CRIZA REFUGIAŢILOR/ DONALD TUSK: "Dacă UE nu stăpâneşte în cel mult două luni criza migraţiei, spaţiul Schengen se va prăbuşi"

Ioana Dogaru
Internaţional / 19 ianuarie 2016

"Dacă UE nu stăpâneşte în cel mult două luni criza migraţiei, spaţiul Schengen se va prăbuşi"

Actualizare 20:44 Peter Szijjarto: "Ungaria poate construi imediat gard la frontiera cu România"

Ungaria este pregătită să construiască imediat gard de-a lungul frontierei comune cu România în cazul în care imigranţii schimbă ruta, susţine ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de Reuters.

În contextul în care Austria şi Slovenia au luat măsuri pentru blocarea tranzitului extracomunitarilor, Peter Szijjarto atrage atenţia că există riscul ca imigranţii să încerce să ajungă în Occident prin Grecia, Bulgaria şi România.

Astfel, România riscă să devină una din principalele rute pentru tranzitul imigranţilor în 2016, a sugerat Szijjarto.

"Dacă va fi necesar să construim un gard la frontiera cu România, suntem pregătiţi să facem acest lucru de pe o zi pe alta", a declarat şeful diplomaţiei ungare pentru Reuters, potrivit site-ului Swissinfo.ch.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:19

Uniunea Europeană are la dispoziţie "numai două luni" pentru a pune criza migraţiei sub control, altfel spaţiul de liberă circulaţie Schengen se va prăbuşi, iar Uniunea Europeană va "eşua ca proiect politic", a declarat marţi în faţa Parlamentului European (PE) preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Reuters.

"Nu avem mai mult de două luni pentru a pune lucrurile sub control", a susţinut Tusk în cadrul Parlamentul European de la Strasbourg, în contextul unei creşteri a frustrarilor în Bruxelles şi Germania - principalele destinaţii pentru migranţii care sosesc în Europa , UE confruntându-se, după spusele sale, cu cea mai gravă criză a migraţiei de la cel de-al doilea război mondial.

"Consiliul European din luna martie va fi termenul limită pentru a vedea dacă strategia funcţionează. Dacă nu, consecinţele vor fi grave, cum ar fi colapsul spaţiului Schengen", a avertizat Tusk.

Totodată, el a estimat că UE va "eşua ca proiect politic" dacă blocul comunitar nu va reuşi să exercite un control corespunzător la frontierele sale externe.

Principalele elemente ale strategiei la care a făcut referire Tusk sunt consolidarea controlului la frontierele externe ale UE şi grăbirea creării centrelor hotspot în Grecia şi Italia, unde migranţii vor fi separaţi în imigranţi economici, care ar trebui repatriaţi, şi refugiaţi care vor fi împărţiţi între statele UE prin sistemul cotelor obligatorii.

----------------------

Actualizare 17:40 FMI: Europa trebuie să facă eforturi mai susţinute pentru asimilarea refugiaţilor

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat Europa în privinţa dificultăţilor economice provocate de criza refugiaţilor şi a cerut autorităţilor să facă eforturi mai susţinute pentru asimilarea migranţilor, informează AFP.

Avalanşa de refugiaţi reprezintă o dificultate majoră pentru capacitatea de absorbţie a pieţei muncii din UE şi testează sistemele politice, se arată în ediţia revizuită a raportului "World Economic Outlook", publicată astăzi de FMI.

"Acţiuni politice pentru sprijinirea integrării migranţilor pe piaţa forţei de muncă sunt decisive pentru atenuarea temerilor privind excluziunea socială şi costurile fiscale pe termen lung. Eforturile pentru sprijinirea integrării migranţilor ar putea debloca beneficiile economice pe termen lung de pe urma fluxului de refugiaţi", se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

Potrivit FMI, băncile centrale ar trebui să continue să stimuleze creşterea iar ministerele de Finanţe ar trebui să majoreze cheltuielile pentru investiţii acolo unde este posibil. De asemenea, FMI a avertizat că valul de refugiaţi pune presiuni asupra Uniunii Europene fiind necesar să se asigure că migranţii îşi vor găsi un loc de muncă.

(S.A.)

---------

Frank-Walter Steinmeier: "Închiderea frontierelor nu este o soluţie la criza refugiaţilor din Europa"

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a apreciat marţi că închiderea graniţelor nu va rezolva criza refugiaţilor din Europa, relatează agenţia Reuters.

''Soluţia nu constă în închiderea graniţelor'', a declarat Steinmeier presei, răspunzând unei întrebări în legătură cu sugestia făcută de ministrul german al transporturilor că Germania ar trebui să se pregătească pentru a-şi închide frontierele.

În opinia lui Steinmeier, este esenţial de a aborda conflictul din Siria, de a lucra împreună cu vecinii Siriei pentru gestionarea fluxului de refugiaţi, precum şi de a crea centre de primire şi triere (''hot spot-uri'') în Grecia şi Italia pentru a se ocupa de migranţii care sosesc în Europa, precizează Reuters.

Referindu-se la Europa de Est, şeful diplomaţiei germane şi-a exprimat speranţa că ea nu se va retrage în sine în cadrul Uniunii Europene. ''Sper foarte mult să nu ajungem într-o situaţie în care Europa de Est să se închidă în sine ca o parte specială a Uniunii Europene'', a declarat presei Steinmeier.

În ce priveşte tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită, Steinmeier a estimat că ele nu vor dispărea curând, dar că este posibil un ajutor la instaurarea încrederii între cele două ţări rivale care-şi dispută influenţa în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

''Într-o primă etapă, se vor realiza multe dacă cele două părţi aduc sub control situaţia actuală, discută una cu cealaltă'', a declarat Steinmeier, adăugând că Iranul este cheia pentru stabilizarea Orientului Mijlociu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Arabi turci au venit in Europa doar sa cucereasca de-a lungul istoriei.

    Cum s-au gandit acestia ca integreaza ceva cand NU au dorit Romania si Bulgaria in Uniune , nu au dorit oameni la ei pe strada. Dar le trebuia resurse, iesire la Mare, piata de desfacere. 

    De cand da o banca sfaturi ce sa faca un continent? 

    Cati bani au dat la turci mai bine dezvoltauRomania Bulgaria. 

    Tari arabe nu accepta un migrant. 

    Imi pare rau pentru ei, drepturile omului nuexista, doar unde exista interes (petrol). 

    Am votat pentru aderare dar nu vad nimic bine, acelasi drum carpit, ici colo ceva mai bun; acelasi stalp de Curent, intelectualitate stoarsa profesori doctori prost platiti sau plecati.

    Am sperat un Parlament, o lege o moneda o limba in viitor. Mandria nationala destrama Europa. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb