scheme de stocare privată pentru produse lactate şi carne de porc, precum şi posibilitatea acordării de avans la plăţile directe.

"Acesta este un pachet de sprijin comprehensiv, decisiv şi robust. Este o declaraţie de sprijin din partea Comisiei pentru agricultura europeană", a apreciat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, citat de Agerpres.

Măsurile CE vin în contextul în care fermierii din majoritatea ţărilor europene trec prin clipe grele, veniturile lor aflându-se în scădere din primăvara acestui an, când au fost eliminate cotele de lapte.

Specialiştii susţin că, pentru România, există riscul ca desfiinţarea cotelor să conducă la invadarea pieţei de către marii producători europeni din domeniu.

Contextul global este nefavorabil pentru producătorii europeni şi ca urmare a embargoului introdus de Rusia pentru produsele agroalimentare occidentale, dar şi în urma încetinirii economiei Chinei, aspect ce conduce la diminuarea importurilor chineze de produse agricole.

Atât pe străzile Parisului, cât şi în Bruxelles, fermierii au organizat, recent, manifestaţii de protest, reclamând scăderea preţurilor laptelui şi cărnii şi cerând ajutorul guvernelor.

La noi, importurile de lapte în creştere din acest an au provocat închiderea unora dintre fabricile autohtone, după cum ne-a spus Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului din Industria Românească a Laptelui (APRIL).

Domnia sa ne-a explicat că, urmare a acestui fapt, cantitatea de lapte colectată de la producătorii noştri s-a redus.

"Volumul de lapte importat a crescut, hypermarketurile aducând tot mai mult lapte din ţara de origine. Ponderea mărcii înregistrate are o evoluţie ascendentă, ajungând la circa 20% din totalul laptelui vândut. Ca urmare a delistării produselor româneşti, fabricile de lapte s-au închis. În aceste condiţii, deşi consumul de lactate a crescut, la noi, mai ales după ce TVA la alimente a scăzut, dacă puterea de cumpărare este mică, oamenii cumpără produse ieftine, din import".

În opinia lui Dorin Cojocaru, avem nevoie de bani ca să putem vinde lapte în afara UE - în Turcia, în ţările arabe, în nordul Africii.

Recent, producătorii de lapte ameninţau că vor bloca hypermarketurile, începând de la 1 octombrie, dacă autorităţile nu vor adopta rapid o serie de legi pentru protecţia lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb