CRIZA BVB La BVB, 75% dintre investitori sunt pasivi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2017

La BVB, 75% dintre investitori sunt pasivi

Bursa de Valori Bucureşti îşi dă importanţă cu numărul investitorilor săi, trecând sub tăcere că audienţa sa la public este insignifiantă şi insignifiantă ar fi fost chiar dacă ea ar fi crescut. Dar, din păcate, de fapt, numărul investitorilor a scăzut.

Încă o dată, numărul investitorilor a scăzut, iar BVB nu spune nimic despre asta, în comunicatul său de ieri.

Peste 62.000 de investitori individuali au conturi de tranzacţionare şi sunt investitori la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), iar portofoliul mediu al unui investitor este de 2.700 de euro, conform unui comunicat de presă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) remis, joi, Agerpres.

BVB a prezentat nişte cifre seci, fără să ne spună care este evoluţia lor în timp şi nici câţi dintre aceşti investitori sunt activi.

Ultima cifră oficială a numărului cumulat al conturilor de clienţi activi a fost de 14.409 (un investitor poate avea simultan conturi deschise la mai mulţi intermediari) şi a fost prezentată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în Raportul "Evoluţia pieţei de capital din România - trimestrul I 2017".

Cu alte cuvinte, numai un sfert dintre investitori sunt activi la BVB.

ASF nu precizează cum defineşte clientul activ.

Oricum, pentru BVB totul este de la excepţional în sus... Nu îşi pune întrebări, nu are îngrijorări.

Mai mult, chiar omite să preia integral comunicatul FCI pe care îl citează.

Potrivit FCI, numărul total al investitorilor raportaţi de membrii Fondului de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului II al anului 2017 era de 62.149, în scădere faţă de sfârşitul trimestrului anterior (-3,48%).

Numărul investitorilor compensabili integral (sub plafonul de 20.000 de euro/investitor) a înregistrat o scădere de peste 5%, conform FCI, care mai arată că numărul investitorilor compensabili în limita plafonului a înregistrat o creştere de 3,7%.

Totodată, numărul investitorilor necompensabili a crescut uşor (0,4%) comparativ cu trimestrul anterior.

În ultimii patru ani, numărul investitorilor este pe un trend descendent, potrivit datelor FCI (vezi graficul 1).

Aşadar, numărul investitorilor nu este un indicator cu care să se laude BVB.

În loc să privească în oglindă şi să înfrunte realitatea, BVB se fardează şi speră ca nimeni să nu îi descopere goliciunea.

Singura problemă este că BVB s-a autolistat, deci are obligaţii de transparenţă faţă de piaţă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. La ce comisioane se practica, ma si mir ca mai suntem asa de multi. Un comision normal ar fi sub 0.1%, dar trantorii de la ASF si de la bursa din ce sa mai huzureasca?

    1. de ce sa platesti "comision" pe bursa? un comision il platesti unui intermediar care face un efort pentru a gasi un client sau un furnizor, nu este cazul brokerilor pe BVB. evident exista un cost variabil pe tranzactie care ar trebui acoperit. de fapt, in era robotizarii, de ce mai este nevoie de brokeri? de ce nu exista un soft al BVB conectat direct la Depozitarul Central? in felul acesta trebuie sa acoperim si niste cheltuieli fixe ale brokerului. oricum dupa parerea mea, ar trebui sa existe un tarif fix pe tranzactie si nu un comision aplicabil la valoarea acesteia

      Sustin pe deplin mesajul d-lui Marius. Mai rau pentru noi investitorii, BVB va introduce TAXA FIXA de 1 leu pe ordin, conform hotararii AGA din aprilie 2017 (plus taxele variabile care raman la fel de MARI..). Vom vedea atunci cati investitori 'activi' vor mai ramane...

    Tranzactii ''dese'' le poti face cand piata iti permite,adica daca sunt oscilatii suficient de ample ,volume acceptabile si chiar vizibilitatea emitentului.In general,daca un emitent e cvazicunoscut,nici volume nu prea sunt,deci sunt legate intre ele.

    Ideea e ca bvb nu prezinta un cadru propice tranzactiilor dese,constante,iar tranzactii de amorul artei nu vad de ce as face.Ar mai fi si comisioanele,care pt retail ,avand in vedere si oscilatiile destul de mici,iti taie din profit.Deci trebuie gandit bine,daca se vrea,cadrul cat mai bun pentru a face tranzactii,sa fie atractiv,sa ma indemne sa tranzactionez,nu sa ajung eu,ca investitor ,sa ma rog de bvb sa face ce e de facut... 

    1. ''....sa faca ce e de facut''

    75% pasivi?poate si cred ca 95% nu fac o tranzactie pe saptamana

    1. Cred ca.s mai implicat in piata decst tine.

      Dar scuza.ma....o tranzactie pe saptamana....se numeste speculator, nu investitor. (Activ) 

    Un client obisnuit plateste unui broker un comision mediu de cca 1%. In aceste conditii , ar trebui sa existe in piata o volatilitate de min. 5%, pentru ca sa merite ca micii investitori sa intre la tranzactii. Dar aceasta volatilitate apare tot mai rar.

    1. Comisionul e mai mic de 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb