CRIZA REFUGIAŢILOR: Ungaria reintroduce temporar controale la frontiera cu Slovenia

Internaţional / 18 octombrie 2015

Ungaria reintroduce temporar controale la frontiera cu Slovenia

Cel puţin 600 de imigranţi au sosit în Slovenia

Ungaria a reinstituit temporar controale la frontiera cu Slovenia, în contextul afluxului de refugiaţi, a anunţat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, măsura fiind permisă de Tratatul Schengen.

"Am aflat că imigranţii clandestini care nu pot intra în Ungaria din cauza închiderii frontierei cu Croaţia sunt transportaţi pe la graniţa sloveno-ungară", a declarat Szijjarto, potrivit agenţiei MTI, citată de Mediafax.

"Am introdus temporar controalele la frontieră, în conformitate cu Tratatul Schengen", a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Guvernul Ungariei a informat Slovenia şi Comisia Europeană în legătură cu această decizie.

Ungaria a închis, începând de ieri, frontiera cu Croaţia, astfel că imigranţii extracomunitari aflaţi pe teritoriul croat se îndreaptă spre Slovenia, în drumul spre Austria şi Germania.

Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. "În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile", se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.

După închiderea în noaptea de vineri spre sâmbătă a graniţei ungaro-croate, cel puţin 600 de imigranţi au sosit în Slovenia ieri dimineaţă din Croaţia şi cel puţin 1.800 erau aşteptaţi în perioada următoare, potrivit cifrelor furnizate de Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) şi de guvernul şi căile ferate croate, potrivit AFP.

"Cel puţin 600 de persoane au sosit pentru moment, 300 la punctul de frontieră Petisovci şi 300 la cel din Gruskovje", a anunţat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Caroline van Buren.

"Grupuri suplimentare sunt aşteptate după-amiază (sâmbătă, n.r.) în jurul orei locale 15:00 la Gruskovje şi în jurul orei 17:00 la Petisovci", a adăugat aceasta, fără a da alte detalii.

Tot ieri, ministrul de interne croat, Ranko Ostojic, a confirmat că aproximativ 600 de imigranţi au fost transportaţi în cursul dimineţii la graniţa slovenă.

"Situaţia privind afluxul de imigranţi din Serbia şi transportul lor spre Slovenia se normalizează puţin câte puţin", a subliniat ministrul, potrivit unui comunicat.

Căile ferate croate au confirmat că un tren cu 1.800 imigranţi care a părăsit Tovarnik, la graniţa sârbă, era aşteptat în jurul orei locale 16:30 la Cakovec, în apropiere de graniţa slovenă.

Croaţia şi Slovenia au acceptat crearea unui nou coridor destinat să permită imigranţilor să ajungă în vestul Europei, după închiderea de către Budapesta a graniţei ungaro-croate tranzitată de 170.000 de persoane în decurs de o lună.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb