CRIZA CORONAVIRUS Demisia, bomboana de pe coliva sistemului public de sănătate

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 3 aprilie 2020

Demisia, bomboana de pe coliva sistemului public de sănătate

Sistemul public de sănătate din ţara noastră îşi arată slăbiciunile: aproape 400 de cadre medicale infectate, alte câteva sute în aşteptarea rezultatului testării privind Sars-Cov-2, peste 300 de medici, asistenţi şi infirmere care şi-au înaintat demisia sau au intrat în concediu, din cauza lipsei materialelor de protecţie şi management defectuos în mai multe spitale, fapt care a ajutat la răspândirea pandemiei.

Acesta este tabloul trist al sistemului public medical românesc care în aceste zile se află în prima linie a luptei împotriva Covid 19.

Dintre angajaţii sistemului public de sănătate, cei mai atacaţi în aceste zile sunt medicii, asistenţii şi infirmierele care au ales să renunţe la bătălie şi şi-au înaintat demisia ori au intrat în concediu medical. Zeci de cadre medicale în concediu medical, o ironie a sorţii!

Situaţia privind demisiile este următoarea:

- Spitalul CFR Timişoara - 13 cadre medicale;

- Spitalul Orăştie - 10 asistente şi un medic cardiolog. Ulterior asistentele au revenit la muncă, dar medicul nu;

- Spitalul Judeţean Arad - 8 medici au demisionat şi 93 de cadre medicale au intrat iniţial în concediu medical. Din cei 8 medici, şase sunt de la Unitatea de Primiri Urgenţe. Ulterior, acestor cadre medicale li s-au mai alăturat încă 6 medici şi 16 asistenţi;

- Spitalul Bârlad - 6 cadre medicale;

- Spitalul de Neurologie Braşov - 10 medici şi asistenţi;

- Spitalul din Câmpina - trei medici de la ATI şi alte cadre medicale;

- Spitalul Mioveni - săptămâna trecută 100 de cadre medicale şi-au anunţat demisia dacă unitatea de sănătate publică va fi transformată în spital suport pentru pacienţii cu Covid 19.

Recent, pe lista respectivă, a fost inclus şi Spitalul Judeţean Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, unde noul manager general şi noul director medical, abia numiţi după demiterile din urmă cu zece zile, şi-au prezentat demisia, confruntaţi cu situaţia gravă din instituţia pe care o conduceau şi unde peste 200 de cadre medicale, dintre care 45 sunt medici, sunt purtătoare ale Sars-Cov-2. Iar alte câteva sute din cei 1300 de angajaţi ai spitalului sunt încă testate.

În aceste condiţii şi prin prisma numărului redus de medici şi asistenţi medicali din ţara noastră, Guvernul nu ia în calcul, deocamdată, solicitarea unei părţi din societatea civilă şi din clasa politică prin care se doreşte sanc­ţiuni aspre pentru demisionari.

Premierul Ludovic Orban a declarat: "Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă: să li se interzică dreptul de liberă practică în România. Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgenţă, prin derogare de la Codul Muncii. (...) Este uşor să spui să nu mai practice medicina, dar România şi aşa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asis­tent medical, de fiecare personal cu experienţă. Trebuie să asigurăm condiţii mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare. Solicitarea mea către personalul medical este să îşi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrat, să trateze toţi pacienţii, nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale".

Cel mai slab sistem public de sănătate din Uniunea Europeană

Reprezentanţii Partidului Social-Democrat susţin că, pentru actuala stare de fapt şi pentru lipsa echipamentelor necesare sistemului medical, este vinovat guvernul PNL condus de Ludovic Orban. Într-o postare, de ieri, pe pagina oficială de Facebook, cei de la PSD arată:

"Dacă în luna ianuarie, în loc să vă ţineţi de anticipate, aţi fi făcut achiziţii de teste şi echipamente, aţi fi găsit, că nu era penurie! Iar azi personalul medical ar fi fost protejat! Dacă ministrul Economiei semna pe 24 ianuarie, nu pe 24 martie, ordinul ca Romarm să producă echipamente pentru protecţia medicilor şi asistenţilor, azi n-am fi avut spitale în carantină şi zeci sau sute de cadre medicale infectate! (...) La ce ne folosesc acum regretele, Ludovic Orban?".

Postarea celor de la PSD este incorectă atât timp cât şi social-democraţii au participat la slăbirea continuă a sis­temului public de sănătate din ţara noastră, lucru reliefat anul trecut de raportul Euro Health Consumer Index realizat de Health Consumer Powerhouse, document preluat şi într-un articol publicat în 21 noiembrie 2019 de renumita publicaţie The Economist. Analiştii de la The Economist au scris pe marginea raportului un articol intitulat "Sistemul public de sănătate din România, cel mai slab din UE".

Conform raportului, ţara noastră are cel mai slab sistem public de sănătate din Uniunea Europeană şi se situ­ează pe penultimul loc la nivel continental, lanternă roşie fiind Albania. Situaţia actuală este cauzată, conform celor de la Health Consumer Powerhouse şi de la The Economist, de gravele probleme de management, de structurile medicale învechite şi de corupţia din sistem, mai ales în domeniul contractelor de achiziţie de materiale şi echipament medical.

În raport, sistemul de sănătate din România a primit 549 de puncte, puţin peste scorul Albaniei (544 puncte), dar sub scorul primit de Ungaria (565 puncte) sau Polonia (585 puncte). Raportul a fost realizat pe baza a şase indicatori principali: drepturile pacienţilor şi informarea lor, accesibilitatea sistemului de sănătate pentru populaţie, rezultatele sistemului de sănătate, diversitatea şi disponibilitatea serviciilor de sănătate, prevenire şi accesul la produse farmaceutice.

România a primit scoruri mai mari la accesibilitate (175 puncte) şi rezultate (133 puncte), dar scoruri foarte mici la produse farmaceutice (39 puncte), disponibilitatea serviciilor (52 puncte) şi prevenire (54 puncte).

Raportul arată: "Albania, România şi Bulgaria suferă de o structură învechită a sistemului de sănătate, cu rate înalte şi costisitoare ale îngrijirii medicale în spitale comparativ cu asistenţa medicală în ambulatoriu".

Conform analizei întocmită de jurnaliştii de la The Economist, care are la bază indexul EHC, în ciuda faptului că salariul personalului medical s-a dublat în ultimii cinci ani, ne confruntăm în continuare cu un exod masiv de personal calificat. Medicii bine pregătiţi aleg, adesea, să părăsească ţara şi să lucreze în străinătate, în condiţii mai bune şi pe salarii mai generoase. De la aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, între 15.000 şi 20.000 de medici şi-au găsit un loc de muncă în altă ţară. O treime din posturile disponibile, în special în zona rurală, sunt vacante. Potrivit Ministerului Sănătăţii, unul din patru români nu are acces la îngrijiri medicale de bază. 

Cei de la The Economist mai arătau că lipsa investiţiilor în spitale şi corupţia sunt încă probleme pregnante ce ţin pe loc evoluţia sistemului medical din ţara noastră. The Economist şi Health Consumer Powerhouse conchid cu precizarea că România se confruntă cu probleme grave de manageriere, nu doar în sistemul de sănătate, ci în întreg sectorul public. 

Din păcate, gravele probleme de management s-au văzut în această perioadă în unităţile medicale din ţara noastră, iar ele au dus la tragedia pe care o trăieşte acum municipiul Suceava, ce are cel mai mare număr de cadre medicale infectate, de pacienţi internaţi în spitale şi de purtători ai Sars-Cov-2.

Nu doar guvernul Orban este responsabil pentru că pandemia a prins spitalele din ţara noastră nepregătite - nici nu putea Executivul să facă prea multe în patru luni, cu un buget golit de guvernarea Dăncilă - dar şi toţi cei care s-au aflat la guvernare în ultimii 30 de ani, inclusiv cei din PSD, care au guvernat recent, din decembrie 2016 şi până în noiembrie 2019.

Pentru a rezolva o parte din cerinţele cadrelor medicale, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, ieri, Guvernului, acordarea unui bonus lunar consistent medicilor, asistentţilor şi infirmierelor.

Într-o videoconferinţă cu miniştrii Cabinetului Orban, Klaus Iohannis a spus: "Personalul medical, medicii noştri, sunt linia noastră de apărare împotriva epidemiei. Avem încredere în ei, ne punem speranţele în ei, dar trebuie să fim foarte conştienţi că pentru ei este o situaţie de stres major, este un pericol suplimentar la care se expun, avem aşteptări mari de la ei şi atunci, în consecinţă, cred că este corect să recunoaştem această situaţie şi să recunoaştem, evident, că este nevoie şi de un pic mai mult decât cuvinte frumoase. Am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor şi personalului medical care lucrează cu pacienţi COVID. Şi vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii şi personalul medical care lucrează cu pacienţi COVID ar fi un bonus onorabil. Am promisiuni din Guvern, am vorbit cu Premierul Orban, cu ministrul Fondurilor Europene, am promisiuni că în foarte puţin timp vor veni cu soluţii foarte concrete".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cel mai bine ar fi ca statul român să aducă medici din Vietnam. Pentru că ai noștri nu sânt în stare de nimic și plini de fițe și figuri.

    Si eu sper sa faca asta si sa te trateze pe tine in sicriu pardon spital, dupa declaratiile liderului nostru suprem, as fi surprins daca nu as vedea azi noi demisii, cel putin de la aia cu un iq mai ridicat care percep suma ca fiind jignitoare adica aia in america au ajuns sa arunce cu bani ca nebuni am auzit ceva de 100 dolari pe ora la asistente, reformulez intre timp am citit un articol pe cnbc in care spun ca sunt platite cu 10.000 de dolari pe SAPTAMANA.

    Ps: te rog mars in taiwan sau vietnam unde vrei tu cu ifosele tale de plictisita de viata 

    Cu siguranță, și tu faci parte din clasa acelor doctori. Îți recomand să ma I mergi și prin alte țări, ți ar deschide puțin orizontul. În alte țări oamenii nu sânt tratați ca niște animale ca la noi. Și chiar dacă var face salarii de zeci de mii de euro, tot nu ați fi mulțumiți și tot după șpagă veți umbla. Pentru că așa sânteti voi doctorii români.

    1. Videle nu are sens sa o inveti nimic

    Peste noapte nu se poate rezolva mare lucru dar se impun masuri pe termen lung>

    cei care beneficiaza de invatamant medical de stat gratuit sa fie obligati sa profeseze in ROMANIA pe o perioada de minim 8 ani, in caz contrar sa achite taxele de scolarizare inclusiv pentru perioda de rezidentiat. 

    sa se deschida accesul in ROMANIA a unor medici din afara UE pentru a se compensa plecarile de medici 

    sub lozinca descentralizarii si cresterii autonomiei locale s-a instaurat un haos in dotarea cu echipamente 

    medicale si materiale consumabile. In fond sanatatea este finantata de la bugetul de stat si statul poate 

    standardiza si impune achizitii transparente prin agentii specializate la preturi mult mai mici. 

    stabilirea unor produse cu caracter strategic pentru care sa se asigure productia in ROMANIA 

    masuri sistemice pentru reducerea coruptiei de tip balcanic in sistemul de sanatate inclusiv industria concediilor medicale 

    Este dreptul lor sa-si dea demisia, insa nu ar mai trebui angajati in Romania! Au facut o scoala aatia ani pe banii statului, cat timp si-au luat salariile marite (in anumite cazuri chiar dublate) totul a fost roz, acum le pute. Sunt de acord cu ei ca le trebuie echipament de protectie, insa echipamentele astea trebuiau procurate de foarte mult timp, trebuiau sa existe "pe stoc". Au fost probabil stocuri insa P$D a facut "curat", asa cum a dus tara asta de rapa! Nici astia nu sunt cu mult mai breji, insa mie mi se pare ca au fost mult mai fermi si au tinut cumva situatia sub control. Doamne fereste sa fi fost acum Veorica cu brosa impinsa de la spate de mustacios ca era vai de noi!

    1. Pentru ca PSD a dus tara de rapa, medicii trebuie sa lucreze fara echipament de protectie, c-asa-i normal.

    Nu va mai certați pe aceasta tema.....singuri vinovați sunt cei care au condus aceasta tara din 90 pana in prezent....cei care conduc spitalele sunt pusi in funcții politic nu ii intereseaza decat sa spele banii.. nu numai in spitale ...tot ce inseamna stat...sunt pusi politic..... cei care conduc instituțiile nu patesc niciodata nimic . Nu poti sa te pui cu sistemul ca te amenință si sa afara...poliția, dna si toate intitutiile care ar trebui sa funcționeze sunt mana in mana ....si in încheiere in cazul colectiv.....a platit cineva ceva ? Un primar si cam atât......spitalele erau la pământ si atunci... ca si acum......deci singura solutie este inca o revolutie si toata clasa politica si serviciile la lopata păziți cu arma ....cu salariul minim pe economie...nu le convine....impuscati

    Sistemul de sanatate din Romania:

    Salarii ca-n Germania + munca si organizare ca-n Romania + dotare si mita ca-n Somalia = dezastru pentru bolnavii din aceasta tara de rahat numita Romania  

    Ba astia din sistemul de sanitate , nu v-a fost rusine pana acum o luna , sa luati salarii de mii de euro si sa va desfasurati activitatea in niste cocinii de spitale cu dotare total neadecvata actului medical . Acum gata v-ati speriat. " Vai nu avem echipament de protectie " si dati bir cu fugitii. De ce nu ati plecat cand trimeteati apartinatorii bolnavilor dupa fese si medicamente. Luati cateva bacnote de euro , ca aveti de unde , si faceti-va masca cu ei. Va mai ajuta si Johanis cu 500 de euro daca cumva vi s-a terminat "malaiul". 

    Când PARLAMENTARII își vor da DEMISIA...

    Daca un medic nu are parte de materiale de protecție din partea conducerii spitalului e moral sa își de-a demisia sau nu?

    Eu cred că tema e la manageri spitale, de multe ori numiți pe pile. 

    Pentru că un serviciu sa fie prestat de un specialist trebuie pe lângă salariu și alte dotări. 

    Instituțiile statului amendează firmele private daca nu se respecta protectia muncii, uneori și nejustificat. Oare la spitale au mers?

    De cate palme avem nevoie pentru a numi oameni competenți la conducerea instituțiilor de stat? 

    Haosul e generat de parlamentari : câtă frunză, câtă iarbă....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb