Croaţia s-ar putea să fie admisă în spaţiul Schengen înaintea României şi Bulgariei

G.B
Internaţional / 28 mai 2021

Croaţia s-ar putea să fie admisă în spaţiul Schengen înaintea României şi Bulgariei

Croaţia ar putea adera la Spaţiul Schengen înaintea României şi Bulgariei, susţine un cotidian de la Zagreb, potrivit căruia cererea de aderare a celui mai nou stat din UE ar putea fi analizată separat, transmite digi24.

Zagrebul s-a temut mult timp că cererea sa de aderare la Schengen va fi analizată la pachet cu cele ale României şi Bulgariei.

Jurnaliştii de la Vecernji List scriu că statul croat a îndeplinit toate cerinţele tehnice, iar acum aşteaptă o decizie politică unanimă. Potrivit ziarului respectiv, aderarea Croaţiei ar putea fi inclusă pe agenda preşedinţiei slovene a Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a acestui an.

Cotidianul citează surse diplomatice care spun că sunt "prudent optimiste" în privinţa aderării Croaţiei, şansele fiind "foarte bune".

Spre deosebire de România şi Bulgaria, a căror aderare la Schengen este blocată de ani de zile de Franţa şi Germania, statul de pe coasta Adriaticii ar avea două mari avantaje "neoficiale", spun aceiaşi jurnalişti: nu e situat în apropierea ţărilor în care ajung mulţi migranţi şi este mai atractiv pentru turiştii din vestul Europei, care ar vrea să treacă graniţa mai lejer, fără controale.

În schimb, aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen ar însemna crearea unei legături terestre directe între graniţa Turciei şi restul Uniunii Europene, destinaţii favorite pentru imigranţii ilegali.

În februarie, premierul Florin Cîţu spunea că România ar putea adera la spaţiul Schengen în acest an, dacă va avea un raport MCV favorabil, iar adoptarea monedei euro ar putea fi făcută după 2024.

Croaţia a intrat în Uniunea Europeană la 1 iulie 2013, în timp ce România şi Bulgaria s-au alăturat blocului european la 1 ianuarie 2007. Bucureştiul şi Sofia au fost puse sub o monitorizare specială pentru că nu îşi reformaseră suficient sistemele de justiţie şi combatere a corupţiei, iar Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost invocat adesea ca motiv pentru blocarea aderării lor la Schengen.

România şi Bulgaria au cerut să intre în Schengen odată, cele două ţări depunându-şi o candidatură comună, la 24-25 ianuarie 2008, când au semnat Declaraţia comună România-Bulgaria privind aderarea la spaţiul Schengen în cursul anului 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb