CRIZA EUROPEANĂ Dominique Strauss-Kahn, FMI: Măsurile de austeritate adoptate de Spania sunt "drastice"

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2010

Problema în acest moment este să vedem cum vor fi implementate aceste măsuri, în special cele care provoacă îngrijorări pe piaţa muncii", a declarat Dominique Strauss-Kahn.

Problema în acest moment este să vedem cum vor fi implementate aceste măsuri, în special cele care provoacă îngrijorări pe piaţa muncii", a declarat Dominique Strauss-Kahn.

Măsurile de austeritate adoptate de Guvernul spaniol sunt drastice şi adecvate, consideră directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn. Domnia sa a precizat într-un interviu: "Măsurile luate de Guvern sunt drastice şi ar trebui să ajute la revenirea încrederii în viitor. Problema în acest moment este să vedem cum vor fi implementate aces­te măsuri, în special cele care provoacă îngrijorări pe piaţa muncii". El a explicat că reformarea pieţei muncii rigide din Spania, recomandată de FMI şi alte organizaţii, este următoarea misiune pentru Guvern.

"Guvernul ia acum măsuri în acest sens şi trebuie să aşteptăm pentru a vedea rezultatele negocierilor dintre guvern, oameni de afaceri şi angajaţi", a apreciat Strauss-Kahn.

Referitor la fuziunile dintre băncile de economii din Spania, directorul general al Fondului Monetar Internaţional a afirmat: "Ceea ce face Spania este absolut normal, este o consolidare naturală a sectorului bancar". Banca Spaniei a cerut fuziunea aşa-numitelor "cajas", bănci regionale care au majorat mai mult de cinci ori acordarea creditelor în timpul celor zece ani de boom imobiliar în Spania şi care reprezintă aproximativ jumătate din împrumuturile acordate în ţară. Ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, a afirmat că în următoarele săptămâni vor fuziona mai multe bănci de economii, şi a cerut guvernelor regionale, care numesc directorii în multe bănci de economii regionale, să nu întârzie tranzacţiile din motive politice.

Fitch a revizuit în scădere ratingul acordat Spaniei

Fitch a revizuit în scădere ratingul "AAA" acordat Spaniei, după ce ţara a adoptat măsuri de austeritate, demonstrând dificultatea de a ges­tiona criza datoriilor în zona euro prin reduceri bugetare care afectează creşterea economică. Vineri, agenţia de evaluare financiară a redus cu o treaptă, la "AA plus" ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei, cu perspectivă stabilă. Din 2003, Spania a beneficiat de ratingul de top "AAA" de la Fitch. Recent, Guvernul spaniol a promis că va reduce drastic cheltuielile pentru a putea aduce deficitul public de la 11,2 procente din PIB, în 2009, la trei procente din PIB în 2013, în încercarea de a-i convinge pe investitori de angajamentul său faţă de prudenţa fis­cală. Conform noilor prognoze, deficitul public al Spaniei ar urma să coboare la şase procente din PIB în 2011 şi la 4,4 procente din PIB în 2012.

Franţa trebuie să reducă cheltuielile pentru a nu pierde ratingul "AAA"

Franţa trebuie să ducă la bun sfârşit măsurile planificate pentru scăderea cheltuielilor şi reducerea deficitului pentru a-şi păstra ratingul de top "AAA", a declarat Francois Baroin, ministrul francez pe probleme de Buget, citat de Agerpres.

"Obiectivul menţinerii ratingului < AAA > este unul care necesită efort. Trebuie să menţinem ratingul nostru < AAA >, să reducem gradul de îndatorare, pentru a evita să fim prea dependenţi de pieţele financiare", a afirmat oficialul francez.

Calificativul "AAA" este un rating de top atribuit de agenţiile de rating internaţionale care evaluează situaţia financiară a statelor, ceea ce le permite acestora să se împrumute la rate mai favorabile.

Guvernul francez a estimat că deficitul public va ajunge în acest an la 8,2% din PIB, la 6% din PIB în 2011 şi la 4,6% în 2012. Dacă această tendinţă continuă, deficitul public al Franţei nu va ajunge în 2013 la3% din Produsul Intern Brut (PIB), limita Pactului de Stabilitate a zonei euro. În timp ce vecinii Franţei au anunţat măsuri dure de reducere a cheltuielilor, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost prudent, refuzând să vorbească despre un program de austeritate. Dar guvernul intenţionează să reducă cheltuielile din sectorul sănătăţii, să reformeze sistemul de pensii şi să crească vârsta minimă de pensionare, într-o încercare de a ţine sub control datoria în creştere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb