Ungaria a reinstituit temporar controale la frontiera cu Slovenia, în contextul afluxului de refugiaţi, a anunţat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, măsura fiind permisă de Tratatul Schengen.
"Am aflat că imigranţii clandestini care nu pot intra în Ungaria din cauza închiderii frontierei cu Croaţia sunt transportaţi pe la graniţa sloveno-ungară", a declarat Szijjarto, potrivit agenţiei MTI, citată de Mediafax.
"Am introdus temporar controalele la frontieră, în conformitate cu Tratatul Schengen", a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Guvernul Ungariei a informat Slovenia şi Comisia Europeană în legătură cu această decizie.
Ungaria a închis, începând de ieri, frontiera cu Croaţia, astfel că imigranţii extracomunitari aflaţi pe teritoriul croat se îndreaptă spre Slovenia, în drumul spre Austria şi Germania.
Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. "În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile", se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.
După închiderea în noaptea de vineri spre sâmbătă a graniţei ungaro-croate, cel puţin 600 de imigranţi au sosit în Slovenia ieri dimineaţă din Croaţia şi cel puţin 1.800 erau aşteptaţi în perioada următoare, potrivit cifrelor furnizate de Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) şi de guvernul şi căile ferate croate, potrivit AFP.
"Cel puţin 600 de persoane au sosit pentru moment, 300 la punctul de frontieră Petisovci şi 300 la cel din Gruskovje", a anunţat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Caroline van Buren.
"Grupuri suplimentare sunt aşteptate după-amiază (sâmbătă, n.r.) în jurul orei locale 15:00 la Gruskovje şi în jurul orei 17:00 la Petisovci", a adăugat aceasta, fără a da alte detalii.
Tot ieri, ministrul de interne croat, Ranko Ostojic, a confirmat că aproximativ 600 de imigranţi au fost transportaţi în cursul dimineţii la graniţa slovenă.
"Situaţia privind afluxul de imigranţi din Serbia şi transportul lor spre Slovenia se normalizează puţin câte puţin", a subliniat ministrul, potrivit unui comunicat.
Căile ferate croate au confirmat că un tren cu 1.800 imigranţi care a părăsit Tovarnik, la graniţa sârbă, era aşteptat în jurul orei locale 16:30 la Cakovec, în apropiere de graniţa slovenă.
Croaţia şi Slovenia au acceptat crearea unui nou coridor destinat să permită imigranţilor să ajungă în vestul Europei, după închiderea de către Budapesta a graniţei ungaro-croate tranzitată de 170.000 de persoane în decurs de o lună.