CRIZA DIN ORIENTUL MIJLOCIU  Cine aprinde focul nuclear al Iranului

MIHNEA DUMITRU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iunie 2017

Cine aprinde focul nuclear al Iranului

Un joc extrem de complex se derulează în Golful Persic, cu micul stat Qatar prins între mai multe voinţe geopolitice. Luni, Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egipt, guvernul libian şi Yemen şi-au retras diplomaţii din statul peninsulă şi au stopat orice modalitate de transport prin spaţiile naţionale aferente, într-o blocadă diplomatică şi economică fără precedent în Peninsula Arabă.

Acţiunea concertată a statelor majoritar sunite vine în contextul unor avertizări repetate cu privirea la politica externă agresivă a statul quatarez şi la scurt timp după vizita de stat întreprinsă de Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, în regatul saudit. Preşedintele SUA declara, pe 22 mai, că statele din zonă trebuie să alunge extremismul islamic din zonă. Qatarul a fost acuzat, de-a lungul timpului, că susţine mai multe organizaţii militante şi teroriste, cum ar fi Frăţia Musulmană, dar şi că joacă un rol de partener junior la interesele Iranului în regiune - în special în conflictul palestinian.

În delicata balanţă dintre forţele politice şi militare din Golf, în special între Iran şi Arabia Saudită, ca principali actori regionali, Qatarul a ales o cale de provocare la adresa vecinului mai mare din sud, după o serie de evoluţii independente cu privire la viziunea de dezvoltare în zonă. La o masă mai mare, care include Statele Unite şi Israelul, pe de o parte, şi Arabia Saudită şi Egiptul de cealaltă, micul actor peninsular are independenţa necesară pentru a se face auzit.

Reacţia statelor din zonă pare să fie o lovitură de pedeapsă aplicată în siajul unei posibile înţelegeri cu privire la pacea din Orientul Mijlociu (Israel - Palestina), pe care Iranul nu o susţine.

Qatarul este pe locul trei în lume la resursele de gaze naturale şi deţine importante rezerve de petrol. Preţurile la petrol au crescut, în ultimele zile, dintr-o sumă de factori care includ problemele logistice pe care le va pune situaţia Qatarului, dar şi datorită unei scăderi în rezervele SUA.

Blocada economică îşi face, deja, simţite efectele. Statul din Golf găzduieşte sute de mii de muncitori din alte state musulmane şi primeşte peste o treime din resursele de hrană din Arabia Saudită. În jur de 200.000 de cetăţeni ai Qatarului controlează o forţă de muncă de aproximativ 2,7 milioane. De asemenea, Qatarul urmează să găzduiască Cupa Mondială din 2022 şi un număr de proiecte pot fi îngheţate sau întârziate, din cauza închiderii singurei sale graniţe terestre, cu Arabia Saudită.

Relaţiile dintre Qatar şi Arabia Saudită au fost destul de reci în ultima perioadă, dar au îngheţat în urma schimbărilor de putere din Egipt, din 2003, în care cele două state au susţinut candidaţi diferiţi pentru preşedinţie (Qatar a susţinut candidatul Frăţiei Musulmane). Susţinerea grupării Hamas, în Gaza, ca şi declaraţiile recente pro-Iran făcute de emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, au accelerat reacţia diplomatică a celorlalte state din regiune. Având în vedere o reîncălzire a relaţiilor dintre Hamas şi Iran, dar şi faptul că statul Qatar a oferit găzduire unor foşti lideri ai organizaţiei palestiniene, o posibilă înţelegere cu privire la efortul de pace din Orientul Mijlociu, mai ales susţinută de SUA, poate fi în pericol.

Actorii mari joacă pe o hartă cu interese mult mai mari şi distante de Qatar, în măsura în care există şi limitări ale escaladării conflictului. Qatar găzduieşte o bază americană, cea mai mare din regiune, care supervizează acţiunile militare SUA din Siria, Afghanistan, Irak şi alte 18 ţări. Donald Trump a dezvoltat deja, în stilul propriu, pe Twitter, legăturile dintre anumite grupări teroriste şi Qatar, spunând cum discuţiile (private) purtate pe marginea situaţiei în Arabia Saudită au indicat micul stat ca principalul vinovat al situaţiei. Diplomaţia americană şi reprezentanţii armatei SUA s-au grăbit, apoi, să minimizeze declaraţiile şefului de stat.

Într-un context deja dificil, ieri, un atac în Iran arată că şi gruparea teroristă ISIL (Statul Islamic din Irak şi Levant) intră în jocul deja complex din zonă, ca un evident efort de destabilizare a regiunii. Un grup de terorişti a atacat Parlamentul Iranului şi mausoleul Ayatolahului Khomeini, liderul revoluţiei din 1979. Este un atac cu puternice valori ideologice, fiind încă neclară legătura directă cu problemele Qatarului, mai ales că micul stat face parte dintr-o coaliţie multinaţională de eliminare a grupării teroriste. Valenţele destabilizatoare sunt, însă, evidente.

Aşadar, într-o situaţie extrem de complexă, pariul pare să fie făcut - un plan saudit de pace în Orientul Mijlociu adoptat de SUA, cu regatul ca principal actor în regiune. În contextul unei afaceri de arme cu regatul de 110 miliarde de dolari, este o schimbare faţă de politica predecesorului Obama, care susţinea o strategie de incluziune a Iranului la masa deciziei, chiar dacă pe termen lung şi cu renunţarea la programul nuclear. Faptul că statul Qatar susţine încă introducerea Iranului în ecuaţie provoacă o blocadă economică şi diplomatică pe care analiştii cu greu o văd rezolvată fără "pierderea feţei" de către qatarezi şi care, cel mai probabil, va vedea şi o reacţie puternică din partea Iranului, mai ales în siajului atacului terorist din Teheran. Este foarte posibil ca ambele deziderate americane din zonă, mai exact pacea în Israel şi non-proliferarea nucleară în Iran, să nu fie complementare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine aprinde focul? Pai sa stam strimb si sa gindim oblu atunci. Qatar relatii bune cu Iran. Arabia Saudita in schimb cu SUA. Turcia si Egiptul au relatii bune cu Arabia Saudita deci au sustinut izolarea diplomatica si economico-spatiu aeriana a Qatarului. Catre cine se indreapta dupa ajutor,? Corect ...Iran. Cine are ciuda pe programul nuclear iranian, din nou functional? Corect. SUA. Cine sustine prin finantare indirecta via Arabia Saudita si Iordania "opozitia moderata" din Siria care este "mano a mano" cu ISIS? Corect.SUA. Cine se face ca-i bombardeaza pe ISIS in Siria si de fapt bombardeaza pozitiile armatei guvernamentale siriene, sustinind teroristii ISIS? Corect din nou. SUA si aliatii. Cine controleaza si a controlat dintotdeauna, din 1980 pe Bin-Laden si celulele lui in Afgaistan, cine a rebranduit terorismul din al-qaida in ISIS, dupa "eliberarea" si "democratizarea post arme de distrugere in masa negasite niciodata" din IRAK. Corect ... se stie. Cine tot scormoneste pamintul cu focare de razboi ? Corect din nou. Habemus Necator americanus .

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb