• Băncile şi bursa din ţară sunt închise
Sistemul financiar din Coasta de Fildeş este afectat semnificativ de închiderea băncilor şi de suspendarea activităţilor pieţei de acţiuni, în contextul crizei politice din ţară, anunţă Bloomberg.
Băncile străine "Standard Chartered" Plc, "Citigroup" Inc., "BNP Paribas" SA şi "Société Générale" SA şi-au închis diviziile din Coasta de Fildeş - cel mai mare producător mondial de cacao, din cauza temerilor privind siguranţa angajaţilor, după alegerile din 28 noiembrie 2010, când au apărut două adminis-traţii paralele.
"Date fiind provocările tot mai mari din Coasta de Fildeş, am decis să suspendăm temporar operaţiunile noastre până la momentul la care vom putea opera în siguranţă", a declarat Shaun Gamble, purtător de cuvânt al biroului din Londra al băncii britanice "Standard Chartered".
La rândul lor, oficialii "Société Générale" au afirmat: "Din păcate, nu mai suntem în poziţia să asigurăm condiţii de operare sigure pentru clienţi şi angajaţi". Banca are 47 de sucursale în Coasta de Fildeş şi speră să-şi reia activităţile locale cât mai curând.
Banca Centrală a Statelor Vest-Africane le-a cerut băncilor din regiune să oprească toate tranzacţiile cu agenţiile din Coasta de Fildeş, confiscate de ex-preşedintele Laurent Gbagbo, care a refuzat să predea puterea.
La rândul său, Alassane Ouattara, recunoscut de comunitatea internaţională drept câştigatorul alegerilor, le-a cerut companiilor să oprească plata taxelor către administraţia Gbago, iar exportatorilor de cafea şi cacao - să stopeze pentru o lună livrările. Aceste măsuri l-ar lăsa fără bani pe fostul preşedinte.
Luna aceasta, administraţia Gbago a anunţat că va iniţia acţiuni juridice împotriva diviziilor locale ale BNP şi "Citigroup" pentru închiderea sucursalelor.
Menţionăm că Bourse Regionale des Valeurs Mobilieres, unde sunt lis-tate companii din opt state vest-africane, a fost închisă la data de 9 februarie.
Economia Coastei de Fildeş, altădată a doua din Africa de Vest (după Nigeria), ar putea să scadă în primul semestru al anului curent, dacă se va adânci criza din ţară, spun analiştii.
Potrivit Naţiunilor Unite, cel puţin 296 de persoane au fost ucise în violenţele ce au urmat alegerilor din noiembrie anul trecut.