Criză politică în Marea Britanie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2019

Theresa May

Theresa May

Acordul de Brexit, respins

Parlamentul britanic a respins, marţi seara, acordul de Brexit negociat de premierul Theresa May cu autorităţile europene. Acordul privind ieşirea ţării din UE a primit numai 202 voturi "pentru", iar 432 de parlamentari s-au exprimat "împotrivă".

După vot, opoziţia din Marea Britanie a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Theresa May, care urma să fie supusă dezbaterii ieri seara. Doamna May era optimistă în privinţa votului privind moţiunea şi anticipa că, ulterior, partidele vor lansa negocieri care să ducă la o formă acceptată de toate părţile a acordului de Brexit. Rămâne de văzut, însă, dacă liderii de la Bruxelles vor accepta un nou acord.

Ieri, Theresa May a dat asigurări că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie, aşa cum a fost stabilit, iar blocul comunitar va lua în considerare extinderea perioadei de negociere numai dacă există un plan alternativ credibil de ieşire din UE.

Şi ministrul britanic pentru Relaţia cu Parlamentul, Andrea Leadsom, a declarat că Guvernul nu va amâna data Brexitului, stabilită pentru 29 martie.

În contextul în care Regatul Unit se află într-o criză politică majoră, scenariile viitoare privind Brexitul sunt, conform specialiştilor, următoarele: renegocierea actualului acord, ieşirea din UE fără un acord care să reglementeze relaţiile bilaterale viitoare; alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie (ceea ce este considerat drept "cel mai rău lucru posibil" de către premierul May); organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE; anularea Brexitului.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, consideră că votul de respingere a acordului de Brexit reprezintă "o înfrângere istorică" şi i-a cerut Guvernului să blocheze procesul de ieşire din UE până la organizarea unui nou referendum.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a afirmat că Parlamentul a făcut "ceea ce trebuie", respingând acordul.

După votul din Parlamentul de la Londra, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat: "Votul pentru acordul Brexit este o ves­te proastă. Ne gândim în primul rând la cele 3,6 milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Regatul Unit şi la britanicii care traiesc în ţările UE. Ei au nevoie de asigurări în privinţa viitorului lor".

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Micheal Barnier, i-a cerut Marii Britanii să anunţe care va fi pasul următor pe care îl va face, adăugând: "Acordul de retragere este singurul şi cel mai bun compromis posibil".

Liderul Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a afirmat că "riscul unei ieşiri haotice a Regatului Unit a crescut" după votul din Parlamentul de la Londra şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter: "Dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, atunci până la urmă cine are curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că s-a făcut tot ceea ce s-a putut privind acordul de Brexit, sugerând că sunt excluse noi negocieri cu Londra.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat regretul cu privire la res­pingerea acordului, adăugând: "Încă mai este timp de negociat, însă aşteptăm acum ceea ce propune premierul britanic".

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu: "Ceea ce ne interesează este să primim o comunicare oficială din partea autorităţilor britanice cu ceea ce doresc să facă în continuare, lucru destul de delicat, având în vedere că odată cu votul s-a cerut şi o moţiune de neîncredere în primul minis­tru. (...) În cazul unei ieşiri a Marii Britanii fără un acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme şi pentru cetăţenii români care sunt în Marea Britanie şi pentru cetăţenii din Marea Britanie care sunt din diverse ţări din UE, inclusiv din România".

-----------------

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Suntem pregătiţi pentru negocieri care vor duce şi înspre alte scenarii. Nimeni nu trebuie să îşi facă griji pentru ei: suntem aici, suntem pregătiţi, vom avea soluţii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Singurul realist e Trump. Nu va fi nici un Brexit. Ceilalti sunt ipocriti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb