Croaţia îşi alege astăzi noul preşedinte

E.D.
Internaţional / 28 decembrie 2014

Croaţii votează astăzi pentru alegerea unui nou şef de stat, preşedintele în exerciţiu, social-democratul Ivo Josipovic, conducând în sondaje, în această fosta republica iugoslavă, ultima ţară care a aderat la Uniunea Europeană şi care se confruntă cu o criză economică gravă, relatează AFP.

Secţiile de votare au fost deschise la ora 6.00 GMT (8.00, ora României). Primele rezultate sunt aşteptate duminică seară.

Patru candidaţi lupta pentru cea mai înalta funcţie în stat, iar Josipovic, un jurist şi compozitor de muzică clasică, ar urmă să o înfrunte în turul doi, pe 11 ianuarie, pe candidată taberei conservatoare Kolinda Grăbar Kitarovic, un fost ministru de Externe în perioada 2003-2008.

Potrivit ultimului sondaj, Josipovic, care candidează pentru al doilea mandat succesiv de cinci ani, este creditat cu 46,5% din voturi, iar rivala sa cu 34,9%.

Constituţia croată oferă preşedintelui ţării puteri limitate. El este comandantul suprem al forţelor armate şi gestionează împreună cu Guvernul politică externă.

"El este onest, inteligent şi capabil", a declarat Mario Rozankovic, în vârstă de 30 de ani, precizând că vrea să voteze pentru preşedintele în exerciţiu.

Într-o ţară care se pregăteşte pentru sărbătorile de la sfârşitul anului, într-o campanie electorală ternă, principalii doi candidaţi au promis să acţioneze pentru a redresa economia, în pofida faptului că aceste atribuţii nu ţin de funcţia prezidenţială.

Candidata Comunităţii Democratice Croate (HDZ, opoziţie) Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, l-a criticat pe rivalul ei pentru că a "eşuat" să determine Guvernul să implementeze reforme economice.

"Josipovic nu a spus de ce nu a recurs la atribuţiile prezidenţiale pentru a urni lucrurile. El poartă responsabilitatea, împreună cu Guvernul, pentru situaţia" gravă în care se află ţară, a declarat Kitarovic, o fostă ambasadoare în Statele Unite, numită în 2011 adjunctă a secretarului general al NATO, însărcinată cu informaţii publice.

"Voi vota pentru Kolinda. Ea este frumoasă şi totodată inteligenţă", a declarat Ivan Janjic, un locuitor din Zagreb. "Ea a renunţat la un post foarte bun în străinătate pentru a-şi servi ţară", a continuat acest funcţionar în vârstă de 40 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb