Criza de cereale determină Comisia Europeană să se gândească la măsuri fără precedent

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2007

Uniunea Europeană intenţionează să elimine temporar taxele vamale la importurile de cereale, pentru a face faţă dificultăţilor de aprovizionare şi creşterii preţurilor, care se repercutează asupra produselor de bază precum pâinea, pastele sau laptele. În condiţiile actuale de tensiune de pe piaţa mondială, menţinerea acestor taxe vamale constituie o "anomalie", a declarat comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, la încheierea consiliului european consacrat agriculturii.

"În următoarele zile voi propune suspendarea totală timp de un an a taxelor vamale la cereale" pentru anul comercial în curs, care a început la 30 iunie 2007 şi se încheie în iulie 2008, a declarat comisarul.

Măsura va permite ţărilor din UE să importe la cel mai mic preţ cereale din străinătate şi să vină astfel în întâmpinarea creşterii cererii. Rămâne însă ca executivul european să obţină aprobarea ţărilor membre UE.

Multe dintre ele s-au declarat favorabile acestei măsuri, însă Franţa, cea mai mare putere agricolă europeană, a emis unele rezerve.

"Dacă se renunţă la barierele tarifare, este dificil de imaginat că ele vor putea fi reintroduse mai târziu", a declarat ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier.

Dacă o asemenea măsură va fi totuşi adoptată, ar constitui un moment de cotitură pentru Uniunea Europeană, a cărei politică agricolă comună constă, de zeci de ani, în protejarea fermelor sale de concurenţa mondială prin intermediul unor taxe vamale consistente. Aceste taxe vamale sunt, pe de altă parte, în centrul controversei pe care Uniunea Europeană o are cu Statele Unite şi cu ţările cu economie emergentă în cadrul negocierilor de la Organizaţia Mondială a Comerţului referitoare la liberalizarea comerţului mondial.

Însă în prezent contextul s-a schimbat, pentru că preţul materiilor prime agricole pur şi simplu a explodat. Preţul porumbului a crescut cu 85% între 2005 şi 2006. Cel al grâului a crescut cu 60% faţă de anul trecut. Această tendinţă are consecinţe asupra preţurilor a numeroase produse alimentare de bază, cum ar fi pastele sau pâinea, dar şi asupra produselor lactate, pentru că cerealele sunt folosite şi pentru hrana animalelor. Cauza ar fi schimbările climatice, dar şi o cerere în creştere accentuată, precum şi dezvoltarea biocarburanţilor.

Pentru a-i ajuta pe cei mai presaţi de această problemă, miniştrii europeni ai agriculturii au decis să suprime timp de un an obligaţia de a lăsa în pârloagă terenurile cerealiere din UE. "Această schimbare vizează să răspundă situaţiei din ce în ce mai tensionate de pe piaţa cerealelor. Ar trebui să permită creşterea recoltei de cereale de anul viitor cu 10 milioane de tone cel puţin", a subliniat Comisia.

Creşterea cererii şi a preţurilor obligă Uniunea Europeană să pună sub semnul întrebării înseşi fundamentele politicii sale agricole, până în prezent focalizată pe calibrarea volumului recoltelor.

Sunt puse în cauză inclusiv celebrele cote de lapte. Douăzeci de ţări au cerut miercuri la consiliu mărirea acestora, din cauza creşterii preţurilor. Comisia spune că este dispusă să discute pe această temă, dar numai începând din aprilie 2008.

Citiţi, pe această temă si articolul "Rompan: Eliminarea taxei vamale la import nu ieftineşte grâul"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb