Criza unui model economic?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 ianuarie 2008

Cristian Pîrvulescu

Mini-crahul bursier din 21 ianuarie, deja intrat în uz ca "lunea neagră", a redeschis dezbaterea despre consistenţa şi limitele modelului economic liberal. Forumul economic de la Davos, o tradiţională reuniune a susţinătorilor liberalis­mului economic din mediul politic şi economic de pe întreg mapamondul, ce tocmai îşi des­chide lucrările, nu va putea eluda în acest an analiza crizei ce tocmai a aneantizat, într-o singură zi, aproape 500 de miliarde de dolari. Iar transferul crizei din domeniul financiar în cel al economiei "reale", minimizat în prima zi, nu este deloc de neglijat. Încetinirea ritmului de creştere a economiei americane, care ar putea intra în recesiune, o dovedeşte. Odată intrată economia americană pe o curbă descendentă, consecinţele vor fi importante: creşterea şomajului, scăderea consumului. Iar într-o economie mondializată, vor fi puţini cei ce nu vor resimţi efectele.

Deşi mulţi s-au grăbit să se alarmeze, mini-crahul de luni nu este semnul prăbuşirii financiare. Dar semne serioase de întrebare persistă. Intervenţia Rezervei Federale americane a încetinit tendinţa de cădere a titlurilor tranzacţionate, dar nu poate interveni asupra cauzelor. Ori, acestea erau cunoscute de ceva vreme. În primul rând, criza creditelor ipotecare cu risc din Statele Unite. Actuala criză îşi are originea în aventurismul celor ce au vândut, fără niciun scrupul, visul american. Marketingul agresiv la care au fost supuse cele mai sărace cartiere americane, acolo unde locuiesc cele mai expuse social şi economic categorii de populaţie, a crescut numărul creditelor ipotecare cu risc, celebrele de acum subprime loans. Efectele erau previzibile: lipsiţi de posibilităţi financiare, cei ce au recurs la aceste credite nu au putut face faţă. Să fie însă modelul liberal de vină? Ori poate lipsa de perspicacitate a actorilor financiari, încrederea necritică în noile instrumente financiare, dublate de cupiditatea bancherilor a căror singură preocupare este profitul, cu orice risc.

Crizele financiare pot semăna, dar nu pot fi asemănate. În acest domeniu nu poţi învăţa din istorie, pentru că istoria nu se repetă întocmai. Acum zece ani, criza financiară debuta în Asia, în vara anului 1997, sub forma unei crize monetare, când autorităţile thailandeze au luat decizia de a permite monedei naţionale, baht-ul, să fluctueze, ceea ce a dus la căderea imediată a rupiei indoneziene, a ringgit-ului malaiezian ori a peso-ului filipinez. Dar, câteva luni mai târziu, în toamna lui 1997, criza era deja una financiară şi afecta economiile din Coreea, Taiwan, Singapore sau Hong Kong. În 1998 a fost rândul Japoniei, Braziliei, Rusiei şi Statelor Unite. Presiunea datoriei publice a dus, în Rusia sau în Brazilia, la fuga capitalurilor speculative, iar consecinţele s-au resimţit asupra altora: cazul Argentinei este cel mai cunoscut, dar întreaga Americă Latină a fost afectată. Iar angajamentul financiar al Statelor Unite în America Latină a pus sub semnul îndoielii capacitatea între­prinderilor americane de a rămâne profitabile.

Criza din 2000-2002, cunos­cută şi ca dot-com bubble (bulele de Internet), a afectat aşa zisele "valori tehnologice" legate de frenezia investitorilor în direcţia produselor provenite dinspre informatică şi telecomunicaţii. Întreprinderile din aceste domenii au făcut numeroase achiziţii la preţuri ridicate după 1995, dar din 2000 valoarea acestor societăţi s-a prăbuşit, ca urmare a lipsei de rentabilitate, dar şi a dezvăluirilor privind neregulile contabile. Efectul a fost amplificat apoi de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Ultima criză, cea care a început anul trecut şi pare să fi atins apogeul aceste zile, înainte de a redeschide dezbaterea privind deficienţele teoretice ale modelului economic liberal, trage câteva concluzii de etapă. Criza actuală, ca şi celelalte care au precedat-o, nu pun în discuţie, cel puţin până acum, modelul teoretic, cât mai ales comportamentul unor actori. Între atâtea incertitudini, un lucru e totuşi cert: tot mai mulţi experţi sau practicieni şi-au pierdut încrederea în sistemul economic american.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Domnul Parvulescu incheie articolul de mai sus asa:.."Intre atatea incertitudini, un lucru e totusi cert: tot mai multi experti sau practicieni si-au pierdut increderea in sistemul economic american"

    Eu zic ca era cazul ca cel putin o parte dintre acesti experti sa se trezeasca la realitate. Cum sa ai incredere intr-un sistem economic care produce milioane de tone de gunoi, de produse absolut inutile si de proasta calitate. Un sistem care produce produse culturale criminale, filme porno si filme de proasta calitate, un sistem care se bazeaza de asemenea foarte mult pe specula( ce altceva sunt bursele de tot felul?), un sistem care exporta razboaie, kitch cultural si chiar terorism. Un sistem care are pretentia de a sta la baza democratiei, un sistem care incurajeaza violenta de tot felul. Acest sistem nu este viabil. Un sistem care Are pretentia sa dicteze politici la nivel mondial. 

    Abia astept sa vad America in colaps, Trebuie sa plateasca odata si odata pentru raul pe care-l face lumii. Trebuie sa fii nebun sa ai incredere in niste taranoi fara educatie si fara cultura! 

    Popa Vasile, curat antiamerican! 

    1. Tovarasul Popa da bine mai combati bre.Parc-ai fi un activist bolsevic din anii '50.Ce ti-au facut americani astia de vrei sa vezi "America in colaps".Daca America ar intra in criza atunci cu siguranta ca cei ca tine o vor duce mult mai rau decit oricare american.

      Daca punctul de vedere a lui Popa VASILE merita judecat, cele spuse de Popa IOAN tin de o alta retorica: a acuzatorilor de serviciu, a patriotilor cu izmene rupte in fund, a liberalilor fara carte. Este usor sa faci proces de intentie cuiva, dar e imposibil sa emiti o judecata serioasa daca ai capul plin de tarate. Acest lucru sa nu-l uite Popa IOAN inainte de a se privi in oglinda.

      adevar graiesti Popa Stafan!!! Suntem atat de ingusti..ce sa mai facem cu tarisoara noastra ,daca cei mari patesc ce patesc.?.va fi un an fff greu...Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

      aceasta rubrica este facuta ( credeam ) pentru a-si da cu parerea cei seriosi, adica aceia care inteleg un fenomen, detin cunostinte/argumente despre fenomen pt a putea sa aprobe/contrazice??!!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb