CRIZA DEZINFECTANŢILOR DIN SPITALE Hexi Pharma, pusă oficial sub învinuire penală

Laura Boico
Companii / 13 mai 2016

Hexi Pharma, pusă oficial sub învinuire penală

Actualizare 17:54 Cioloş: "Vom cere firmelor ce pun pe piaţă produse biocide un al doilea certificat de analiză de la un laborator acreditat"

Firmele care pun pe piaţă produse biocide vor trebui să aibă şi un al doilea certificat de analiză a acestor produse de la un laborator acreditat, a anunţat astăzi premierul Dacian Cioloş.

"O să publicăm astăzi sau luni cel târziu şi Ordinul de ministru 10 modificat, prin care o să cerem firmelor producătoare şi celor care pun pe piaţă produse biocide să vină cu un al doilea certificat de analiză de la un laborator acreditat tocmai pentru a avea această posibilitate de comparaţie şi a evita situaţiile în care firmele îşi fac această acreditare în propriile laboratoare, chiar dacă ele sunt acreditate", a declarat Dacian Cioloş, după o vizită de lucru la Ministerul Sănătăţii.

Premierul a mai afirmat că săptămâna viitoare vor fi realizate şi proceduri noi în privinţa achiziţiilor publice ale biocidelor.

"Până la sfârşitul săptămânii viitoare o să venim cu proceduri noi legat de achiziţiile publice ale biocidelor. Se lucrează în momentul de faţă la nişte specificaţii tehnice standard care vor sta la baza unui ordin al preşedintelui ANAP, pe baza cărora se vor face aceste achiziţii tocmai pentru a evita probleme care au apărut şi în trecut de anumite contracte cu dedicaţii. Şi am cerut totodată conducerii ministerului să îmi facă o evaluare şi cu alte tipuri de achiziţii care se pot face pe baza aceloraşi proceduri standardizate, pentru mai multă transparenţă şi pentru mai multă claritate", a explicat Cioloş.

Acesta a anunţat că va fi modificat şi un ordin privind standardele şi normele pentru testele de sanitaţie.

"Am cerut totodată pentru săptămâna viitoare şi modificarea unui Ordin, 261 din 2007, cu standardele şi normele pentru testele de sanitaţie, pentru că aceste teste se fac, dar fără să existe nişte referinţe şi nişte indicatori de referinţă atunci când se fac. Există nişte norme europene de mai multă vreme (...) legat de aceste lucruri care pot sta la baza updatării acestui ordin. Imediat ce acest ordin va fi updatat cu aceste noi standarde, vom trece şi la testele de sanitaţie încrucişate, într-o primă fază la o parte dintre spitalele care au fost cu probleme. Ne interesează mai ales acele secţii din spitale şi zone din spitale care sunt cel mai expuse sau care riscă să expună bolnavii cel mai mult", a menţionat Dacian Cioloş, care ocupă şi funcţia de ministru al Sănătăţii.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:45 Cioloş: "Dacă mai sunt unii care folosesc dezinfectanţii Hexi Pharma, o fac pe răspunderea lor"

Premierul Dacian Cioloş a afirmat astăzi că, dacă mai sunt unele spitale care folosesc dezinfectanţii Hexi Pharma, o fac pe răspunderea lor.

Întrebat dacă ştie că la Spitalul Universitar se mai folosesc dezinfectanţii Hexi Pharma, Dacian Cioloş a răspuns: "Dispoziţia autorităţilor e foarte clară. Dacă mai sunt unii care le folosesc, o fac pe răspunderea lor. Ştiţi că avem spitale, o parte dintre ele sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, o altă parte sunt în subordinea autorităţilor locale. Eu, de altfel, am cerut, Ministerul Sănătăţii o să facă un audit şi asupra contractelor care au fost semnate până acum".

Primul ministru a mai spus că va cere şi autorităţilor publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme să lanseze un audit.

"Am cerut şi conducerii Ministerului Sănătăţii să lanseze un audit pe unele contracte ale spitalelor care sunt în subordinea Ministerului şi o să cer acelaşi lucru şi autorităţilor publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme", a precizat Cioloş.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:09 Cioloş: "Am primit mai multe informaţii în aceste zile de la SRI, inclusiv privind infecţii nosocomiale"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că a primit mai multe informaţii de la SRI, inclusiv legate de infecţiile nosocomiale şi de potenţiale probleme la modul cum s-au negociat şi semnat anumite contracte.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii o să facă un audit asupra contractelor care au fost semnate până acum, iar Corpul de control al Guvernului face verificări pe baza informaţiilor primite de la SRI.

"Ministerul Sănătăţii o să facă un audit şi asupra contractelor care au fost semnate până acum. Am primit mai multe informaţii în aceste zile şi de la Serviciul Român de Informaţii. Apropo, domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legat de inclusiv de infecţiile nosocomiale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză şi mi-a trimis acum o sinteză a informaţiilor pe care le avea, inclusiv potenţiale probleme la modul cum s-au negociat şi semnat anumite contracte. Corpul de control al Guvernului verifică pe baza acestor informaţii, face anumite verificări", a afirmat Cioloş, la Ministerul Sănătăţii.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:59 Executivul a trimis la Parchet raportul Hexi Pharama

Guvernul a sesizat Parchetul în legătură cu raportul privind produsele Hexi Pharma, a declarat astăzi premierul Dacian Cioloş.

Anunţul a fost făcut după ce premierul a fost, împreună cu corpul de control, la Ministerul Sănătăţii pentru a verifica documentele privind contractele de achiziţii.

Dacian Cioloş a mai anunţat că săptămâna viitoare vor fi luate măsuri privind achiziţiile publice în domeniul sănătăţii, inclusiv al produselor biocide.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:07 Controale la Ministerul Sănătăţii şi la alte patru spitale

Corpul de control al premierului Dacian Cioloş a început vineri o investigaţie în scandalul dezinfectanţilor diluaţi: face verificări la Ministerul Sănătăţii, dar şi la patru spitale din Capitală, transmite Antena3.ro

S-au făcut controale la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan şi Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti), în temeiul Ordinului nr. 61/29.04.2016, cu preluarea documentelor aferente tuturor aspectelor legate de obligaţiile unităţilor sanitare publice cu paturi aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii, în ceea ce priveşte achiziţionarea de produse biocide, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, remis redacţiei.

Sunt verificate contractele Hexi Pharma cu instituţiile, altele decât cele investigate de Parchetul General.

În plus, s-ar putea ca sâmbătă, premierul Cioloş să aibă o întâlnire cu experţii străini chemaţi în ajutor în povestea dezinfectanţilor diluaţi.

(L.B.)

-----------

Actualizare 12:10

Hexi Pharma a fost pusă sub învinuire penală, iar adminstratorul firmei, Dan Alexandru Condrea, a fost citat la Parchet, fiind acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificare de produse, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

Hexi Pharma, compania implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi, a cerut intrarea în insolvenţă pentru o datorie de aproape 23,5 milioane de lei.

Între timp, au apărut noi detalii din cererea de insolvenţă depusă de Hexi Pharma la Tribunalul Bucureşti. Compania spune că SRI şi Ministerul Apărării Naţionale au datorii către furnizorul de substanţe dezinfectante, potrivit Digi24.ro.

24 de angajaţi ai firmei Hexi Pharma au fost audiaţi de poliţişti, mai exact, jumătate din personalul firmei. Aceştia sunt oamenii care lucrau pe linia de producţie, acolo unde se preparau dezinfectanţii. Anchetatorii vor să afle detalii despre procesele folosite şi cum se ajungea ca dezinfectanţii vânduţi în spitale să fie diluaţi de câteva mii de ori.

(L.B.)

---------------

Actualizare 10:37 Hexi Pharma are facturi neachitate către un offshore din Cipru, datoriile cumulate ajungând la 20 de milioane de euro

Firma implicată în scandalul dezinfectanţilor are facturi neachitate în valoare de milioane de euro către Hatom Limited Limassol, un offshore din Cipru. Jurnaliştii de la Rise Project susţin că acest offshore este controlat tot de Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

Cu alte cuvinte, datoriile Hexi sunt către o firmă controlată de acelaşi patron, conform Digi24.ro.

Datoriile reprezintă valoarea materiilor prime pentru substanţele dezinfectante, materii prime aduse în România prin acest offshore.

Surprinzător e faptul că datoria depăşeşte cu mult cifrele de afaceri ale companiei. Mai precis, vorbim de o datorie totală de 20 de milioane de euro, adică aproximativ 90 de milioane de lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a companiei Hexi Pharma a fost în 2014 de doar 19 milioane de lei.

(L.B.)

--------------

Actualizare 10:05 Europarlamentarii Daciana Sârbu şi Victor Negrescu cer Comisiei Europene măsuri ferme în contextul crizei dezinfectanţilor Hexi Pharma.

Europarlamentarii social-democraţi, Daciana Sârbu şi Victor Negrescu, atrag atenţia Comisiei Europene (CE) asupra riscurilor de sănătate generate de recenta criză din România privind dezinfectanţii diluaţi, furnizaţi de Hexi Pharma, şi cer măsuri ferme pentru ca astfel de situaţii să nu mai fie posibile în niciun sistem sanitar de pe teritorul Uniunii Europene.

"În opinia Comisiei, ce se poate face la nivel european pentru ca eşecul unor state de a aplica regulile existente să nu genereze consecinţe grave pentru sănătatea publică şi să nu afecteze cetăţenii, aşa cum s-a întâmplat în România recent? Cum poate Comisia să se implice astfel încât sistemul sanitar din România să fie sprijinit în evitarea unor astfel de situaţii pe viitor?", se arată în interpelarea adresată Comisiei Europene de către cei doi europarlamentari români.

De asemenea, Daciana Sârbu şi Victor Negrescu solicită Comisiei Europene să elaboreze o legislaţie fermă prin care statele membre să verifice mult mai strict respectarea regulilor de igienă în spitalele europene, având în vedere că, în lipsa unor inspecţii serioase, astfel de cazuri pot apărea oricând, în oricare dintre statele membre.

(L.B.)

---------

Producătorul de biocide Hexi Pharma, implicat în scandalul dezinfectanţilor diluaţi, are datorii de 23,5 milioane de lei. Informaţia apare în cererea de insolvenţă depusă săptămâna aceasta la Tribunalul Bucureşti, potrivit Digi24.ro

Judecătorii vor judeca cererea pe 17 mai.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daciana Sarbu sa-l intrebe pe ..Ponta dece a musamalizat aceasta neregula...pe care SRI {nasul Maior sef SRI} la informat prin cele 100 de rapoarte.....

    despre care se stie si noi toti ne prefacem ca nu le vedem! despre medicamentele care ne sunt prescrise de medici doar de dragul unui comision sau vacante,,,,era sa uit !!! in romania te numesti erou daca din cind in cind iti mai faci treaba pentru care esti platit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb