Clienţii "Alfa Bank", cea mai mare societate bancară privată din Rusia, au retras, în numai trei zile (7-9 iulie), aproximativ 200 de milioane de dolari din conturile deschise la această instituţie, în condiţiile în care sistemul financiar din ţară pare să se confrunte cu o criză de proporţii. Banii retraşi de clienţii "Alfa Bank" reprezintă 14% din depozitele acesteia, potrivit calculelor făcute de agenţia Bloomberg, iar reprezentanţii instituţiei creditoare susţin că pot face faţă plăţilor, în situaţia în care va creşte numărul solicitărilor de retragere.
"Sîntem gata să ne îndeplinim toate obligaţiile", declară Oleg Tumanov, director executiv adjunct al băncii, adăugînd că "Alfa Bank" ar putea să facă plăţi pînă la 500-700 milioane de dolari.
De menţionat că "Alfa Bank" a primit, de la proprietarii săi, un capital adiţional de 800 milioane de dolari, ca să facă faţă cererii.
Specialiştii spun că persoanele care şi-au plasat economiile în băncile private ar putea să le retragă de la instituţiile respective, ca să le depoziteze în bănci de stat, care prezintă mai multă siguranţă. Agenţia americană de rating "Morgan Stanley" susţine că de pe urma acestei situaţii ar putea beneficia cele mai mari bănci de stat - "Vneştorgbank" şi "Sberbank".
Situaţia băncilor private din Rusia a început să se înrăutăţească încă din luna mai, după ce banca centrală a închis unitatea "Sodbusinessbank", acuzată de spălare de bani. La acel moment, a apărut o criză de lichidităţi, băncile comeciale încetînd să se mai împrumute reciproc. Un alt creditor, "Gurabank", a fost închis săptămîna trecută, iar alte şapte societăţi bancare nu au reuşit să-şi achite obligaţiile ori şi-au pierdut licenţele. Rusia are 1.300 de bănci private, iar potrivit specialiştilor, aproximativ o treime din acestea au un capital mai mic decît cel prevăzut de lege, respectiv 1,2 milioane de dolari.