Criza financiară se extinde în Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2008

"BNP Paribas" preia activităţile "Fortis" din Belgia şi Luxemburg

"BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, a decis să preia controlul activităţilor "Fortis" din Belgia şi Luxemburg, pentru 14,5 miliarde de euro (19,8 miliarde de dolari). BNP plăteşte 9 miliarde de euro în acţiuni şi 5,5 miliarde de euro în numerar pentru 75% din "Fortis Bank" Belgia, plus toate operaţiunile de asigurare derulate de bancă în Belgia şi 67% din activităţile "Fortis" din Luxemburg. În schimb, statul belgian va deţine 11,6% din "BNP Paribas", iar Luxemburgul - 1,1%.

BNP câştigă astfel aproape 3,3 milioane de clienţi retail în Belgia şi Luxemburg, respectiv 1.458 de sucursale, inclusiv pe cele din Polonia, Turcia şi Franţa. În 3 octombrie, guvernul olandez a preluat controlul la diviziile "Fortis" din Olanda, pentru 16,8 miliarde de euro.

Nou plan de salvare pentru "Hypo Real Estate"

Guvernul german, asiguratorii şi băncile din ţară au convenit asupra unui plan de salvare revizuit, în valoare de 50 de miliarde de euro (68 miliarde de dolari), pentru creditorul imobiliar "Hypo Real Estate Holding" AG. Industria financiară din

Germania a decis să dubleze linia de credit pentru "Hypo Real Estate" la 30 de miliarde de euro, a declarat Torsten Albig, purtător de cuvât al ministrului de Finanţe, Peer Steinbrueck. Guvernul nu şi-a modificat suma garantată.

Danemarca garantează toate depozitele persoanelor private

Guvernul danez a decis să garanteze toate depozitele bancare constituite de persoanele private, urmând exemplul Irlandei, Greciei şi al Germaniei. În schimbul garanţiei guvernamentale, băncile daneze au fost de acord să creeze, în următorii doi ani, un fond de lichidităţi de până la 35 miliarde de coroane daneze (4,37 miliarde de euro), care ar urma să vină în ajutorul instituţiilor aflate în dificultate. Partidele parlamentare daneze au aprobat acest acord, cu excepţia a două formaţiuni de extremă stânga.

Până acum, băncile daneze garantau doar 300.000 de coroane (40.000 de euro) din depozitele bancare.

Suedia dublează plafonul de garantare a depozitelor

Guvernul suedez a anunţat că va garanta până la 500.000 de coroane (51.110 de euro) din depozitele bancare ale persoanelor fizice, dublând plafonul de garantare, care până acum era de 250.000 de coroane.

Nevoia de salvare a băncilor de la colaps financiar se face tot mai mult simţită în Europa. După ce, săptămâna trecută, Belgia şi Franţa au asigurat o linie de împrumut de 6,4 miliarde de euro celui mai mare creditor mondial pentru autorităţile locale, "Dexia" SA, iar Marea Britanie a naţionalizat "Bradford & Bingley" Plc, guvernele europene fac noi eforturi ca să asigure lichidităţile necesare instituţiilor financiare din regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb