Tulburările politice din Portugalia ameninţă să reaprindă criza datoriilor suverane din Europa, după un an de calm relativ. Coaliţia de guvernământ din ţară - apreciată de creditorii externi pentru măsurile dure de redresare a finanţelor publice - a fost zguduită săptămâna aceasta de demisia a doi miniştri care au renunţat la portofoliile lor din cauză că programul de austeritate nu se mai bucură de sprijinul public.
Luni seara, la doi ani de la preluarea mandatului, ministrul portughez al finanţelor, Vitor Gaspar, a demisionat din funcţie, iar în ziua următoare secretarul de stat Maria Luis Albuquerque i-a luat locul. Vitor Gaspar este cel care a implementat măsurile dure de austeritate cerute de condiţiile pachetului internaţional de salvare a ţării.
Marţi seara, ministrul de externe de la Lisabona, Paulo Portas, aflat în funcţie din 2011, şi-a înaintat la rândul său demisia, nefiind de acord cu numirea lui Albuquerque în funcţia de ministru de finanţe, întrucât a considerat că astfel va continua politica de "adâncire a recesiunii" în care se află ţara. Demisia lui Portas nu a fost acceptată de şeful Cabinetului, care a considerat că "ar fi ceva grăbit" dacă ar face acest lucru "în faţa ameninţării de instabilitate politică pe care o antrenează".
Marţi seara, grupuri de protestatari s-au adunat pe străzile Lisabonei, cerând demisia premierului. Aceştia purtau pancarte pe care scria "Evident, eşti demis".
În schimb, primul ministru a declarat: "Nu demisionez. Nu abandonez ţara. Voi lucra în slujba ţării mele cu acelaşi angajament".
Conform presei portugheze, vor urma noi demisii din guvernul de la Lisabona, fiind vizaţi ministrul agriculturii, Assuncao Cristas, şi cel al securităţii sociale, Pedro Mota Soares. Drept urmare, preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, le-a cerut ieri partidelor politice principale să lanseze negocieri pe marginea viitorului guvernului.
În situaţia dată au apărut tensiuni pe pieţele financiare, investitorii vânzând masiv acţiuni şi obligaţiuni portugheze, din cauza temerilor legate de eventualul colaps al guvernului de la Lisabona.
Costurile de împrumut ale Portugaliei au urcat la un nivel apropiat de cel care a obligat ţara să apeleze la pachetul de sprijin internaţional, în urmă cu doi ani. Randamentul obligaţiunilor portugheze cu maturitatea la zece ani a crescut de la mai puţin de 6,5% luni dimineaţa, la 8,2% ieri, acesta fiind cel mai ridicat nivel din noiembrie 2012. Randamentul titlurilor de stat portugheze cu scadenţa la doi ani a urcat ieri cu 185 de puncte de bază, la 5,47%.
"Acest lucru ar putea duce rapid Portugalia într-o situaţie în care va trebui să decidă cu privire la posibilitatea unei prelungiri a programului de sprijin", a declarat Elwin de Groot, economist principal la "Rabobank", adăugând: "Totodată, situaţia va aduce din nou în discuţie posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să încerce să prevină noi creşteri ale randamentelor obligaţiunilor portugheze şi dacă este sau nu dispusă să facă acest lucru".
În prezent, obligaţiunile guvernamentale în valoare de 3 miliarde euro plasate de Portugalia în luna mai, într-o emisiune puternic suprasubscrisă de investitori, valorează numai 2,5 miliarde euro.
Analiştii arată că avansul puternic al randamentelor obligaţiunilor portugheze, alături de incertitudinile politice din ţară reduc perspectivele Portugaliei de recâştigare a accesului deplin la pieţe, pentru finanţare, în 2014.
Situaţia din Portugalia a făcut ca randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani să urce cu 14 puncte de bază, la 4,71%, iar cel al titlurilor de stat italiene cu aceeaşi maturitate - cu 13 puncte de bază, la 4,54%.
•
Portugalia are în derulare un acord de finanţare externă de 78 miliarde euro convenit cu UE şi FMI în 2011, programat să se încheie anul viitor.