• Scad preţurile petrolului şi aurului
Euro s-a depreciat uşor ieri, pe pieţele internaţionale, faţă de dolar, după ce agenţia Standard & Poor's a avertizat că ar putea retrograda 15 state din zona euro, dar şi calificativul obligaţiunilor Fondului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF). Moritz Kraemer, şef al diviziei de rating suveran din cadrul S&P New York, a declarat că ratingul EFSF a fost plasat sub supraveghere cu implicaţii negative.
Euro a pierdut 0,1% la ora 10.12 pe piaţa din New York, având un curs de 1,3384 dolari.
Analiştii arată că toate ştirile actuale influenţează dinamica monedei unice, însă cel mai important eveniment este summitul UE programat pentru 8-9 decembrie, care va dicta tendinţa pentru următoarele săptămâni.
Avertismentul S&P a adus scăderi şi pe piaţa petrolului, investitorii temându-se că economia zonei euro va intra în recesiune, afectând cererea de energie. Uniunea Europeană a generat 16% din cererea mondială de petrol, în 2010, conform BP Plc. Statele Unite, cel mai mare consumator mondial de petrol, a generat 21% din cererea totală, respectiv 19,1 milioane de barili pe zi.
Cotaţia petrolului cu livrare în ianuarie a scăzut cu 37 de cenţi (0,4%) la ora 10.18, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 100,62 dolari/ baril. La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în ianuarie a coborât cu 5 cenţi (0,1%), la 109,76 dolari/baril.
Tot ieri, preţul aurului cu livrare în februarie a scăzut cu 25,7 dolari (1,5%) la ora 10.19, la Comex New York, ajungând la 1.708,8 dolari uncia. Şi cotaţia argintului a pierdut 1,7%, ajungând la 31,83 dolari uncia.
În opinia specialiştilor "Goldman Sachs Group" Inc., preţul aurului va creşte în 2012, în condiţiile în care dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut. Amintim că, anul acesta, cotaţia aurului a atins nivelul maxim istoric de 1.923,70 dolari uncia (6 septembrie), după ce băncile centrale şi-au crescut achiziţiile, iar investitorii - plasamentele în acest metal.