Criza financiară va păli în faţa crizei apei

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iunie 2011

Criza financiară va păli în faţa crizei apei

Criza financiară va părea o glumă bună în comparaţie cu ceea ce se va întâmpla în momentul în care se va declanşa criza apei potabile. Specialiştii susţin că din 2025 va apărea această gravă problemă, resursele de apă potabilă urmând să acopere din ce în ce mai puţin nevoile populaţiei globului.

Nici în acest moment lucrurile nu stau foarte bine, peste 1,1 miliarde de oameni trăind în condiţii precare de igienă din cauza lipsei fluidului vital.

Cifrele vorbesc de la sine: 4.000 de copii mor zilnic din cauza unor boli provocate de lichidele infestate pe care le consumă, în condiţiile în care 88% din bolile care sunt întâlnite în prezent sunt cauzate de lipsa igienei şi a poluării apei. Profesorii Academiei de Ştiinţe din Moscova susţin că nu suntem departe de momentul în care întreg mapamondul va fi lovit de criza apei. Calculele Organizaţiei Naţiunilor Unite spun că până în 2020, consumul va creşte cu 40%, iar până în 2025, doi din trei oameni vor trăi în condiţii de "stres" din cauza lipsei apei. Africa, Orientul Mijlociu şi mai ales sudul Asiei vor fi în prima linie în ceea ce priveşte aceas-tă problemă. Cele mai populate ţări ale globului, China şi India vor avea nevoie de apă potabilă fiind posibil ca în curând să se recurgă la importuri substanţiale de apă din ţări cu bazine hidrografice uriaşe, cum sunt Brazilia, Rusia şi Canada. Nevoile de hrană ale unei populaţii în continuă creştere fac ca în agricultură să se folosească o cantitate uriaşă de apă, 70% din consumul mondial. Nici industria nu face economie în ceea ce priveşte această resursă, centralele nucleare conducând în topul marilor consumatori. Specialiştii au oferit şi câteva exemple: pentru a obţine o tonă de oţel sunt necesari 20 metri cubi de apă, o tonă de hârtie - 200 metri cubi de apă, un kilogram de orez având nevoie de 5000 de litri de apă pentru a putea fi produs, un hamburgher - 250 de litri, un pahar de suc de portocale - 850 de litri.

Poluarea şi încălcările normelor ecologice nu fac decât să diminueze constant rezervele de apă potabilă ale Pământului. Poluarea râurilor şi fluviilor poate avea efecte catastrofale; spre exemplu în India, fluviul Gange este singura sursă de apă potabilă pentru 500 de milioane de oameni.

Un studiu, apărut în publicaţia Academiei de Ştiinţe a SUA, a analizat 8000 de războaie care au avut loc în ultimii 500 de ani, majoritatea având printre factorii declanşatori lipsa apei. În ultimii 40 de ani au existat numeroase litigii între ţări vecine pe această temă, cele mai cunoscute fiind cele dintre Siria şi Irak, din 1974, în legătură cu construcţia unor hidrocentrale pe fluviul Eufrat, procesul dintre Ungaria şi Cehoslovacia, din 1992, privind drepturile asupra apelor Dunării, conflictele dintre Egipt şi Etiopia. Tocmai de aceea există temeri că declanşarea unei astfel de crize ar putea genera o conflagaraţie la nivel mondial. Sesizând pericolul, guvernele mai multor ţări au trecut la măsuri concrete, în Arabia Saudită o mare parte din banii obţinuţi din vânzarea petrolului sunt investiţi în tehnologii care să permită desalinizarea apei mării la nivel mare. Canada are drept plan de rezervă folosirea gheţarilor, tot rezervele de gheaţă fiind vizate şi de chinezi. Preţul apei se află în continuă creştere la nivel mondial.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Aceasta chiar este o mare problema. Poate asa vom incepe sa apreciem darurile oferite de natura si de care ne batem joc zilnic.

    Lasa apa, bea p-i-p-i

    1. chiar si rumegatoarele ar trebui sa bea niscai apa sa poata face pipi . biologia nu a demonstrat pana acum ca daca bei pipi poti urina apa...

      Criza apei era prevazuta din secolul trecut de catre CEI CARE PROVOACA ASEMENEA FENOMENE ! Motivele sunt sunt simple : goana dupa resurse capabile sa produca BANI ! Credeti dvs ,cei care lecturati acest articol din Bursa on-line ca o criza vine din senin, cum a afirmat mafalda Roubini,provocata de fenomene financiare ce scapa de sub control? Sa fim seriosi ! Totul este planificat! Iar planificarea este facuta din Wall-Street, City-ul Londonez si alte banci europene! Mai bine sa fim atenti la fcaptul ca romanii sunt goniti aiurea din tara pentru asi gasi de lucru in Europa iar gasca cotrocenista incurajeaza exodul romanilor! Facand jocul celor din grupul de la Davos . In timp ce se incurajeaza varfurile ce planifica aceasta actiune pentru planul de palestinizare a Romaniei cfm unui site privat. Bine documentat ! Romania are toate conditiile pentru a deveni, cu resursele ei de ape minerale si de alte categorii un rai pentru un asa zis popor ales ! Care nu vine dintr-o tara ci din mai multe ! Incetul ,cu incetul ! Punandu-si oamenii lor la conducerea tarii ! Sau credeti ca alogenii nu conduc Romania? Va inselati! Din !990 tara noastra este condusa de alogeni si cozile lor de topor , aparute si stimulate corespunzator ! Pentru a nu deverni straini in propria tara si pt a nu plati si dreptul de a calca pe pamantul tarii trebue sa ne trezim si sa gonim definitiv de la putere gasca politica parlamentara actuala ,cu alogenul sef ,cotrocenist ! In mod democratic sau nu ! Pana nu e prea tarziu ! Vom face cunoscut planul criminal al sistemului bancar existent in Romania ce consta in ai face pe romani chiriasi in propriile case! Materialul este stocat in baza noastra de date ! Dateaza din anii: 2006-2009! Vom indica si sursa ! Coroborate,toate aceste actiuni trebue sa va trezeasca pe toti la realitate! Ca zambetul unui alogen,aflat la putere insamna deposedare de tot ce ni se pare al fi al nostru Si vandut gastii financiare amintite ! Ce a planificat asa zisa criza a apei ! Referitor la criza apei si jocul financiar din umbra ,baza noastra de date incepe din anii 2001! Si in final ,bomboana de pe coliva : un grup financiar va investi cam 300milioane euro pentru un lant de aziluri de lux ! Cu o taxa de 850-900 euro pe luna ! Pentru romani ? Nu pentru cei ce vaneaza resursele si confortul din tara noastra!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb