Matteo Salvini a reuşit să producă agitaţie pe scena politică italiană şi îngrijorare la nivelul Uniunii Europene. Mişcările sale, imprevizibile şi adesea împinse la extrem, îi determină pe adversarii politici să-l acuze că este artizanul unui program care, în cele din urmă, va duce la ieşirea Italiei din UE.
Fostul prim-ministru italian Enrico Letta, de centru-stânga, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de "haosul politic" din Italia, apreciind că trebuie să fie oprită ascensiunea omului forte al actualului cabinet de miniştri, Matteo Salvini, care "ar putea scoate Italia din UE". "Haosul politic este total în Italia şi este legat de falimentul acestei majorităţi guvernamentale", a apreciat Letta, într-o declaraţie făcută pentru AFP. Letta, fostul număr doi al Partidului Democrat, a condus Italia din aprilie 2013 până în februarie 2014. Potrivit lui Enrico Letta, în prezent decanul Institutul de Studii Politice din Paris (Sciences Po), noi alegeri sunt destul de probabile: "Această majoritate n-avea nicio şansă să fie una de durată, cele două părţi fiind incompatibile". Alegerile i-ar oferi lui Salvini, creditat cu 36% - 38% din intenţiile de vot în sondaje, "un rezultat important", sau chiar "o majoritate absolută" în parlament, a avertizat fostul premier italian, adăugând că ideile suveraniste ale acestuia ar putea scoate ţara din UE: "Salvini nu are niciun fel de principii. Într-o zi, el poate să spună că vrea în UE, a doua zi că vrea să plece".
Totodată, el avertizează asupra unor "consecinţe teribile" dacă Liga obţine o majoritate absolută în parlament, pentru că "drumul lui Salvini nu este doar suveranist şi rasist", dar toate ideile sale "împotriva migranţilor, împotriva integrării şi a convieţuirii ar deveni regulă". Potrivit Agerpres, ex-premierul se aşteaptă la alegeri anticipate mai degrabă decât la constituirea unei noi coaliţii, dar el nu exclude posibile surprize cum ar fi formarea unui guvern "Conte bis", căruia îi va reveni misiunea să numească comisarul european din partea Italiei şi să elaboreze şi să adopte bugetul pe 2020. Oricare ar fi scenariul, ar fi absurd - în opinia sa - ca forţele politice să cedeze terenul în favoarea lui Salvini. "Nu Salvini este cel care va decide data alegerilor şi nici evoluţia legislativului", mai spune Letta. În sistemul parlamentar italian, această prerogativă aparţine preşedintelui, care va intra în scenă imediat ce guvernul va cădea.
Şeful Ligii (extrema-dreaptă) Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne, a dinamitat săptămâna trecută coaliţia formată de partidul său cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), aflată la putere de 14 luni, cerând un vot de încredere în propriul guvern, condus de premierul Giuseppe Conte, şi alegeri anticipate. Partidul Liga a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului de coaliţie condus de prim-ministrul Giuseppe Conte, iar Senatul a anunţat că liderii grupurilor parlamentare urmau să decidă, ieri, când va fi supusă la vot. Deşi este vacanţă parlamentară, Liga şi-a convocat deputaţii la Roma şi doreşte ca votul să aibă loc în această săptămână, în timp ce partidele din opoziţie preferă să aştepte până în 19-20 august. Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că liderul Liga trebuie să le explice italienilor de ce doreşte prăbuşirea coaliţiei de la guvernare.
Pe de altă parte, fostul şef al guvernului de centru-stânga Matteo Renzi a propus tuturor forţelor politice din Italia să se unească în spatele unui guvern "instituţional'' pentru a "salva'' Italia de o derivă "extremistă'' şi pentru a evita alegeri anticipate. Matteo Renzi, care a condus Italia din februarie 2014 până în decembrie 2016, a apreciat că "ar fi o prostie să se meargă la vot chiar acum'', în toamnă, aşa cum a cerut Matteo Salvini: "Sunt convins că există o majoritate pentru un guvern instituţional capabil să salveze Italia. Cine refuză va trebui să-şi asume responsabilitatea de a livra dreptei extremiste viitorul copiilor noştri'. În caz de alegeri anticipate în toamnă, Matteo Salvini ar urma să concureze fără adversari redutabili, iar sondajele îi prezic o largă victorie cu sprijinul partidului neofascist Fratelli.
În schimb, Matteo Salvini a declarat cu ocazia unui miting în sudul ţării că renunţarea la moneda unică europeană şi ieşirea din Europa nu reprezintă opţiuni de actualitate pentru Italia.
• Papa vorbeşte de discursuri care seamănă cu ale lui Hitler
Papa Francisc a denunţat "'suveranismul'', o atitudine de "închidere" care "duce la război", şi a apreciat că populismul are un discurs "foarte apropiat" de acesta, într-un interviu apărut în publicaţia La Stampa. Papa a făcut şi unele paralele: "Suveranismul este o atitudine de izolare. Sunt îngrijorat pentru că auzim discursuri care seamănă cu cele ale lui Hitler în 1934. Noi mai întâi. Noi... noi. Sunt gânduri care înfricoşează. O ţară trebuie să fie suverană, dar nu închisă. Suveranitatea trebuie apărată, dar trebuie de asemenea apărate relaţiile cu alte ţări, cu comunitatea europeană. Suveranismul este o exagerare care sfârşeşte întotdeauna prost: duce la război". Potrivit papei, Europa, care reprezintă "unitatea", nu trebuie să se dizolve.