Criza din Grecia trimite investitorii pe pieţele est-europene

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2010

Investitorii revin pe pieţele din Europa de Est, la un an după ce criza bancară i-a îndepărtat de această regiune, potrivit unei analize Bloomberg, care arată că schimbarea de strategie este determinată de incertitudinea tot mai acută privind situaţia din Grecia.

Conform studiului Bloomberg, temerile legate de faptul că Grecia ar putea ajunge într-o criză de finanţare, îmbunătăţesc, prin comparaţie, imaginea statelor est-europene, care au deficite mult mai reduse şi nevoi de finanţare mult mai scăzute.

"Pacific Investment Management" Co., companie americană care administrează cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, a anunţat că, săptămâna trecută, a adăugat în portofoliul său datorii din Polonia, iar "HSBC Holdings" Plc, cea mai mare bancă europeană, a calificat acţiunile companiilor din Ungaria drept "oportunităţi de achiziţie".

Obligaţiunile din Cehia, Turcia şi Rusia vor avea performanţe peste estimări, deoarece aces-te ţări vor înregistra, până în 2011, un nivel al datoriei publice care ajunge la numai o treime din cel al Greciei sau Italiei, potrivit "Credit Agricole Cheuvreux", divizia de brokeraj a băncii franceze "Credit Agricole".

Ungaria, primul stat membru UE care a primit un pachet de salvare de la FMI, în urma crizei financiare, şi-a înjumătăţit deficitul bugetar din 2006 până acum, iar Polonia a lansat un program prin care urmăreşte să vândă active de stat de 10 miliarde de dolari.

"Am văzut primul val de contagiune, care nu a făcut nicio discriminare. Al doilea val însă, care se manifestă acum, aduce o diferenţiere", a declarat, pentru Bloomberg, Agnes Belaisch, strateg pentru pieţe emergente la "Threadneedle Asset Management" din Londra, fost economist principal al Fondului Monetar Internaţional.

În opinia lui Belaisch, obligaţiunile din Europa de Est vor avea performanţe mai bune decât titlurile de pe pieţele emergente din Asia şi America Latină, deoarece regiunea menţionată "îşi atacă hotărât dezechilibrele".

La rândul său, Simon Quijano-Evans, şeful diviziei de strategie şi economie pentu pieţe emergente în cadrul "Cheuvreux", a afirmat: "Chiar şi cel mai îndatorat stat din Europa emergentă, Ungaria, arată mai bine decât periferia zonei euro, unde situaţia va fi dureroasă în următorii doi ani. Europa de Est a depăşit deja prima etapă a relansării, pachetele de sprijin de la FMI şi UE sunt în derulare, iar guvernele au început deja ajustările. În schimb, la periferia zonei euro, problemele abia au început să fie recunoscute şi abordate".

De menţionat că Polonia, singura ţară din UE care a evitat recesiunea în 2009, aşteaptă o creştere economică de 3% anul acesta, iar Ungaria - o scădere de 0,2%. România şi Slovacia încă sunt în recesiune, situaţie de care se teme şi Republica Cehă, care a consemnat, în mod neaşteptat, un declin de 0,6% al PIB-ului, în ultimul trimestru din 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb