Criza din PSD îl împinge pe Adrian Năstase înspre şefia partidului

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 12 ianuarie 2005

Documentul de la Cluj, semnat de 14 reprezentanţi ai filialelor locale ale PSD, îi pregăteşte terenul lui Adrian Năstase înainte de Congresul partidului din luna martie. Ioan Rus, şeful Organizaţiei PSD Cluj, a precizat, ieri, că partidul nu are o problemă de lider: "PSD are un preşedinte şi nu cred că rezultatele obţinute de Adrian Năstase impun o schimbare a sa." Susţinătorul lui Adrian Năstase a specificat, însă, că cele 14 organizaţii nu cer decît "trecerea în linia a doua a celor despre care opinia publică crede că au o problemă de imagine, chiar dacă aceasta nu este reală sută la sută."

Din documentul amintit înţelegem că Adrian Năstase, "în calitate de preşedinte al PSD, a dus partidul în Internaţionala Socialistă şi a dus modernizarea structurilor pînă la punctul în care se află astăzi. Este un lider cu mare potenţial de polarizare politică şi o mare influenţă externă."

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a subliniat, ieri, ca reacţie la documentul clujean, că "Biroul de Coordonare şi Adrian Năstase trebuie să-şi asume eşecul alegerilor generale, iar în fruntea PSD trebuie să vină un politician tînăr."

Astfel, criza din PSD devine din ce în ce mai evidentă înainte de apropierea Congresului. După declaraţiile incendiare ale unor reprezentanţi ai filialelor locale, precum Mihai Tănăses-cu, Marian Oprişan sau secretarul general al Comisiei de Arbitraj a PSD, Doru Giugulea, săptămîna aceasta alţi 14 reprezentanţi ai filialelor din Ardeal şi Banat au reacţionat, "cerînd reforma profundă a PSD". Semnatarii au elaborat un program politic, prin care au analizat motivul eşecului de la alegerile locale şi prezidenţiale, totodată emiţînd soluţii pentru o viitoare reformă în PSD. În opinia preşedinţilor de filiale, PSD a pierdut bătălia politică datorită "modului greoi de luare a deciziilor, supradimensionării echipei de conducere şi incapacităţii ei de a introduce corecţiile necesare la timp, în ciuda avertismentelor constante primite din partea analiştilor".

Sfîrşitul carierei lui Ion Iliescu în PSD?

Semnatarii documentului consideră, de asemenea, că un alt motiv pentru pierderea "reprezentativităţii din partid" este conflictul permanent dintre fos-ta Preşedinţie, adică Ion Iliescu, şi fostul Guvern, Adrian Năstase. Un exemplu consemnat în document se referă la refuzul lui Ion Iliescu de a organiza alegeri anticipate, aşa cum a cerut premierul Adrian Năstase în 2002. Argumentul semnatarilor este că reproşurile lui Ion Iliescu faţă de Adrian Năstase au construit, de fapt, mesajul opoziţiei, în pregătirea alegerilor din 2004.

Reprezentanţii locali mai acuză conducerea PSD de lipsă de transparenţă şi democraţie internă: "Alianţa cu PUR şi anunţarea prematură a unei formule guvernamentale cu UDMR, înainte de turul al doilea al prezidenţialelor, au fost soluţii contestate de filialele locale ale partidului, dar excesiva centralizare a eliminat orice dezbatere care ar fi contrazis soluţiile luate la vîrf."

Pesediştii cred că în momentul alegerilor interne din PSD, liderii centrali au folosit doar ca pretext reforma partidului, deoarece în final, au fost impuşi de la centru oameni care nu au participat la competiţia internă. Declaraţia face referire, din nou, la zvonul care a circulat în presă, în preajma alegerilor interne din PSD, conform căruia Ion Iliescu ar fi impus, pe locuri eligibile, cîţiva dintre "oamenii săi".

Soluţiile propuse de cele 14 organizaţii locale sînt regionalizarea politicii PSD, dar şi schimbarea unor reguli de organizare internă a partidului. Semnatarii cer desfiinţarea Biroului Coordonator şi revenirea la funcţionarea statutară a Delegaţiei Permanente.

Pînă la închiderea ediţiei, alte organizaţii PSD din ţară s-au alăturat celor din Banat şi Ardeal. Membri ai filialelor din Moldova, dar şi din Gorj s-au arătat partizani cu ideile reformiste ale colegilor lor de peste Carpaţi.

Adrian Năstase candidează din nou la şefia PSD

Reacţia liderilor "de la centru" nu au întîrziat, ieri, să apară. Ion Iliescu nu a dorit să comenteze acuzaţiile care i s-au adus de reprezentanţii filialelor locale. În schimb, Adrian Năstase a spus că în PSD trebuie continuată reforma începută acum patru ani, atunci cînd PDSR s-a transformat în PSD şi a fuzionat cu PSDR. Referitor la declaraţia unui parlamentar al socialiştilor europeni, conform căreia PSD ar trebui să se modernizeze în profunzime, Adrian Năstase apreciază că nu este cazul să "se exagereze". Totodată, Adrian Năstase a confirmat înţelegerile la care au ajuns unii lideri în cadrul întîlnirii de la Scroviştea, subliniind că Ion Iliescu va rămîne întodeauna preşedintele "fondator" al PSD, în timp ce el, Adrian Năstase, va candida la funcţia supremă în partid.

Actualul preşedinte PSD nu consideră declaraţiile liderilor din Ardeal şi Banat acuzaţii la adresa conducerii centrale: "Este o discuţie publică despre viitorul partidului şi avem un moment foarte bun să încurajăm acest tip de dezbateri". El a susţinut necesitatea unor modificări de statut.

Deputatul PSD Victor Hrebenciuc, apropiat al lui Ion Ilies-cu, consideră că în PSD a venit vremea analizelor, la fel ca în toa-te partidele din ţară. În opinia domniei sale, însă, reforma din PSD poate să o înceapă oricine, chiar şi fondatorul partidului, Ion Iliescu. De asemenea, Victor Hrebenciuc nu înţelege ce i-a determinat pe liderii din Banat şi Ardeal să ia o astfel de hotărîre.

Fierbere la sediul central din Băneasa

Ieri, la sediul din Băneasa a avut loc o întîlnire fulger, de aproximativ patru ore, a celor 19 preşedinţi PSD ai Consiliilor judeţene, în paralel cu şedinţa şefilor lor de la centru: Adrian Năstase, Octav Cozmîncă, Nicolae Văcăroiu şi Ion Iliescu.

Astfel, preşedintele Consiliului judeţean Dolj, Ion Prioteasa, ne-a declarat că în cadrul şedinţei de ieri s-a analizat modul în care s-au desfăşurat alegerile, dar şi modalitatea în care s-a reformat partidul pînă acum. Domnia sa ne-a mai spus că, în cadrul întîlnirii, au fost luate hotărîri referitoare la modernizarea partidului şi instaurarea democraţiei în PSD, în special introducerea votului secret pentru alegerile din luna martie.

Preşedintele Consiliului judeţean Dîmboviţa consideră că, de la data Congresului partidul poate să meargă mai departe şi cu, şi fără, Adrian Năstase sau Ion Iliescu, însă crede că cei responsabili trebuie să-şi asume eşecul din alegeri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb